StoryEditor

Leto 2008: Miesto, kam sa budete vracať

07.07.2008, 00:00
História voľakedajšej výkladnej skrine socialistického hotelierstva sa začala písať pred necelým polstoročím. Do vtedajšej siete moderných interhotelov pribudol v roku 1961 hotel Partizán. Odvtedy zmenil majiteľa i prístup ku klientom.

Štvorhviezdičkový hotel Partizán na úpätí dvoch tatranských štítov - Chopka a Ďumbiera - bol po svojom otvorení v 60. rokoch minulého storočia pojmom - fasáda i vnútorné zariadenie malo byť dôkazom toho, ako dobre sa dokáže socialistická spoločnosť postarať o pracujúce masy. Malá recepcia, veľká jedáleň bez pocitu intimity a izby s divokými tapetami a vzorovanými kobercami však postupne strácali na atraktivite a hotel akoby začal zapadať prachom. Aj keď sa veci začali hýbať ešte pred spoločensko-politickými zmenami v novembri 1989, radikálne zmeny prišli až po roku 1992. Na Táľoch vznikla malá rodinná firma, ktorá sa rozhodla oprášiť zašlú slávu hotela a so cťou obhájiť štyri hviezdičky.

V lone prírody
Hotel Partizán má obrovskú výhodu, ktorá sa nedá kúpiť za nijaké peniaze - nádherné prostredie s fantastickým výhľadom na malebnú krajinu Nízkych Tatier. Za chrbtom hotela sa k nebu týčia vrcholce Chopku a Ďumbiera, pred hotelom leží jedno z najkrajších golfových ihrísk na Slovensku - 18-jamkové Grey Bear. Výnimočnosť miesta podčiarkuje umelé jazero pred hotelom, ktoré by malo v budúcnosti zväčšiť svoje rozmery a ponúknuť tak návštevníkom možnosť napríklad člnkovať sa uprostred romantických kulís.
Aj keď hotelová fasáda s terasou pamätajú ešte časy minulé a čakajú na svoju novú "tvár“, hotel nepôsobí uprostred prírodnej scenérie rušivo. Zlepšiť jeho vonkajší imidž pomáhajú veľké elegantné okná po celej dĺžke poschodia spolu s balkónmi. Aj vďaka nim sa možno počas výdatných raňajok, pri popoludňajšej káve či večernom pohári vína v loby hale, spojenej s kaviarňou, pokochať výhľadom na ihličnaté lesy pozvoľna padajúce do doliny v zovretí hôr.
Dôležité je pritom vedieť, že "obal“ klame a hotelové interiéry vás milo prekvapia - majitelia sa rozhodli zrekonštruovať najprv izby, recepciu s loby halou a kaviarňou a nevyužité skladové priestory, aby hosťom ponúkli čo najväčší komfort. Nechceli ich sklamať nablýskanou fasádou, ktorá by ukrývala "kikiríkavú“ estetiku 60. rokov minulého storočia.

Sympatická rôznorodosť
Do rekonštrukcie hotelových interiérov investovali majitelia približne 120 miliónov korún a zmena pýchy socialistického hotelierstva na komfortný hotel s rodinnou atmosférou sa neskončila. Teplé farby, veľa kvetov a žblnkot vody v jazierku už pri vstupne na recepciu navodia v človeku príjemný pocit akoby sa vracal niekam, kde to dôverne pozná. Prívrženci minimalistického štýlu a zástancovia čistoty štýlu by mohli hotelu vyčítať priveľa rôznorodých "exponátov“ v presklených vitrínkach a na oknách v priestrannej loby hale v podobe tradičnej slovenskej keramiky, replík starodávnych áut či suvenírov privezených z prímorskej krajiny. Mohli by namietať, že hotelová reštaurácia, ktorá čaká na rekonštrukciu, pripomína jedálne z čias červenej diktatúry. Nič to však nemení na skutočnosti, že hotel má svojho genius loci a v návštevníkoch vyvoláva nenahraditeľný pocit pohody a pokoja.
Projektanti hotela nemuseli v období diktátu jednej strany príliš myslieť na estetiku ani veľkorozmerný luxus hotelových návštevníkov - pracujúcim masám stačili menšie izby s menšími kúpeľňami. Keďže interiér sa nedá nafúknuť, izby s výnimkou apartmánov nepatria k najväčším. Rekonštrukcia ich však zmenila na nepoznanie - izby sa vyznačujú účelnou eleganciou. Nájdete v nich však všetko, čo musí izba v štvorhviezdičkovom hoteli mať vrátane baru s cenníkom, trezoru, televízora či bezplatného pripojenia na internet. Pomyselný klobúk z hlavy treba dať dolu pred architektom, ktorý má na svedomí kúpeľne s toaletami: vzhľadom k priestorovým možnostiam je zariadenie nielen účelné, ale aj elegantné. Nechýbajú uteráky, župan a hygienické potreby.

