StoryEditor

Talent a dravosť potrebujú iba správny smer

05.12.2007, 23:00

Počas svojho pôsobenia v Londýne v pozícii náborovej konzultantky zistila, že mnohí Slováci nedokázali prezentovať a predať svoje schopnosti. Práve preto založila portál Kariéra Bez Hraníc. Pomáha nielen im v získaní sebavedomia a kariérnom raste. Chce, aby sa všetci uplatnili presne podľa možností a predstáv.

Ako vnímate odlev mladých Slovákov za prácou do zahraničia? Prečo sú podľa vás mnohí ochotní vykonávať prácu, ktorá nezodpovedá ich vzdelaniu, ambíciám a schopnostiam?
Obdobie, o ktorom hovoríte, už našťastie patrí minulosti. Najväčšia vlna odchodu nastala práve po vstupe Slovenska do Európskej únie. Vysokoškolsky vzdelaní Slováci si už začínajú uvedomovať svoju cenu na európskom trhu práce. Stále ich však v začiatkoch treba podporovať, pretože si neuvedomujú chybné kroky pri počiatkoch svojej kariéry. Stretávala som sa s mnohými prípadmi najmä tesne po spustení nášho portálu. Odkedy však s mnohými pracujeme a komunikujeme na individuálnej báze, nik z našich klientov už spomínané základné chyby neurobil. Určite už neboli ochotní ostať v zahraničí za každú cenu a živiť sa akoukoľvek prácou. Snažíme sa im vysvetliť, aby sa nevzdávali svojich ambícií. A výsledky postupne prichádzajú.
Našli sa aj dobrodruhovia bez znalosti anglického jazyka?
Znalosť anglického jazyka nie je konkurenčná výhoda, ale nevyhnutnosť. Na odchod do zahraničia musíte byť jednoducho pripravení, aj odborne. Samozrejme, že vás vďaka znalosti cudzieho jazyka nevezmú do akéhokoľvek zamestnania prednostne. Na druhej strane, stretla som sa s ľuďmi, ktorí síce po anglicky nevedeli, no ich odhodlanie uplatniť sa na pracovnom trhu a naučiť sa komunikovať bolo takmer nekonečné.
Pôsobíte ako kariérny kouč. V čom spočíva jeho hlavná pracovná náplň?
Pracujem s našimi klientmi na individuálnej úrovni. Niektorí pôsobia úplne bezcieľne, ba dokonca bezradne. Niektorí síce prácu majú, ale vďaka ambíciám s ňou nie sú spokojní. Chcú na sebe pracovať a ísť stále vyššie. Môžem povedať, že v oboch smeroch máme podľa štatistík 94-percentnú úspešnosť. Kariérnym koučingom sme dokázali týmto ľuďom pomôcť. Iba šesť percent nám z tohto procesu vypadne. Zistíme, že si títo ľudia najprv musia vyriešiť svoju minulosť a až potom riešiť pracovnú budúcnosť.
Našu klientelu tvorí 50 percent ľudí zo Slovenska, ďalších 40 percent predstavujú Slováci žijúci v zahraničí a zvyšok sú iní zahraniční klienti.
Prečo ste sa rozhodli tento portál založiť a pomáhať?
Verím tomu, že budúcnosť má iba taký biznis, ktorý je postavený na originálnej a najmä zmysluplnej, užitočnej myšlienke. Zároveň ma táto práca napĺňa a je to môj koníček. Vychádza to aj z môjho osobného presvedčenia, že ľuďom je potrebné pomáhať. Najmä chcem zvýšiť úroveň zamestnávania Slovákov v zahraničí. Potenciál, schopnosti, talent, dravosť nám nechýbajú, iba to všetko treba správne nasmerovať. Počas môjho pôsobenia v Londýne som zažila prácu personalistky v nábore, do ktorého spadala aj kontinentálna Európa, takže aj Slovensko. Mnohí nedokázali prezentovať a predať svoje schopnosti, a končili tam, kde iní vďaka rozhľadenosti len začínali. Rozhodnutie už potom prišlo úplne prirodzene -- keďže som vedela, ako na to, chcela som im pomôcť. A prečo online portál? Zdalo sa mi nelogické, aby sme ako kariérni kouči a konzultanti v riadení ľudských zdrojov nefungovali pri súčasnej vyspelej technike a technológiách on-line, čo je v podstate pre nevyhnutnú globálnu komunikáciu úplná samozrejmosť.
Skúsenosti starších hovoria, že Slovák svojho krajana v zahraničí skôr podrazí, ignoruje, než by mu mal pomôcť.
