StoryEditor

Do you speak english? Nie, ja som tvoj otec

10.07.2009, 00:00

S modernou technikou sa kamarátia mladí, pre staršiu generáciu je skôr dôležité náboženstvo. Nezhody sa lepia najmä na sociálne otázky a základné hodnoty, ako je viera či vzťahy. Podľa prieskumu, ktorý zverejnilo americké výskumné centrum Pew , takmer osem z desiatich ľudí je presvedčených o veľkých rozdieloch medzi mladšími a staršími.

Generačná priepasť sa tak prehĺbila najviac za posledných 40 rokov.

Čierny zať mi (ne)prekáža
Čo vlastne tajomná generačná priepasť (tzv. GAP) znamená? Je to populárne slovné spojenie, ktoré opisuje rozdiely medzi staršou a mladšou generáciou. S trochou vtipu možno povedať, že ide o priepasť, kde sa rodí väčšina nedorozumení medzi mamou, otcom a ich ratolesťami.

Aj americké výsledky hovoria, že dnes sú mladí ľudia tolerantnejší. "Majú iný pohľad na veci a trochu iné morálne hodnoty,“ hovorí riaditeľ výskumu Paul Taylor. Ako príklad uvádza väčšiu toleranciu v otázkach, ako je homosexualita a manželstvo medzi bielym dievčaťom a černochom.

Mnohí experti však tvrdia, že sa tieto brehy pochopenia a hodnôt čím ďalej, tým viac oddeľujú. Podľa Claire Rainesovej, spoluautorky knihy Generations at work, ide o prirodzený vývoj. "Rozdiely sú väčšie ako kedykoľvek predtým, ale je to jednoducho preto, že svet sa za posledných päťdesiat až osemdesiat rokov neuveriteľne zmenil.“

Postav dom. A dieťa na nohy
Po svete chodilo už niekoľko zaškatuľkovaných generácii. Takou prvou popísanou sú tradicionalisti, ktorých ovplyvnila hospodárska kríza i druhá svetová vojna. Ďalších dvadsať rokov patrilo zase takzvaným Baby boomerom. Pravého zástupcu tejto generácie spoznáte podľa enormného pracovného nasadenia. "Baby boomeri sú ľudia, ktorí pracujú, aby žili,“ hovorí autorka knihy Bridging the Boomer-Xer Gap, Connie Fullerová.

V roku 1960 nastupuje Generácia X, ktorá tak trochu pomohla budovať v deťoch zdravú samostatnosť. Rozšírili sa rozvody, pracujúce matky a individualizmus. S prácou to už - na rozdiel od predchádzajúcej generácie - neradi preháňajú. Dnešná je optimistická miléniová generácia, ktorá - na rozdiel od svojich predchodcov - nemá problém s modernou technikou a je celkovo otvorenejšia a tolerantnejšia.

Rodina nám zostala
Slováci nie sú výnimkou. Podľa Výskumu Európskych hodnôt z roku 2008, ktorý zorganizovala Slovenská akadémia vied sú naše základné hodnoty klasické a neprekvapivé. Najdôležitejšou hodnotou zostáva rodina, nasleduje práca, priatelia a známi a voľný čas..

Prečítajte si aj:
Mihályovci. Tajomstvo biznisu na ťaháku

Tibor Mihály pracuje ako geodet a kartograf už 31 rokov a jeho syn mu už od útleho detstva pomáha s víkendovými meraniami. „Nemal  som pomocníkov, takže som so sebou brával syna, neskôr žiaka a potom študenta.“ A to, že sa dve generácie ocitli pod jednou firemnou strechou M.M. Geo, je podľa ich slov prirodzená kombinácia skúsenosti a študentského nadšenia. „Podľa vzoru môjho otca budem len rád, ak sa aj moje deti zapoja do rodinného podniku, musí ich to však baviť tak ako mňa,“ hrdo hlási mladší Marek.

Černákovci. Svojmu synovi som nadriadený

„Určite patrím ku generácii, ktorá asi najviac pociťuje rozdiel medzi nami, našimi rodičmi, prípadne starými rodičmi. Je to asi pokrokom, ktorý zažívame v posledných možno dvadsiatich rokoch. Svet sa mení neuveriteľne rýchlo,“ prízvukuje Ľudovít Černák mladší, ktorý spolupracuje so svojím otcom Ľudovítom Černákom vo firme Sitno Holding Group.

Kuricová a Bubánová. Dve generácie v jednej jamke

„Golf“. Jednoznačná odpoveď mamy i dcéry na to, aké majú spoločné hoby dve generácie žijúce pod jednou strechou v domčeku v Bratislave. Simona Bubánová, riaditeľka a spolumajiteľka reklamných agentúr CD Ogilvy & Mather a Creative Department a jej dcéra, úspešná golfistka Lujza Kuricová, sú väčšinou na jednej vlnovej dĺžke. „Rozdiel medzi generáciami určite existuje, ale myslím si, že je menší ako v minulosti,“ hovorí Bubánová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 14:09