StoryEditor

Slovenský investor sa nebojí poklesov

20.09.2007, 00:00

Ako manažér investičnej spoločnosti zhodnocuje svoje peniaze?
Najmä prostredníctvom investícií do akcií. Začal som ich získavať už počas prvej vlny kupónovej privatizácie, kde som aktívne obchodoval.
Peniaze mám aj v podielových fondoch aj v ďalších aktívach, ako sú napríklad nehnuteľnosti.

Asi teda nie ste konzervatívny investor.
Nie, uvažujem dlhodobo. Investujem hlavne peniaze, ktoré nepotrebujem a tak môžem ísť aj do rizikovejších aktív. O desať, pätnásť až dvadsať rokov, keď ich budem reálne potrebovať, budem rozmýšľať nad tým, ako ich skonzervatívniť.

Využívate aj služby konkurencie, alebo ste striktne len vo fondoch Pioneer Investments?
Samozrejme, vyberám si. Máme síce asi 60 fondov, no nie všetky sú v danej chvíli najlepšie na trhu. Snažím sa hľadať príležitosti aj inde, navyše je dobré vedieť, kde sa nachádza konkurencia.

Riziku sa teda nevyhýbate, aké je to najväčšie, ktoré ste v živote podstúpili?
Asi to bol skok bungee jumping na Štrbskom plese (smiech). Nebál som sa skočiť zo 63 metrov vysokého mostíka, čo bolo asi najväčšie osobné riziko.

A v investíciách?
Určite v prvej polovici deväťdesiatych rokov, keď sa investovalo do slovenských akciových spoločností. Ľudia neboli ešte dostatočne vzdelaní, menila sa legislatíva, vody boli dosť nepokojné. Malý investor často strácal reálne možnosti ovplyvňovať dianie vo firmách a akcie boli dosť rizikové tým, že postupne väčšinové balíky začínali vlastniť buď privatizačné fondy alebo finančné skupiny.

Prečo ste do toho vstúpili?
Hľadal som príležitosti, ktorých tesne po páde socializmu bolo dostatok. A tento segment je živý, prináša síce riziko, ale zároveň aj možnosť zarobiť. Samozrejme, aj prerobiť.

Vy ste boli v ktorej skupine, medzi víťazmi alebo porazenými?
Obchodovaním som si zarábal na vysokú školu, bol som celkom úspešný.

Na ministerstve financií ste určitý čas pracovali aj na legislatíve upravujúcej kapitálový trh. Ten je však v podstate mŕtvy, prečo?
Obrat burzy cenných papierov by mal byť oveľa vyšší. Likvidita trhu je veľmi nízka a na prstoch dvoch rúk sa dajú spočítať tituly, ktoré sa dajú za reálnu cenu kúpiť a predať. Sila kapitálového trhu je veľmi nízka. Na ministerstve po roku 1998 svitla nádej, že sa legislatíva začne približovať Európskej únii, začnú sa tvoriť reálne mantinely, ktoré ho rozbehnú. Nešlo to však tým smerom, ktorý som očakával, a preto som odišiel.

Čo by mu pomohlo?
Zaujímavé reálne obchodovateľné tituly. Uvažuje sa, že prídu zo zahraničia a obchodovanie na burze sa rozbehne. Je škoda, že sa zlikvidoval RMSystém, ktorý umožňoval obchodovať aj bežným ľuďom za relatívne rozumné ceny. Šťukou bola aj Bratislavská opčná burza, ktorá však tiež zanikla.

Odkiaľ by atraktívne tituly mohli prísť?
Z okolitých štátov, čiže z Maďarska, Česka alebo Poľska. Zvažuje sa, do akej miery to bude zaujímavé pre firmy.

Je to vôbec reálne, napríklad pražská alebo budapeštianska burza fungujú veľmi dobre, tak prečo by z nej odchádzali?
Ide skôr o to zobudiť slovenských investorov alebo ich vrátiť späť. Angažujú sa v Česku, v Nemecku, v Amerike hlavne kvôli tomu, že u nás túto príležitosť nemajú. Ak ju dostanú, presunú časť aktivít aj domov.

