StoryEditor

Súkromné diaľnice znižujú optimizmus

06.11.2007, 23:00
Pravdepodobnosť, že Slovensko prijme euro od roku 2009, sa v októbri zvýšila na 71 percent zo septembrových 70 percent. Priaznivý vplyv mal vládou schválený návrh štátneho rozpočtu na rok 2008, keďže spĺňa kritériá na prijatie eura.

Rast pravdepodobnosti však stlmili plány na rozsiahlu výstavbu diaľnic cez projekty súkromno-verejného partnerstva, PPP, ktoré vláda presadzuje aj napriek varovnému stanovisku ministerstva financií. Vyplýva to z pravidelného prieskumu Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO a klubu ekonomických analytikov o názoroch ekonomických analytikov na prijatie eura. Na októbrovom kole sa zúčastnilo 19 odborníkov, z nich 17 verí v prijatie eura v stanovenom termíne a dvaja neveria.

Rýchlo alebo pomaly?
Podľa prieskumu by Slovensko malo uzavrieť rok 2007 s deficitom verejných financií 2,8 percenta hrubého domáceho produktu, čím by splnilo 3-percentné maastrichtské kritérium na vstup do eurozóny. Podľa analytikov otázne ostáva naďalej udržateľné plnenie kritérií. "Kritérium deficitu verejných financií je splniteľné bez závažnejších problémov, pokiaľ budeme pri riadení verejného sektora naďalej dodržiavať racionálny prístup. Dnes už nejde iba o splnenie maastrichtského kritéria, dnes ide o to, aby sme v čase ,hojnosti#145# vytvorili dostatočný priestor v riadení verejného sektora a v nasmerovaní jeho výdavkov na obdobie, keď nebudeme zažívať také skvelé čísla ekonomického rastu," hovorí členka Predstavenstva VÚB banky Elena Kohútiková.
Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka by smerovanie k vyrovnanému rozpočtu na Slovensku mohlo byť aj rýchlejšie, ako plánuje súčasná vláda. "Podľa nášho názoru by sa to dalo urýchliť. Pokiaľ sa hovorí o roku 2011, podľa nášho názoru by vyrovnaný rozpočet mohol byť pri takejto kondícii ekonomiky dosiahnutý skôr," povedal včera na konferencii TREND TOP manažment 2007.
Podľa rezortu financií je konsolidácia verejných financií na veľmi dobrej úrovni. "Ministerstvo financií počíta tento rok s deficitom 2,5 percenta HDP, vrátane vplyvu 2. dôchodkového piliera, čo je podľa nás veľmi dobrý výsledok. Konsolidácia bude pritom pokračovať aj v ďalších rokoch," povedal pre agentúru TASR hovorca ministra financií Miroslav Šmál.
Tempo znižovania verejného deficitu, upozornil Šmál, je u nás oveľa rýchlejšie ako v iných krajinách. Napríklad okolité krajiny z regiónu V4 majú s konsolidáciou verejných financií veľké problémy. S cieľom vyrovnaného rozpočtu sa podľa Šmála dá súhlasiť, pri jeho zostavovaní je však často potrebné dosiahnuť aj politický kompromis. "Snažíme sa o plnenie maastrichtských kritérií aj paktu stability a rastu a myslíme si, že tento cieľ napĺňame s dostatočnou rezervou," dodal.

Diaľnice môžu byť brzdou
"Rozpočet SR na rok 2008 zvyšuje pravdepodobnosť vstupu do eurozóny. Ignorovanie stanoviska MF k výstavbe diaľnic formou PPP vládou SR však pôsobí opačne," hovorí ekonóm Eugen Jurzyca. Ministerstvo financií totiž vo svojom stanovisku k projektom PPP upozornilo na ich rizikovosť a negatívny vplyv na štátny rozpočet.
"Predpokladám, že aj v prípade započítania nákladov Národnej diaľničnej spoločnosti do deficitu verejných financií sa podarí nominálne kritérium za rok 2007 splniť. Otáznik ohľadom udržateľnosti môže naďalej vyvolávať plánovaný veľký rozsah PPP projektov, ktorých realizácia sa dáva verejne do súvislosti s plánovaným prijatím eura," pripája sa analytička ING Bank Lucia Šrámková.

Inflácia bez problémov
Analytici sa zhodujú, že inflačné kritérium na vstup do eurozóny nebude problémom Slovenska.
"Momentálny vývoj inflácie naznačuje hladké plnenie kritéria na báze 12-mesačného priemeru, a to aj napriek rastu cien potravín. Rizikom bude, ak Malta bude medzi tromi krajinami s najnižšou infláciou a marcová inflácia sa bude výrazne približovať k inflačnému stropu, čo môže byť voľne interpretované ako náznak neudržateľnosti plnenia inflačného kritéria," hovorí Juraj Kotian, analytik Erste Bank.

Aký kurz pri vstupe
Pätnásti analytici odhadli aj konverzný kurz, pri ktorom by sa mohli zamieňať koruny za eurá. Z priemeru ich odhadov vyšiel kurz 32,61 SKK/EUR. Prognózy sa pohybovali v rozpätí od 32,00 SKK/EUR do 33,30 SKK/EUR.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
30. apríl 2024 20:59