StoryEditor

Bohatne štát na chudobných?

05.02.2003, 23:00

Pravda prvá: Nájomné sa nerovná poplatkom za bývanie.
Súčasťou podkladov pre ostatné zvýšenie hladiny regulovaného nájomného bol aj výpočet úhrad za bývanie pre tých, ktorí nie sú vlastníkmi bytov. Vo všeobecnosti sa zvykne pre tieto poplatky používať termín nájomné, ale to nie je ani presné, ani pravdou. Nájomné je v zmysle regúl platných v tomto štáte rovné výške 2,5 % z obstarávacej ceny za meter štvorcový bytu. Pri domoch postavených do 1. februára 2001 predstavuje táto suma od 34,40 Sk do 39,20 Sk za štvorcový meter. Vzhľadom k tomu, že u nás ešte stále platí cenová regulácia pre nájomné prestavuje cena nájmu za štvorcový meter vrátane prípočtových položiek za základné prevádzkové vybavenie a ostatné zariadenia len okolo 12,00 Sk za štvorcový meter. Z toho vyplýva, že na bývanie nevlastníkov v nájomných bytov v skutočnosti doplácajú vlastníci (štát, obec, súkromný vlastník).
Pravda druhá: Kde vznikla tá fáma?
Vznikla v časoch, keď neexistovala v podstate iná forma bývania, než nájomná, teda za socializmu. Štát do bytov prvej kategórie sťahoval skupiny občanov, ktoré mal záujem preferovať, do nových bytov s ústredným kúrením a diaľkovo dodávanou teplou vodou. Nájomné v starších bytoch druhej a nižších kategórií bolo nízke, rovnako ako nájomné v novostavbách, prevažne panelových. V novostavbách platili združené inkaso, v ktorom boli sústredené všetky poplatky. Obyvatelia starších bytových domov však platili zvlášť nájomné a zvlášť za všetky služby, za energie, kupovali si tuhé palivo a platili jeho dovoz rovnako ako odvoz odpadu (podobne ako vlastníci rodinných domov, tí namiesto nájomného platili pozemkovú daň). Aby sa zastrela nerovnosť, hovorilo sa o vysokom nájomnom v novostavbách -- nebola to však pravda, len zavádzanie, ktoré prežilo dodnes: Nájomné nie je súčet všetkého, čo platíme za bývanie v nájomnom byte, je len časťou všetkých poplatkov.
Pravda tretia: Čo dostávajú nájomníci zadarmo?
Súčasťou spomínaných podkladov je tabuľka s vyrátanými čiastkami poplatkov za užívanie trojizbového bytu s rozlohou 64,6 m2. Nájomné (za obytnú plochu, vedľajšie miestnosti a vybavenie) tu činí len 757 Sk mesačne. Napriek tomu obyvatelia takýchto bytov platia v združenom inkase okolo 4 000 Sk. Tieto poplatky predstavujú platby za ďalšie služby teplú úžitkovú vodu, teplo, vodné a stočné, odvoz domového odpadu a iné. Tu treba uviesť, že vlastníci bytov (členovia spoločenstiev) platia už dnes v kategórii porovnateľnej s nájomným podstatne viac. Do fondu údržby a opráv, na správu domu a poistenie odvádzajú až 1 100 Sk. Plus tie isté poplatky, ako nájomníci v nájomných domoch.
Pravda štvrtá: Aké sú perspektívy
Ak sa teda má zvýšiť regulované nájomné o 95 %, znamená to, že štvortisícové nájomné stúpne maximálne na 4 700 korún a nie na osemtisíc, ako vyplýva zo šepkanej propagandy. Treba zdôrazniť, že ani zvýšenie nájomného za m˛ na 23,50 Sk nepokryje náklady na prevádzku domu, k tomu dospejeme až po novom roku 2004, keď má prísť ďalšie nárazové zvýšenie o 60 %, čím by platby dosiahli nákladovú úroveň cca 37,00 Sk mesačne za m2. Podľa prognóz ceny nájomného zostanú naďalej regulované v tom zmysle, že vlastníci nebudú smieť zvyšovať nájom ľubovoľne, ale len vo výške rastu nákladov maximálne raz ročne na základe rozhodnutia rezortu financií. V blízkej budúcnosti budú potom u nás dve kategórie nájomného:
-- trhové nájomné v súkromnom bytovom sektore, ktoré sa bude uzatvárať na základe dohody a obojstranného súhlasu a
-- nákladové nájomné určované v závislosti na obstarávacej cene bytu v novopostavených domoch s účasťou verejných prostriedkov (štátu, obce, štátnych organizácií a pod.) K tejto forme sa má priblížiť a splynúť s ňou aj nájomné v jestvujúcich štátnych a obecných bytoch.
Pravda piata a ďalšie: Nebude to také horúce
Zvýšenie malo pôvodne platiť od prvého januára tohto roku, a priblíženie jestvujúceho regulovaného nájomného k nákladovému malo byť pravdou od prvého januára 2004. Faktom však je, že ešte v polovici januára nemali bytové podniky čierne na bielom smernicu ministerstva financií, podľa ktorej sa musia vystaviť nové výmery. Podľa ekonomickej námestníčky riaditeľky Bytového podniku Bratislava V v Petržalke Ing. Aleny Mesárošovej je práve takáto smernica nevyhnutným podkladom pre vyrátanie jednotlivých položiek -- nájomník totiž neplatí rovnako za celú plochu (obytnú, úžitkovú atď.). Nárast teda nebude rovnaký ani pri približne rovnako veľkých bytov, rozdiely môže spôsobiť ich odlišná štruktúra a vybavenosť.
"Očakávame, že v bytoch, kde doteraz platili združené inkaso okolo 2 000 Sk, stúpne táto suma približne na 2 600 korún, ale bez presného výpočtu to nikto povedať nemôže. Nájomné v skutočnosti činí tretinu a menej z celkových poplatkov za bývanie v obecných bytoch. Nemáme obavy, žeby sme nestihli včas spracovať podklady pre nájomníkov, ktorí bývajú v bytoch obce, pretože tam sa to účtuje so spiatočnou platnosťou. Viac roboty bude s vypracovaním podkladov pre tie spoločenstvá vlastníkov bytov, ktoré sa rozhodli naďalej používať naše správcovské služby, pretože im musíme podľa nových pravidiel účtovať platby v aktuálnom mesiaci," spresnila Ing. Mesárošová.
Faktom je, že po budúcoročnom januári by už nemalo dramaticky rásť nájomné v už jestvujúcich budovách. Nájomníci však majú najvyšší čas naučiť sa rozlišovať medzi platbami nájomného a poplatkami za služby, za spotrebu energie a ďalšie -- pretože len tam je priestor, kde v budúcnosti môžu ušetriť na bývaní.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 19:15