StoryEditor

Životné minimum a použitie sociálneho fondu

12.09.2007, 00:00

Zmena výšky životného minima sa týka aj valorizácie maximálnej výšky príjmov zamestnanca, ktoré môže dosiahnuť, na účely výplaty príspevkov zo sociálneho fondu na úhradu jeho výdavkov na dopravu do zamestnania a späť.
Zamestnanec má nárok na uvedený príspevok v prípade, ak jeho priemerný mesačný zárobok nepresahuje dvojnásobok sumy životného minima platného pre jednu plnoletú fyzickú osobu. K zmene dochádza od 1. júla 2007, v nadväznosti na zvýšenie životného minima z 4 980 Sk na 5 130 Sk.
Ďalšie podmienky na poskytnutie týchto príspevkov sa nemenia. Zamestnancove skutočne vynaložené a preukázané výdavky na dopravu do zamestnania pravidelnou autobusovou dopravou, s výnimkou mestskej hromadnej dopravy a železničnou osobnou dopravou, musia byť najmenej 200 Sk mesačne.
Po zvýšení životného minima na jednu plnoletú fyzickú osobu na 5 130 Sk od 1. júla 2007 platí, že zamestnanec má nárok na uvedený príspevok na dopravu v prípade, ak jeho priemerný mesačný zárobok nepresiahne 10 260 Sk (5 130 x 2).
Pripomíname, že povinné príspevky zamestnancom na dopravu do zamestnania a späť sú regulované a týkajú sa len tých zamestnávateľov, u ktorých nie je uzatvorená kolektívna zmluva alebo ak v kolektívnej zmluve nie je dohodnutý prídel vo výške najviac 0,5 %, ak sa tak dohodlo v zmluve, alebo ak nie sú dohodnuté zásady poskytovania príspevku zo sociálneho fondu, alebo ak ide o zamestnávateľa, u ktorého nepôsobí odborová organizácia (§ 3 ods. 1 písm. b/ bod 2 a § 7 ods. 3 písm. a/ zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde...). Príspevky, ako aj ďalšie použitie sociálneho fondu sa týka len tých zamestnancov, ktorí sú u zamestnávateľa v pracovnom pomere, na ktorých sa povinne tvorí.
Ostatní zamestnávatelia použijú sociálny fond podľa vlastných pravidiel v zmysle § 7 zákona o sociálnom fonde.
Podľa § 7 ods. 5 zákona o sociálnom fonde je zamestnanec, na ktorého sa poskytovanie príspevku na dopravu do zamestnania a späť vzťahuje, je na uvedené účely povinný zamestnávateľovi preukázať výšku výdavkov na dopravu do zamestnania a späť (cestovné lístky).
Pripomíname, že u zamestnancov tieto príspevky predstavujú zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti bez ohľadu na to, či sú povinné alebo nie (bez odvodov).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:47