Pýcha hotela
Na Táľoch sa však všetky drobné nedostatky rozpustia v skvelom a na slovenské pomery ešte stále výnimočnom pocite z dokonalého prístupu hotelového personálu k hosťom. Slovíčko dokonalý je pritom namieste - zamestnanci hotela, počnúc recepčnou cez čašníkov až po chyžné, si plnia svoje povinnosti na výbornú s úsmevom a noblesou. Každý zo zamestnancov ovláda svoje remeslo, dokáže poradiť, nasmerovať, odporučiť.
Aj preto sa v hotelovej reštaurácii, ktorú čaká rekonštrukcia, cítite ako na veľkolepej oslave. Aj preto si popoludňajšiu kávu v kaviarni vychutnávate ležérne usadený v pohodlnom kresle a bez vstávania, keď zatúžite po sladkej delikatese či pohári vína. Čašník sa totiž objaví vždy, keď ho potrebujete. Práve ľudia sú dôvodom, pre ktorý sa budete na Tále vracať. A ktorý vám pri návšteve mnohých iných slovenských hotelov a reštaurácií pripomenie, že totalitný režim padol iba nedávno.


Prečítajte si aj:
Test HN – Personál na jednotku

Hotel Partizán má aj vďaka rekonštrukcii štyri hviezdičky. Zisťovali sme, či si ich zaslúži.

Obsluha na päť hviezdičiek
Čašník je vždy pri vás, keď ho potrebujete. Dolieva nápoje, odnáša nepotrebný servis, pomáha s výberom ďalšieho chodu. Vie vám povedať všetko o ponúkaných pokrmoch a nápojoch, vyhodiť či pridať do jedla ingrediencie podľa želania a nerozhodným odporučiť vhodný pokrm i nápoj. Úctivosť nie je povrchná ani prehnaná, záujem nie je neosobný a naučený. Naopak, čašníci sú dokonalí profesionáli bez naučených fráz so schopnosťou navodiť atmosféru príjemnej pohody. S rovnakou profesionalitou a úctivosťou sa možno stretnúť na recepcii, kde vám s milým úsmevom poradia napríklad aj to, z ktorého miesta si najlepšie vychutnáte západ slnka. Správanie hotelového personálu je bez preháňania na päť hviezdičiek.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Ak do niečoho vkladáte dušu, vráti sa vám to

Rozhovor. Riaditeľka hotela Partizán**** na Táľoch Miloslava Kičová pre HN:

Na Tále ste prišli v roku 1989, o necelé štyri roky ste v prvej vlne veľkej privatizácie získali hotel Partizán do súkromného vlastníctva. Čo bolo treba urobiť ako prvé?
Keďže sme nemali za sebou veľkú a bohatú spoločnosť, prvé roky boli veľmi náročné a stresujúce – mali sme záväzky voči Fondu národného majetku a pôžičku z banky, ktoré sme museli splácať. Hotelová recepcia bola malá a neúhľadná, na izbách nábytok zo 60. rokov minulého storočia so vzorovanými kobercami a „kikiríkavými“ tapetami... Ako prvé sme sa preto rozhodli zmeniť izby, recepciu, z nevyužitých skladových priestorov vybudovať spoločenské zábavné stredisko... Nechceli sme, aby pekný „obal“ sklamal návštevníkov svojím „obsahom“. 

Celý článok >>


Moje menu

Riaditeľka hotela Partizán**** na Táľoch Miloslava Kičová odporúča trojicu hotelových „naj“:

Tálska bašta
Štýlová reštaurácia Tálska bašta s najvyšším kamenným kozubom na Slovensku očarí návštevníkov nielen výnimočným vzhľadom a skvelou kuchyňou, ale aj výbornou ponukou špičkových slovenských vín. Výnimočné miesto, ktorému dominuje drevo, kameň, líhané sklo a meď leží len pár krokov od hotela Partizán uprostred upravenej záhrady s jazierkom. Tradičné slovenské špeciality sa pripravujú aj na drevenom uhlí pod medeným sopúchom priamo pred zrakmi návštevníkov.  

Športovo-zábavné centrum Limbus
Exkluzívne prostredie pre aktívnych ľudí s dobrým vkusom – aj tak by sa dalo jedným slovom opísať hotelové športovo-zábavné centrum Limbus, ktoré nie je iba klasickým barom. Jedinečné priestory ponúkajú okrem zaujímavo riešeného baru a tanečného parketu aj niekoľko možností, ako aktívne a vo výnimočnom prostredí stráviť večer: k dispozícii sú dve bowlingové dráhy, biliard, stolný futbal, šípky a Nintedo Wii hry.