Videla som, že sme minimálne rovnako dobrí ako ostatní, iba sa vo väčšine prípadov nedokážeme predať, alebo sa dáme príliš rýchlo odstrašiť od svojich plánov. A vždy ma trápilo, ak kdekoľvek na svete vyšla o našej krajine správa ako o slabšom bratovi Českej republiky. A tých nepravdivých a skreslených informácií boli stovky. Chcela som iba, aby sme sa všetci uplatnili tak, ako chceme, môžeme a najmä dokážeme. Aby nám nebránil vlastný strach a prípadne negatívny marketing. Pretože je to jeden veľký kolobeh: tým, že sa dokážeme v zahraničí presadiť, vytvárame sebe a iným obraz o našej krajine.
Aké možnosti portál ponúka?
Môžete začať tým, že si začnete jeho prostredníctvom budovať sieť kontaktov so Slovákmi doma a v zahraničí. Tento mechanizmus ide mimo nás. Ide o vašu osobnú aktivitu. Ak však potrebujete konkrétnu pomoc, skontaktujete sa s niektorým kariérnym koučom, ktorý s vami bude individuálne pracovať. Pomôže vám dosiahnuť ciele, ktoré si stanovíte. Odhadne vaše momentálne schopnosti, možnosti. Ukáže vám postup a smer. Jednou z možností je napríklad psychometrické testovanie. V týchto testoch neexistujú správne či nesprávne odpovede. Vykreslia sa nimi osobnostné črty. Prostredníctvom nich zistíme, do akého pracovného prostredia je klient najvhodnejší, ako reaguje na pracovné zmeny, či je schopný pracovať vo veľkom tíme, v malej firme, alebo je individualista. Dokážu odhaliť, či sa človek štylizuje do istej pózy, predstiera, alebo je úprimný. Tento spôsob rieši iba váš kariérny rast, nie osobné či rodinné problémy.
Komunikujete s vašimi klientmi iba prostredníctvom mailov, alebo aj osobne?
Prostredníctvom mailov, videokonferencií a telekonferencií, a v budúcnosti aj osobne prostredníctvom zástupcov na Slovensku. Klientom telefonujeme my. Oni logicky nemôžu tušiť, v ktorej časti sveta sa práve daný kouč nachádza. Finančne by ich to zaťažovalo.
Začínali ste ako náborová konzultantka pre istú nemeckú spoločnosť v Indii. Hneď po absolvovaní Ekonomickej univerzity v Bratislave je to až priveľký skok. Nemyslíte?
Vedela som, že chcem pracovať v oblasti ľudských zdrojov. Spočiatku to bolo s našimi vysokoškolákmi. Získala som skúsenosti v riadení ľudských zdrojov počas štúdia na vysokej škole. India je úžasná krajina, ktorá sa neuveriteľne mení. Najmä v priebehu ostatných piatich rokov. Už dávno je z nej veľký kolos v oblasti IT technológií a služieb, avšak tiež technologických inovácií. Na každom kroku v Bangalore alebo Hyderabade máte americké IT firmy, ktoré tam prinášajú nielen potreby svojho a globálneho trhu, ale taktiež sa tam mieša východná a západná kultúra sveta dokopy. Ak bola India kontroverzná v minulosti a našli ste v nej mnoho extrémov, teraz to platí ešte viac.
Prvé dva -- tri týždne som sa zžívala s tamojšou kultúrou a spoločnosťou, v ktorej som pracovala. Kontroverzne, pomohlo mi najmä to, že som sa priotrávila jedlom -- moja vlastná chyba, nemala som preceňovať, čo môj slovenský žalúdok zvládne -- a musela ísť do nemocnice. Chodievali za mnou neustále moji kolegovia a ich rodinní príslušníci. Pociťovala som neuveriteľnú spolupatričnosť napriek všetkým "kvázikultúrnym bariéram". Platí tam jedno -- to, čo o vás budú šíriť podľa prvého dojmu a postupného zbližovania, vám už jednoducho ostane ako nálepka. A podľa toho sa bude vyvíjať váš ďalší život v tejto fascinujúcej krajine. Vedeli o Slovensku prekvapujúco veľa. Bude to aj tým, že v minulom režime sme mali prepojené vzťahy v rámci hospodárstva, strojárstva.
Začínala som ako náborová konzultantka v IT spoločnosti práve v čase, keď nastal boom, rozvoj týchto technológií a zakladalo sa tu mnoho firiem. Musela som so svojím tímom vytvoriť oddelenie 30 IT inžinierov, softvérových špecialistov. Momentálne sa už venujem so svojimi spolupracovníkmi iba riadeniu aktivít nášho portálu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:21