StoryEditor

Sadzby ovplyvnili komodity

24.09.2007, 00:00
Stredobodom záujmu a pozornosti obchodníkov na trhu bolo rozhodnutie americkej centrálnej banky Fed o znížení hlavnej úrokovej sadzby o pol percentuálneho bodu.

Takýto krok mal, samozrejme, vplyv na všetky finančné trhy, keď vlial obchodníkom nádej v skoré oživenie stagnujúceho amerického hospodárstva. Silný dopyt a oslabujúci sa dolár znamenal aj výrazné zisky pre väčšinu komodít. Rast amerického hospodárstva prináša aj silný dopyt po komoditách a slabší dolár zase znamená lacnejšie nákupy pre zahraničných odberateľov, keďže drvivá väčšina komodít sa obchoduje práve v americkej mene. Výsledkom boli silné zisky v celom spektre komoditných trhov.

Kukurica rástla
Najväčší týždenný nárast za posledné tri mesiace si pripísala kukurica. Tá ťaží hlavne z vysokých cien pšenice a sóje a silného dopytu po nej. Pravidelné exportné čísla, ktoré zverejňuje americké ministerstvo pre poľnohospodárstvo, aj uplynulý týždeň výrazne prekonali očakávania analytikov. Silný dopyt po kukurici ovplyvňuje aj slabý dolár a vysoké ceny pšenice, ktoré motivujú nákupcov uprednostniť kukuricu pred touto obilninou. Vysoké ceny pšenice majú ešte aj iný význam. Keď sa farmári budú na budúci rok rozhodovať, ktorú plodinu uprednostniť, tak vysoké ceny pšenice môžu byť veľmi lákavé. Preto by mala cena kukurice vzrásť, aby farmári nepresunuli budúci rok pôdu od kukurice späť na iné plodiny. Netreba zabúdať, že tento rok sa v USA nasadilo najviac kukurice od roku 1944.

Rekordy ropy
Cena ropy si polepšila o 4,5 percenta po znížení úrokov, ktoré zmiernili obavy analytikov zo spomalenia americkej ekonomiky. Slabší rast najsilnejšieho hospodárstva sveta by znamenal aj nižší dopyt po rope, čo by mohlo stlačiť cenu čierneho zlata zo súčasných historických maxím. Aj uplynulý týždeň vytvárala jej cena stále nové a nové rekordy a na trhu sa už vo všetkom špekuluje, kedy sa súčasný rast zastaví. Pokles zásob ropy v USA sa nezastavil ani počas uplynulého týždňa a tie tak klesajú už desať týždňov z posledných jedenástich. Takýto prudký pokles ropy je nečakaný, napriek tomu, že k nemu často po skončení leta dochádza. Intenzita poklesu však bola príliš silná a, naopak, k poklesu dopytu zatiaľ nedochádza. Takisto stále pretrváva hrozba hurikánu v Mexickom zálive a americkí meteorológovia varujú pred formáciou tvoriacou sa v blízkosti ropných zariadení. Táto tropická depresia by mohla už počas víkendu nabrať silu tropickej búrky a viaceré ropné spoločnosti už evakuovali niektoré plošiny v zálive v obavách pred možnými následkami tejto búrky. September je tradične najaktívnejší mesiac počas hurikánovej sezóny.

Slabý dolár - silné zlato
Rozhodnutie americkej centrálnej banky - Fedu - malo zásadný vplyv aj na cenu zlata. Prvou reakciou trhu - a vcelku pochopiteľnou - bolo prudké oslabenie dolára. Ten totiž s nízkymi úrokmi stráca na atraktivite a úrokový defirenciál medzi dolárom a eurom sa tak zásadne znížil. Následne sa americká mena prepadla a do konca týždňa vytvárala nové historické minimá oproti euru. Rozhodnutie Fedu prinieslo aj oživenie na akciových trhov, čo posilnilo aj dôveru investorov v žltý kov. Zníženie úrokov zo strany Fedu okrem toho neznamená, že hrozba inflácie sa stala minulosťou. Cena ropy sa nachádza v historických maximách a aj tlaky zo strany rastúcich potravín sú stále dôvodom na obavy. Zlato ako prirodzený nástroj zabezpečenia sa proti rastúcej cenovej hladine ťaží aj z tejto situácie. Počas uplynulých piatich dní tak cena vzácneho kovu stúpla takmer o tri percentá.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 15:21