StoryEditor

Svojvoľný odchod na dovolenku je riziko

11.06.2009, 00:00

Rozpracované projekty dovolenku nepoznajú, hoci na ňu máte nárok. Väčšinou si ju pracovné tímy plánujú spoločne, no autoritatívne vedenia sa spoliehajú na projektových manažérov.

Akých chýb by sa podľa vás mali vyvarovať ľudia pri plánovaní dovoleniek?
Čerpanie dovolenky má priamy vplyv na povinnosti, ktorú pracovník v organizácii plní. Prevažná väčšina z nás pracuje v tímoch, preto je dôležité uvedomiť si, že dovolenka jednotlivca môže ovplyvniť ich fungovanie. Medzi účinné nástroje, ktorými možno znížiť riziko výpadku práce úlohy pracovníka v dôsledku čerpania dovolenky, patrí včasné plánovanie. Čerpanie dovolenky je obojstranne výhodné tak pre zamestnanca, ako pre zamestnávateľa. Uvedomenie si tejto myšlienky je rozhodujúce na zabezpečenie obojstrannej spokojnosti. Otvorená a včasná komunikácia o plánovaných termínoch dovolenky s predstavenými je kľúčom k pokojnému oddychu počas jej čerpania.

V neposlednom rade netreba zabúdať na skutočnosť, že zamestnanci veľmi citlivo vnímajú možnosť vziať si voľno. V praxi sa ako personálni konzultanti často stretávame s veľkým ocením zamestnaneckého benefitu vo forme niekoľkých dní dovolenky navyše nad povinný zákonný rámec.

Dôležité je brať ohľad na nápor alebo objem práce, prípadne rozsah rozpracovaných projektov. Je potrebné sa uistiť, že počas vašej neprítomnosti vás bude môcť niekto v nutných prípadoch zastúpiť tak, aby to nemalo negatívny vplyv na klientov alebo iných obchodných partnerov, ktorých by ste o vašej neprítomnosti mali taktiež informovať. Takto budete môcť pokojne a bezstarostne oddychovať.

Môžu si dovoliť opustiť tím uprostred rozpracovaného projektu?
Každý projektový manažér by mal disponovať plánom projektu, ktorého súčasťou sú plán znižovania rizík a havarijný plán. Potenciálny výpadok člena tímu, napr. v dôsledku čerpania dovolenky či pracovnej neschopnosti, predstavuje projektové riziko. Medzi východiská pre rozhodovanie o čerpaní dovolenky patria potenciálna zastupiteľnosť roly člena tímu a skúsenosti projektového manažéra.

Finálne rozhodnutie o uvoľnení pracovníka závisí od použitého štýlu riadenia projektu. Na jednej strane pri "demokratickom riadení" rozhoduje tím spoločne, na opačnom konci spektra sa "autoritatívne riadenie" spolieha na projektového manažéra bez veľkých diskusií. Kľúčom k úspechu je otvorená komunikácia.

Pokiaľ je to možné, dovolenky by mali byť plánované vzhľadom na prebiehajúce projekty. Ak sa tak stane počas rozbehnutého projektu, je aj na samotnom členovi tímu, aby ho niekto zastúpil, a tak sa predišlo časovým sklzom, prípadne iným problémovým situáciám.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 00:03