A čo bežní ľudia, naučili sa už lepšie zhodnocovať svoje úspory?
Áno, nasvedčuje tomu aj rastúca suma peňazí, ktorá každý mesiac pribúda do podielových fondov. Investori sa neľakajú ani korekcií, čo svedčí o ich vyššej vyspelosti. Pokles akcií využívajú na ich nákup, a to znamená, že sa približujeme vyspelému svetu.

Kto je vlastne slovenský investor?
Približne 40 percent má v podielových fondoch peňažného trhu, 15 percent v dlhopisoch, čiže ide o konzervatívneho človeka, ktorý na investície hľadí pomerne opatrne, len pomaličky skúša zaujímavejšie tituly. Ich význam však bude neustále narastať podobne ako v západnej Európe.

Čo by ste mu odporúčali vy?
Určite by v investičnej stratégii nechýbala ani konzervatívna zložka, čiže tak peňažné aj dlhopisové fondy. Dobre rozložené aktíva z dlhodobejšieho hľadiska by z tretiny mali tvoriť likvidné aktívna, tretinu stredne rizikové, ako sú dlhopisy, a tretinu akcie.

Ktoré fondy by mali v tomto smere bodovať?
Napríklad európske akcie. Navyše každú chvíľu sa objavujú nejaké hitovky. Ideálnemu modelu s minimálnym rizikom, zaujímavým výnosom a likviditou sa asi najviac približujú zaistené fondy. Zaisťujú určitú hodnotu, prípadne jej postupný nárast, pričom sú to stále likvidné aktíva. Momentálne sú moderné reality, alebo aj spoločnosti, ktoré sa angažujú v oblasti ochrany životného prostredia. Tento sektor je výrazne podporovaný Európskou úniou a spoločnosti v ňom tak majú veľkú perspektívu.

Aký dosah bude mať hypotekárna kríza v USA?
Keď sa pozeráme na trh ako celok, musíme zobrať do úvahy solídne makroekonomické ukazovatele. Globálna ekonomika rastie, pričom najviac akcelerujú rozvíjajúce sa trhy a Európa, čo kompenzuje mierne spomalenie v USA. Všeobecná nálada v obchode je pozitívna, firmám sa darí, majú dostatok hotovosti a nepotrebujú veľké pôžičky od bánk na financovanie ich ďalšieho rastu. To naznačuje, že celkovo by sa z tejto krízy mohli trhy pomerne rýchlo spamätať.

Veľmi aktuálnou je aj otázka bezpečnosti investícií a ich zhodnotenia v druhom dôchodkovom pilieri. Sporíte si v ňom na dôchodok?
Samozrejme, áno. Táto oblasť je veľmi dobre zabezpečená, existuje niekoľko kontrolných orgánov. Práve určitými obmedzeniami, kam môžu správcovia investovať, je garantované, že pomerne konzervatívne stratégie sľubujú bezpečné zhodnocovanie peňazí. Správcovské spoločnosti majú vysoké ratingy, sú dlhodobo hodnotené ako spoľahlivé spoločnosti schopné splácať svoje záväzky, majú dlhú tradíciu, takže strach nemám.

Kto je Miroslav Ovčarik
Miroslav Ovčarik je od polovice augusta novým country manažérom spoločnosti Pioneer Investments. Po ročnom pôsobení na ministerstve financií ako odborný referent na odbore kapitálového trhu nastúpil v roku 2000 do ECM ECO Monitoring, kde zastával pozíciu international sales manažéra so zodpovednosťou za koordináciu zahraničných pobočiek v strednej a vo východnej Európe. V rokoch 2003 až 2007 pracoval ako konzultant v spoločnosti Mercuri International. Do Pioneer Investments prišiel v apríli tohto roka ako regional sales manažér. Miroslav Ovčarik vyštudoval Ekonomickú fakultu UMB, Banská Bystrica.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 02:13