StoryEditor

Bubnovanie? Aj tak sa dá utužiť kolektív

30.07.2009, 00:00

Davové bubnovanie si v čase predvolebnej kampane vyskúšal súčasný americký prezident Barack Obama, bubnoval však aj Bill Clinton, Tony Blair či Nelson Mandela. V Česku táto metóda minulý rok očarila asi 3 600 manažérov z vyše 80 spoločností. Pred týždňom sa v maďarskom Dunakiliti k tejto prapôvodnej, a teda najstaršej forme tímovej komunikácie vrátilo niekoľko desiatok slovenských manažérov.

Hlavné výhody korporátneho bubnovania

  • objavenie a využitie energetického potenciálu jednotlivca a spoločnosti
  • prelomenie sociálnych a emocionálnych bariér
  • dosiahnutie atmosféry súhry a jednoty
  • interakcia na vyššej úrovni
Povolí stereotypy
"Korporátne bubnovanie a takzvaný drum circle, pri ktorých všetci účastníci aktívne hrajú na bubon alebo iný rytmický nástroj, je v súčasnosti najrýchlejšie sa rozvíjajúcou metódou budovania a rozvoja tímov. Rytmus je totiž univerzálny jazyk, ktorý dokáže stierať rozdiely medzi ľuďmi. Ide o základný spôsob komunikácie, ktorý dokáže poriadne rozhýbať zažité stereotypy,“ prezradil Jiří Vokáč Čmolík, kreatívny riaditeľ spoločnosti 1. incentivní ... královská motivace!, ktorá je držiteľom medzinárodnej akreditácie a členom svetovej Drum Circle Facilitators Guild.

Slovenskí manažéri si uplynulý piatok na vlastnej koži vyskúšali, že korporátne bubnovanie funguje. Veď bubon je po hlase druhým najstarším dorozumievacím prostriedkom. A spoločné bubnovanie najstarším nástrojom teambuildingu. Alebo inak: budovania klanovej identity. "Jeho moderné využívanie sa začalo v 60. rokoch minulého storočia, keď antropológovia skúmali rituály rôznych etník. Zaujímalo ich, čo majú spoločné a čím sa líšia. Okrem iného zistili, že hoci sa niektoré kultúry nemohli vidieť, poznať a ovplyvniť, používali na vyvolanie spoločnej nôty rovnaké nástroje a princípy - v prevažnej miere bubny. Neskôr sa k antropológom pripojili neurológovia, ktorých zaujímali stavy, ktoré sa bubnovaním dajú navodiť,“ vysvetľuje Jiří Vokáč Čmolík.

Naladí vás rovnako
Hlavným prínosom bubnovania je, že aktivizuje pravú i ľavú hemisféru. V mozgu sa dejú procesy, vďaka ktorým sa rôzni ľudia môžu už po niekoľkých minútach "naladiť“ na rovnakú vlnovú dĺžku. Pôvodne sa spoločné bubnovanie využívalo pri alternatívnej liečbe rôznych psychických ochorení, veľmi dobré výsledky prinieslo napríklad pri pacientoch s asociálnymi poruchami správania.

Keďže správna komunikácia je jedným zo základných otázok aj v oblasti manažmentu a riadenia ľudí, od roku 2000 sa svetom šíri fenomén korporátneho bubnovania. V USA bubnovanie dokonca vo sfére manažérskych tréningov a teambuildingových aktivít vytlačilo na okraj záujmu dovtedy mimoriadne obľúbené lanové techniky. Hlavným dôvodom jeho úspechu je, že nie je umelou situáciou - vychádza z koreňov spoločného kmeňového hrania a odkrýva vžité komunikačné kanály, ktoré má kdesi hlboko vnútri každý človek.

Korporátne bubnovanie sa využíva na poradách, konferenciách, pri teambuildingových aktivitách, firemných oslavách. Všetkých účastníkov do niekoľkých minút dostanena rovnakú úroveň vedomia. Tento stav možno klasifikovať ako veľmi bdelý a vnímavý. Informácie podané po bubnovaní si ľahšie nájdu cestu k poslucháčom a dostávajú sa aj do ich podvedomia.

"Každý účastník dostane do rúk bubon alebo iný rytmický nástroj a pod vedením profesionála spoločne s desiatkami či so stovkami kolegov vytvorí spoločný ohromujúci rytmus. Sám človek je vždy obyčajný tón, až súhrou viacerých hráčov vznikne melódia, súzvuk, úspech. Sila, ktorá sa spoločným hraním uvoľní, je nielen skvelou zábavou, ale dokáže doslova »nakopnúť« k väčšej efektivite a lepším výkonom,“ uzatvára Jiří Vokáč Čmolík.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 03:43