StoryEditor

Ropa maximum neudržala

20.09.2007, 00:00

Ropa najprv vytvorila nové historické maximum, aby ho následne neudržala a prudko oslabila. Americké ministerstvo pre energetiku zverejnilo svoju pravidelnú správu o stave zásob čierneho zlata v Spojených štátoch. Tá ukázala ďalší výraznejší pokles zásob ropy, ktorá tak klesá už 10 týždňov z posledných jedenástich. Na druhej strane mierne nárasty si pripísali zásoby benzínu aj destilátov, čo mohlo upokojiť niektorých analytikov. Práve "medvedi" neskôr na trhu prevládli a výsledkom bol nakoniec denný pokles. Cena novembrového kontraktu sa nachádzala na hodnote 79,83 dolára za barel, čo predstavuje denný pokles o 0,4 percenta.
Zlato dostalo utorňajším rozhodnutím amerického Fedu silnú zbraň do rúk a aj ju využilo. Dolár sa síce v utorok v reakcii na zvýšenie úrokových sadzieb oslabil, avšak v stredu sa mu pokles podarilo zastaviť, žltý kov si to už však nevšímal. Obchodníci na trhu boli rozhodnutí cenu vytlačiť nahor a zlato sa tak dostalo na najvyššie úrovne za posledných 27 rokov. Naposledy sme boli takto vysoko počas ropných kríz v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Cena decembrového kontraktu sa nachádzala na úrovni 728,9 dolára za trojskú uncu, čo predstavuje denný nárast o 0,7 percenta.
Prudko sa oslabila cena pšenice. Na trhu sa objavili správy, že India pozostavuje importy tejto obilniny, keďže hlásia dostatočné zásoby a tak nepotrebujú dovážať. India je pritom tretím najväčším nákupcom pšenice na svete a jej dovozy sú preto kľúčové na odčerpanie zásob. Cena na trhu okamžite zareagovala prudkým oslabením, keď sa dostala miestami až na maximálny denný pohyb smerom nadol, čo predstavuje oslabenie o tri percentá.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:52