StoryEditor

Malawi, Etiópia, Ghana a slovenská inovácia

01.03.2009, 23:00

Podnikateľská tradícia v rodine Lunterovcov sa dedí z otca na syna. Starý otec z Telgártu bol podnikavý poľnohospodár, i keď obmedzovaný vtedajším komunistickým režimom. Otec Ján sa venuje zdravej výžive. Syn Ján Lunter mladší sa zaujíma o informatiku, spracovanie obrazu a umelú inteligenciu.
Počas štúdia vo Francúzsku vyvinul vo voľnom čase systém na rozpoznávanie odtlačkov prstov. Podobné systémy síce existovali, no nefungovali podľa Jánových predstáv. A tak časom vyvinul vlastný produkt Finger, za ktorý získal cenu Podnikateľ roka 2008 v oblasti inovácií. "Bolo to moje hoby, zaujímavá oblasť z umelej inteligencie a automatického spracovávania obrazu. Bola to výzva."

Na Slovensku je možné využiť ho napríklad pri evidencii dochádzky zamestnancov do firmy. Ani vo firme Innovatrics, kde je Ján spoločníkom, si pri príchode a odchode "neštikajú", ale prikladajú prst k rozpoznávaciemu zariadeniu. "Nemusíte nosiť kartu. Prst si nikdy nezabudnete," usmieva sa Lunter. Čo však, ak človek nebodaj príde o všetky prsty? "Dá sa použiť aj prst na nohe, ale je to komplikovanejšie."

Vďaka partnerom, ktorých objavili vo Francúzsku, kde študoval, sa rozpoznávanie odtlačkov využíva napríklad v Ghane pri výdaji pasu. "Každý dá odtlačok, ktorý sa zaznamená v centrálnej databáze. Máte istotu, že človek si nevyžiada ďalší pas v inom meste pod inou identitou." V Etiópii týmto systémom chránia dôchodky, aby si ich nevyzdvihol niekto, komu penzia nepatrí. Rovnako sa to využíva pri rozdávaní humanitárnej pomoci. V Mozambiku takto zabezpečili voľby: volič sa prišiel zaregistrovať a pritom odtlačil svoj prst. Jeden občan je registrovaný iba raz.

Na svetový trh dodáva Innovatrics algoritmus, ktorý ich partneri vkladajú do konkrétnych projektov. "My sme zodpovední za centrálnu databázu odtlačkov prstov, čím zabezpečíme, že iba jeden človek má jeden odtlačok, jeden pas, jednu identifikačnú kartu, jeden vodičský preukaz," informuje Lunter. "Neuchovávame obrazový odtlačok prsta, ale matematickú reprezentáciu. V databáze obrázok nenájdete."

Už teraz sa mladý inovatívny podnikateľ obzerá po Indii, Indonézii či Číne, ktoré prinášajú širší trh. Uvažuje, že by v budúcnosti vymyslel systém na rozpoznávanie tváre.
Podnik Innovatrics, pre ktorý pracuje 12 ľudí, dosiahol vlani obrat okolo milióna eur. Jánovi Lunterovi sa ako jednému z troch spoločníkov Innovatrics práca "na svojom" očividne páči. "Príťažlivá je sloboda, lebo nemusím počúvať niekoho, kto mi hovorí, čo mám robiť, ale sám sa rozhodnem. Sám si definujem to, čo budem robiť."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:02