StoryEditor

Svetové akciové trhy

02.07.2007, 00:00

Po prudkom prepade sa akciové trhy dokázali koncom minulého týždňa stabilizovať a pripísali si aspoň mierne zisky. Motorom nákupného záujmu bolo viacero makroekonomických správ a aj rozhodnutie americkej centrálnej banky (FED) o úrokových sadzbách. FED na svojom dvojdňovom zasadnutí rozhodol v súlade s očakávaním trhu ponechať úrokové sadzby nezmenené, čím udržal ich hodnotu 5,25 percenta už počas obdobia jedného roka. V nasledujúcom komentári síce FED vypustil slovo "zvýšená" v opise inflácie, čo trhy potešilo, napriek tomu však rast cien ostáva rizikom pre ekonomiku. V piatok zverejnená jadrová inflácia poukázala na 0,1 percentný medzimesačný nárast cien, za rok tak dosiahla 1,9 percenta a dostala sa do oblasti pod dvoma percentami, ktoré chce FED dosiahnuť. Negatívne na náladu však pôsobil pokračujúci rast cien ropy, ktorá sa dostala najvyššie od minulého septembra, pričom následný rast cien benzínu ovplyvňuje správanie amerických spotrebiteľov. Opatrnosť na trhy prinášali aj správy z realitného sektora, ktoré poukazujú na pretrvávajúce problémy v tomto najslabšom článku ekonomiky.
Počas minulého týždňa bola zverejnená správa o nezamestnanosti v Nemecku, ktorá sa dostala pod vplyvom silného hospodárskeho rastu na 12-ročné minimum. Inflácia sa podobne ako v Spojených štátoch znížila na 1,9 percenta, výhľad však poukazuje na stále prítomné inflačné tlaky, a tak aj predstavitelia Európskej centrálnej banky, ako aj Anglickej centrálnej banky naznačili potrebu ďalšieho zvýšenia úrokových sadzieb. Niekoľko zverejnených akvizícií a špekulácií o fúziách nedokázali podnietiť silnejší nákupný záujem, avšak európske trhy aj napriek úvodnému poklesu uzavreli týždeň aspoň s miernym nárastom. Nemeckému indexu DAX pomohol k zisku prieskum inštitútu Ifo, z ktorého vyplynula predpoveď rastu najväčšej európskej ekonomiky o 2,6 percenta, londýnska burza narástla aj napriek obavám, ktoré boli spôsobené informáciami britskej polície o prekazení bombového útoku v Londýne.
Japonské akcie ako jediné z vyspelých trhov počas minulého týždňa mierne poklesli, negatívne zapôsobila výška spotrebiteľskej inflácie, ktorá sa v máji znížila o 0,1 percenta a znova tak pripomenula niekoľkoročný boj japonskej vlády s defláciou, ktorá je škodlivá pre ekonomiku. Priemyselná produkcia neočakávane poklesla už tretí mesiac za sebou, čo zvýšilo obavy z vývoja druhej najdôležitejšej svetovej ekonomiky. Podporu exportérom stále poskytoval oslabujúci sa jen, ktorý po úvodnej snahe o posilnenie nakoniec pod vplyvom poklesu inflácie pokračoval vo svojom klesajúcom trende. Aj napriek vysokej energetickej efektívnosti japonskej ekonomiky, ktorá sa dokáže vyrovnávať s cenami energií, rast ceny ropy nad 70 dolárov za barel už spôsobuje opatrnosť aj v Japonsku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 16:40