Správne uskladňovanie potravín je aktuálna záležitosť nielen počas sezóny, teda hlavne v lete, kedy potraviny ľahšie podliehajú skaze. Isté pravidlá by sa mali pri úschove potravín dodržiavať počas celého roka, pretože pri ich nesprávnom uskladnení sa môžu poškodiť nielen samotné potraviny, ale i priestor, kde sa nachádzajú. To sa týka hlavne chladničiek.
Aké pravidlá treba dodržiavať?
Pri uskladňovaní niektorých organických látok, ako sú napríklad šťava z citróna, pomarančový džús, kuchynské oleje a podobne, sa môže stať, že po dlhej dobe umelé hmoty, v ktorých sú uskladnené, krehnú a praskajú. Pri úschove potravín sa vždy treba presvedčiť, či je dostatočný priestor medzi policami a či nie sú v kontakte s inými potravinami. Jedlo by sa nemalo dotýkať zadnej časti chladničky. Taktiež je vhodné rozmrazovať zmrznuté potraviny priamo v chladničke, pretože sa tým šetrí elektrická energia. Jedlo, ktoré chceme uložiť do chladničky, by malo byť dobre zabalené, aby nedošlo k zmiešaniu rôznych vlhkostných úrovní a pachov. Najlepšie je uskladňovať potraviny v prikrytých krabičkách alebo flašiach a napríklad nápoje s vysokým obsahom alkoholu vy mali byť v pevne utesnených flašiach vo vertikálnej polohe. Najmä počas letných dovoleniek alebo pri plánovaní dlhšej cesty je dôležité pred odchodom vyložiť z chladničky rýchlo sa kaziace jedlo. Potraviny, ktoré si chceme zmraziť, musíme starostlivo vybrať. V prvom rade by totiž malo mať zodpovedajúcu kvalitu a v každom smere vyhovovať zmrazeniu. Dôležité je, aby jedlo pred mrazením bolo najskôr uložené do chladničky. Pri uskladňovaní potravín je dôležitý aj výber správneho balenia. Ak nechceme, aby jedlo stratilo vitamíny a dehydratovalo sa, malo by byť balenie v prvom rade vzduchotesné a nepriepustné. Fólie a vrecúška by mali byť dostatočne mäkké, aby tesne priliehali k jedlu a, samozrejme, označené podstatnými údajmi. Najdôležitejšie je, aby jedlo bolo zmrazené čo najrýchlejšie. Je lepšie, keď balenie nie je príliš veľké.
Čo nám ponúkajú chladničky?
Na efektívne uskladnenie potravín v chladničke sa v prvom rade využívajú poličky, ktoré sú umiestnené aj na dverách chladničky. Napríklad v prípade uschovania fliaš sú tieto priestory neoceniteľnou možnosťou ušetriť miesto v chladničke. Výrobcovia chladničiek sa však rozhodli ponúknuť spotrebiteľovi širší výber pri využití priestoru na ukladňovanie potravín. Používateľovi napríklad umožnili kombinovať a prestavovať poličky podľa jeho výberu a potrieb. Taktiež mu ponúkli využívať na skladovanie potravín chladiacie plastové zásuvky, ktoré nahradili tradičné mrežované košíky. Tým sa dosiahne nielen minimálne unikanie vzduchu a automatické zníženie spotreby energie, ale aj odbúranie náročného čistenia košíkových zásuviek. Udržovanie čistoty plastových zásuviek je oveľa jednoduchšie a úspornejšie. Vďaka ich celistvosti sa nemôže stať, že v prípade nemrazených potravín sa pri otvorenom vrecúšku vlejú prípadne vypadnú z jednej poličky do druhej. Účelné uchytenie po bokoch umožňuje zásuvku vytiahnuť až po okraj, takže máte prehľad i o dlhšie uschovaných potravinách. V rámci čistenia chladničky je však asi pre mnohých najproblematickejšie jej odmrazovanie. Túto povinnosť neraz pre jej náročnosť a našu pracovnú zaneprázdnenosť odkladáme. Možno práve tieto fakty brali do úvahy napríklad i výrobcovia, ktorí sa postarali, aby sa chladničky v pravidelných intervaloch automaticky rozmrazovali. Tým pádom sa v nich nemôže naberať ľad a voda odteká do nádobky nad kompresorom, kde sa vyparí.
Foto: Gorenje Slovakia