StoryEditor

Zubná technika z Piešťan

17.02.2008, 23:00

Fenomén firemnej značky Chirana sa u nás tradične spája s mestami Stará Turá a Piešťany, ktoré sa v minulom období stali hlavnými centrami výroby zdravotníckej techniky na Slovensku. Táto tradícia je pomerne mladá. Siaha do polovice 60. rokov, keď závody slovenského podniku Presná mechanika (Prema) vytvorili v týchto mestách spoločný koncern s českými závodmi podniku Chirana. Sídlo generálneho riaditeľstva Chirany zároveň premiestnili z Prahy do Starej Turej. Bol to veľký úspech slovenských národohospodárov na čele s riaditeľom bývalej Premy Miroslavom Nerádom, ktorý prevzal funkciu generálneho riaditeľa celoštátneho koncernu Chirany s ôsmimi závodmi v celom Československu.
Na začiatku boli Piešťany
Starší pamätníci a historické pramene však potvrdia, že prvé aktivity Chirany na Slovensku boli ešte včaššie -- už na začiatku 50. rokov, keď v roku 1950 začal v Piešťanoch pôsobiť menší závod na opravu zdravotníckych prístrojov a zariadení. Vznikol z technickej podstaty starších súkromných firiem, ako Telegrafia, Sanitas, zastúpenie zahraničných firiem Siemens a Philips. Mal veľmi široký program opravárenskej činnosti a slúžil pre celé Slovensko. Postupne otvoril prevádzky i v Bratislave, Košiciach a vo Zvolene. Na pozadí formovania veľkých koncernových zoskupení bol piešťanský závod začlenený do Chirany Praha pod názvom Chirana Praha, národný podnik, Technická služba, montáže a údržba Piešťany. Premenované zdravotnícke opravovne tvorili súčasť podnikového koncernu českej Chirany, ktorá vznikla v Prahe už v 20. rokoch minulého storočia. Práve cez piešťanský závod vstúpila Chirana Praha v 50. rokoch na Slovensko.
Zásadná zmena v plánoch
Pôvodný opravárenský závod v Piešťanoch technickým vybavením i kapacitou zaostával za potrebami slovenského zdravotníctva. Do polovice 50. rokov vzrástol počet objednávok z nemocníc a iných zdravotníckych zariadení na niekoľko tisíc. Ak sa chcel rozvíjať, potreboval prestavať technickú základňu a riadenie. Kritická situácia závodu sa začala obracať od roku 1955, keď sa vypracoval projekt nového opravárenského závodu. Novým plánom pomohlo aj to, že piešťanská filiálka Chirany Praha sa na pol druha roka osamostatnila a ako Zdravotechnické závody podliehala slovenskej vláde. Hoci sa v roku 1958 opravovne v Piešťanoch opätovne začlenili do celoštátneho národného podniku s centrálou v Prahe ako súčasť Chirany, práca na projektoch pokračovala. V lete 1958 pred spustením výstavby nového závodu sa však v projektoch urobila zmena historického dosahu -- vládne stranícke špičky rozhodli, že sa na Slovensku postaví nový výrobný závod zdravotníckej techniky, ktorý by prevzal aj výrobný program kľúčového závodu Chirany v Prahe-Vysočanoch. Rozhodnutie súviselo s uvoľnením pozemkov v tejto časti Prahy pre závod ťažkého strojárstva ČKD.
Prioritou stomatológia
Presunom pražskej Chirany na naše územie sa podporilo aj žiaduce urýchlenie industrializácie Slovenska. O nové výrobné kapacity prejavili u nás záujem viaceré podniky a mestá. Vládne hospodárske kruhy však prisúdili nový závod Piešťanom. V ich prospech hovorili stáročné tradície kúpeľníctva a zdravotníctva, zaostávanie priemyslu, nutnosť výroby bez vedľajších ekologických vplyvov a dostatok pracovných síl. S výstavbou začali na jeseň 1958, pričom pôvodné projekty doslova na pochode menili na projekty podstatne väčšieho závodu. Ten postupne preberal výrobný program pražskej Chirany a čiastočne aj Chirany Brno. Od januára 1959 do januára 1960 niesol rozostavaný závod názov národný podnik Chirana -- Technické služby, montáž a údržba Piešťany. Už počas výstavby spúšťali výrobu zdravotníckych prístrojov, takže v roku 1960 hodnota výroby presiahla investičné náklady.
V blízkej Hornej Strede postavili vedľajšiu prevádzku, kde zaúčali pracovníkov podľa poznatkov z českých závodov Chirany. Prevzatý program obsahoval napríklad dezinfekčné, narkotizačné, vodoliečebné, inhalačné a klimatizačné prístroje, zariadenia na kyslíkovú terapiu a inkubátory, operačné stoly, vyšetrovacie, urologické a gynekologické stoly, poľné operačné stoly, aeroskopy, zariadenia na chirurgické odsávanie, laboratórny a lekársky nábytok. No kľúčovou zložkou výroby sa stali stomatologické zariadenia, najmä kreslá, kompresory, prívesné a pojazdné zariadenia zubných súprav a nábytok do ambulancií.
Problematická fúzia
Ešte pred ukončením výstavby v roku 1962 sa začal v Piešťanoch vlastný technický vývoj výrobkov, najmä stomatologických zariadení a laboratórneho nábytku. Do roka 1965 sa napríklad sortiment zubných kresiel rozšíril na sedem typov.
Neustále voluntaristické preskupovanie podnikových koncernov však spôsobilo, že nedokončený piešťanský závod pričlenili v januári 1960 k podniku Presná mechanika v Starej Turej. Rozhodnutie podporilo to, že Prema dlhodobo rozširovala výrobu zdravotníckej techniky ako časť svojho strojárskeho výrobného programu, spolupracovala i s českou Chiranou a jej novým závodom v Piešťanoch. Návrhy, aby Presná mechanika prevzala firmu Chirana, vyvolali odpor v českom zoskupení Chirany aj v centrále podniku Prema.
Závody Presnej mechaniky sfúzovali s koncernovým zoskupením Chirany Praha a prevzali jej názov až v polovici 60. rokov. Hlavným argumentom zlúčenia s Chiranou Praha bol príbuzný charakter výroby v Starej Turej, a najmä v piešťanskom závode, kam sa Chirana Piešťany vlastne iba po niekoľkých rokoch vrátila.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 09:28