StoryEditor

Anketa HN: Ako vnímate postavu legendárneho Jánošíka?

Jánošík ako historická postava je vnímaný rôzne. Pre niekoho je národným hrdinom, pre niekoho zbojníkom, ktorý bohatým bral a chudobným dával a pre niekoho len obyčajným zlodejom. Legenda už dnes prekročila skutočnosť.

Ivan Mikloš, politik: Jánošíka vnímam ako historickú postavu, ktorá sa stala pre Slovákov istým mýtom, ale nemala by asi byť vzorom. Historických faktov nie je veľa, ale hovoria o tom, že to nebol kladný hrdina. Z hľadiska mýtov a toho, čo sa traduje, je to, samozrejme, posunuté. Videl som filmy o Jánošíkovi a patria ku kultúrnemu dedičstvu.

Igor Barát, splnomocnenec vlády pre zavedenie eura: Jánošík je viac rozprávkovou bytosťou než reálnou historickou osobnosťou. Ale k menu mám celkom vrelý vzťah, lebo euro sa v angličtine vyslovuje "juro", takže bol už dávno pred Maastrichtom a bol vlastne priekopníkom názvu európskej meny. A z literatúry tuším, že mal aj k peniazom všeobecne dosť kladný postoj.

Pavol Hammel, hudobník: Neprišiel som s ním do styku, kto vie, ako to naozaj bolo. Chápem ho ako legendu, každý národ má tú svoju a čo si okolo nej vytvorí je fajn. Ale to, že rozdával chudobným to, čo nakradol bohatým, o tom silne pochybujem, prečo by to robil. Ale Juraj Jánošík je fajn, beriem ho ako legendu.

Juraj Kukura, herec: Historicky ho vidím podľa toho, na ktorej strane stojím. Pokiaľ by som bol chudobným, tak to skutočne pokladám za úžasné, to čo robil, ale pokiaľ by som bol považovaný za bohatého, bol by som s tými sympatiami k nemu trošku zdržanlivý.

Lea Fekete, módna návrhárka: Keď tak nad tým premýšľam, zaujíma ma otázka komu Jánošík vlastne patrí. To bola vždy nejaká taká polemika, ale ako postavu ho vnímam ešte ako dieťa z filmov. Je to hrdina slovenských dejín, no mňa by zaujímalo, čo bolo okolo toho. Nielen to, čo sa o ňom traduje, že ho zavesili za rebro, ale zistenie tej skutočnosti.

Mário Radačovský, riaditeľ baletu SND: My sme ako Slováci nemali ani kráľov, ani niečo také, na čo by sme mohli byť viac pyšní, takže bol ten Jánošík. Nechcem uraziť ľudové tradície, ale nedokážem ohodnotiť jeho bytie či prínos pre slovenskú históriu ako takú, pretože určite je veľa protichodností.

Ľubo Roman, podnikateľ: Považujem ho za legendu a tá legenda vždy v ťažkých chvíľach pomohla obyčajným ľuďom, ktorí hľadali nejakého spravodlivého človeka, či už si to vysvetľujú tak alebo onak. Ale v umení urobil Jánošík dosť veľa a som rád, že vznikol ten film a že ho natočila poľská režisérka, možno ho uvidíme trošku inými očami.

Zuzana Martináková, politička:
Nepoznávam hádam národ, ktorý by nemal takého ľudového hrdinu, je to veľmi dôležité a potrebné. Takže je fajn, že ho máme aj my, nech by to bol ktokoľvek a v akýchkoľvek súvislostiach, je dobré, že ho máme. Je to naozaj istá historická osobnosť, ktorá v istých reáliách žila, ja som o tom sama veľa čítala.

Pavol Rusko, podnikateľ:
Mám dve predstavy. Tá, ktorú som si vytváral ešte ako malý chlapec o človeku, ktorý bol väčší ako všetci ostatní a vždy všetko spravodlivo vyriešil. Tá predstava dlho pretrvávala, podvedome sa bránim inej. Je vo mne symbol dobra, ktorý chcem zámerne ponechať v tej podobe, v akej som si ho vytvoril, aj keď možno nie správny.

Elena Kohútiková, zástupkyňa generálneho riaditeľa a členka Predstavenstva VÚB: Jánošíka vnímam najmä cez kultový film Jánošík s Paľom Bielikom a muzikál Na skle maľované. I keď história toto čiastočne spochybňuje, stal sa symbolom "dobrého  anjela" pre chudobných ľudí. Som presvedčená, že keby nežil, ľudia by si ho "vymyslel" a prikrášlili tak, aby odrážal život a sny ľudí v tej-ktorej dobe.

Nina Gažovičová, licitátorka aukčnej siene SOGA: Keď sa povie meno Juraja Jánošíka, paradoxne mi ako prvé zíde na um animovaný film Viktora Kubala, a to je asi tak všetko. Nemám k tej postave nejaký blízky vzťah, prvé čo mi zíde na um, je len tento film.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:04