Tarzania
Milovníci adrenalínových zážitkov si určite prídu na svoje v lanovom parku Tarzania, ktorý leží v areáli hotela Partizán za umelým jazerom. Lanové prekážky natiahnuté vo výške niekoľkých metrov medzi kmeňmi stromov preveria nielen vašu odvahu, ale aj fyzické schopnosti. K už existujúcim atrakciám pribudne ďalších desať dráh, pavúčia a horolezecká stena. Bezpečnosť v podobe istenia je samozrejmosťou.   

Prečítajte si aj:
Pohodlná základňa pre aktívnych ľudí

Horský hotel Partizán leží na úpätí južnej strany Chopka – druhého najvyššieho bodu Nízkych Tatier. Nádherná tatranská príroda a dostupnosť zaujímavých atrakcií robia z tohto miesta „základňu“, z ktorej sa dá vyrážať do okolia za nevšednými zážitkami a obľúbenými aktivitami. Na Táľoch je pritom čo robiť v zime aj v lete.   

Celý článok >>


Cenník hotela Partizán****

Cenník ubytovania:

Ekonomy izba
– 2 400 Sk

Panorama izba
– 2 990 Sk

Junior Suite
– 3 390 Sk

Apartmán
– 4 500 Sk

Prístelka
– 850 Sk

– v cene je  vstup do bazéna, suchej a parnej sauny, posilňovne, parkovné, pripojenie na Internet a DPH
– cena dvojlôžkovej izby sa rovná cene jednolôžkovej izby

Zľavy z ubytovania:
– pri pobyte na sedem nocí je jedna noc grátis
– pri pobyte na desať nocí sú dve noci grátis 
– pri pobyte na štrnásť nocí sú tri noci grátis
– za deti do 3 rokov bez nároku na lôžko sa neplatí
– pre deti od 3 do 12 rokov majú 50-percentnú zľavu 
– zľavy nemožno kombinovať s akciovými ponukami

– miestny poplatok: 15 Sk/osoba/deň

Raňajky
– švédske stoly
– dospelá osoba: 180 Sk/osoba/deň
– dieťa do 12 rokov: 90 Sk/osoba/deň

Ceny masáží:

Klasická masáž
– aktivuje krvný a lymfatický obeh, ktorý následne zlepšuje okysličenie organizmu a odlev škodlivých látok z tela
– 220 Sk/20 minút

Masáž chodidiel s peelingom zmesou medu a škorice
– keďže na chodidlách sa zrkadlí obraz nášho organizmu, špeciálnymi hmatmi možno aktivovať konkrétne časti tela, upokojiť bolesti jednotlivých orgánov či odstrániť nepríjemné blokády
– 240 Sk/20 minút

Masáž tváre a dekoltu olivovým olejom a rôznymi druhmi peelingu
– 240 Sk/20 minút

Reflexná masáž chrbta, hrudníka a šije
– 360 Sk/30 minút

Lymfodrenáž tváre a krku
– jemná a harmonická masáž aktivuje tok lymfy, odstraňuje blokády, uvoľňuje škodlivé látky z tkanív, aktivuje obranný systém organizmu a odstraňuje poruchy látkovej premeny
– 240 Sk/20 minút

Baňkovanie
– pomáha vyplaviť z tela toxíny
– vykonáva sa pomocou horúcich baniek, ktoré sa prikladajú na citlivé miesta na chrbte a za pomoci podtlaku v chladnúcej banke zvyšujú prekrvenie a spriechodnenie citlivého miesta
– 200 Sk/20 minút

Hot stones – masáž lávovými kameňmi
– masíruje sa okrúhlymi bazaltovými kameňmi zohriatymi na teplotu až 70 stupňov Celzia
– lávové kamene harmonizujú ľudské telo, odoberajú mu negatívnu energiu, eliminujú bolesť v svaloch, zlepšujú cirkuláciu krvi, napomáhajú detoxikáciu, majú výrazný tonizačný efekt
– 340 Sk/20 minút

Thajská masáž
– celotelová masáž, pri ktorej dochádza k výmene energie a nastoleniu rovnováhy v tele
– masáž tlakových bodov odstraňuje blokády, obnovuje zdravie a psychickú pohodu, pomáha pri bolestiach hlavy, migrénach, posilňuje nervový systém, odstraňuje bolesti kĺbov, chrbtice, svalov a tkanív, zvyšuje pohyblivosť, priaznivo ovplyvňuje cirkuláciu krvi a lymfy a zlepšuje vylučovanie toxických látok z tela.
– 480 Sk/30 minút

Zdroj: Hotel Partizán****

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 08:00