StoryEditor

Zarábať na rope bude ťažšie

07.08.2009, 00:00
Stav ekonomiky, zásoby čierneho zlata či hurikánová sezóna: toto sú správy, na ktoré väčšinou reagujú obchodníci s ropou.

Ak sa však cena ropy zmení v priebehu pár hodín o pár percent a podobná správa chýba, môžete hľadať v pozadí takéhoto skoku veľký investičný fond, ktorého manažéri masívnym nákupom (predajom) ovplyvnili cenu ropy.

Špekulatívne sa obchoduje bez fyzickej dodávky tovaru, čiže kontrakty sa vysporiadavajú iba cenovo na burze. Špekulanti pri obchodoch môžu použiť aj tzv. páku, pri ktorej im stačí mať iba zlomok zo skutočnej ceny kontraktu.

Práve pre špekulantov by mali čoskoro nastať ťažšie časy. Obmedzenie špekulatívneho kapitálu na burzách chce dosiahnuť americká Komisia pre obchodovanie termínovaných kontraktov na komodity.

Cieľom nie je podľa obchodníka spoločnosti Fimex Capital Michala Kolesára znížiť cenu ropy, ale "zamedziť jej veľkým výkyvom a zabezpečiť, aby na burzách nedominovalo malé množstvo veľkých hráčov schopných zmanipulovať trh“. Regulácia by zasiahla najmä veľké banky a investičné fondy. Pomôcť by mohla napríklad aerolinkám. "Osud leteckých spoločností je ovplyvnený aj nestálou cenou ropy, čo im znemožňuje plánovanie,“ dodal Pavel Vejmelka zo spoločnosti CI Komodity.

Prečítajte si aj:
Špekulantov s ropou čaká regulácia

Prudké skoky ceny ropy sa môžu stať minulosťou. Aspoň to chce dosiahnuť americká Komisia pre obchodovanie termínovaných kontraktov na komodity (Commodity Futures Trading Commission), ktorá pripravuje novú reguláciu trhu. V hre je zvýšenie transparentnosti, ale aj obmedzenie množstva, s ktorým môžu spoločnosti špekulovať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 22:35