StoryEditor

Matriky sa elektronizácia zatiaľ nedotkla

15.07.2009, 00:00

Matričný úrad je jedným z mála úradov, ktoré sprevádzajú človeka doslova od narodenia až po smrť. Ide však pritom aj o jednu z mála inštitúcií, kam vždy musíte zájsť osobne a často dokonca len tam, kde ste sa narodili. Cez internet nevybavíte takmer nič, mailom získate nanajvýš informácie, aké doklady na vybavenie potrebujete.

Podľa miesta narodenia
Do matriky sa zapisujú údaje o narodení, uzavretí manželstva a úmrtí a ďalšie udalosti. Narodenie dieťaťa je potrebné nahlásiť na príslušnú matriku podľa miesta narodenia. Tá ho zapíše do knihy narodení, vystaví rodný list a žiadosť o príspevok pri narodení dieťaťa. Ak ste stratili rodný list a potrebujete nový, musíte sa vždy obrátiť na matriku v mieste, kde ste sa narodili. "O vyhotovenie rodného listu je možné požiadať vždy len na matričnom úrade podľa miesta narodenia. Toto je možné urobiť osobne - návštevou matričného úradu alebo písomne,“ potvrdila Viera Sklenárová v nitrianskeho matričného úradu.

Zápis manželstva a úmrtia
Uzavretie manželstva sa zapisuje na ten matričný úrad, v ktorého obvode sa manželstvo uzavrelo. Sobáš môžete uzavrieť aj na inej matrike alebo na inom mestskom úrade, ako ste zapísaný pri narodení. Spravidla to však nie je zadarmo a chce to viac vybavovania. Spolu so žiadosťou o uzatvorenie sobáša musíte predložiť aj takzvanú delegačku - je to vlastne povolenie, ktoré vystaví matričný úrad podľa trvalého pobytu jedného zo snúbencov. Za to sa platí a pri vybavovaní povolenia musia byť na matričnom úrade osobne obaja snúbenci. Ďalšie poplatky si potom účtuje matrika - mestský úrad, pred ktorým sobáš uzatvárate.

Do matriky sa zapisuje aj úmrtie, úmrtný list totiž vydáva matrika. Zapisuje sa v tom matričnom úrade, kde osoba zomrela. Do knihy úmrtí sa zapisuje aj rozhodnutie súdu o vyhlásení občana za mŕtveho. Naopak, narodenie mŕtveho dieťaťa sa tam nezapisuje.

Na matrike sa vybavujú aj ďalšie záležitosti. "Napríklad určenie otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov, zmena mena dieťaťa po osvojení, späť vzatie priezviska po rozvode manželstva a iné zmeny mena a priezviska, vyhotovenie zápisu matričných udalostí, ktoré nastali občanom SR v zahraničí, ktoré sú podkladom na zápis udalosti do osobitnej matriky v Bratislave a iné,“ dodala Sklenárová.

Centrálna matrika
Na Slovensku je momentálne 974 matrík a jedna osobitná matrika. Matriky vedú mestá či obce. Vo väčších mestách sídlia matričné úrady buď na mestskom úrade, alebo samostatne, v menších obciach sú najčastejšie priamo na obecnom úrade. Niektoré obce nemajú vlastnú matriku, spadajú buď pod okresné mesto, alebo väčšiu obec.

Matriky dodnes nie sú navzájom prepojené elektronicky, evidencia narodených obyvateľov je stále v klasickej forme - zapísaná v knihe. To sa má už čoskoro zmeniť. "V priebehu budúceho roka by mali byť prepojené všetky mestá. Bude už len jedna centrálna matrika, na ktorú budú matričné úrady prepojené. Centrálna matrika bude prepojená na register obyvateľstva,“ povedala Alena Koišová z komunikačného odboru ministerstva vnútra.

V praxi to bude znamenať asi to, že ak ste sa narodili v Prešove, bývate už roky v Bratislave a potrebujete napríklad na sobáš rodný list, ktorý ste pri sťahovaní stratili, nový originál nebudete musieť ísť vybavovať opäť do Prešova, ale vystavia vám ho na hociktorom matričnom úrade na Slovensku. "Centrálna matrika by mala začať fungovať do roku 2011, prostriedky na jej vybudovanie - deväť miliónov eur - budeme čerpať z európskych fondov,“ doplnila Koišová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 04:49