StoryEditor

Zrušenie obchodu ovplyvnilo objem peňazí na trhu

26.07.2004, 00:00
Komentár k týždennému vývoju na slovenskom peňažnom trhu

Začiatok uplynulého týždňa sa na slovenskom peňažnom trhu vyznačoval neštandardným konaním Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity. Tá totiž v utorok zrušila obchod z pondelkovej aukcie päťročných štátnych dlhopisov.
V pondelok o štátne bondy s pohyblivým kupónom prejavili investori prekvapujúco vysoký záujem, až 10,67 miliardy korún, pričom Ministerstvo financií SR akceptovalo rovné 4 miliardy korún pri jednotnej cene 102,51 percenta nominálnej hodnoty cenného papiera. Cena však bola príliš vysoká. Pred aukciou sa totiž cena obdobných cenných papierov na trhu pohybovala na úrovni 100,5 percenta. Investor tak mohol ušetriť približne 80 až 90 miliónov korún. Nakoniec aj ušetril, keďže v utorok bol obchod zrušený. Ministerstvo argumentovalo tým, že zrušenie obchodu bolo na základe žiadosti ČSOB, teda investora, ktorý sa pomýlil pri výpočte výnosu. Zároveň rezort financií chcel preukázať svoju etickosť a že je serióznym partnerom pre všetkých investorov, nezneužíva chyby spôsobené ľudským faktorom a ctí si trhové pravidlá a etické princípy. Tieto vyhlásenia však vyzerajú ako falošné, keďže už hneď pri ponuke, ktorú ministerstvo dostalo, bola chyba viditeľná. Ministerstvo po ponuke hneď siahlo a akceptovalo ju aj napriek tomu, že sa ponúkaná cena odchýlila od trhovej približne o dve percentá.
Nadstav likvidity mohol vyriešiť utorkový pravidelný dvojtýždňový sterilizačný repo tender. V ňom akceptovala Národná banka Slovenska celý dopyt bánk, ktorý dosiahol 90,999 miliardy korún pri priemernom ročnom výnose 4,41 percenta. Minimálny výnos bol 4,2 a maximálny výnos 4,5 percenta. Akceptovaný objem pritom prekročil splatný repo tender takmer o 27 miliárd korún. Na výsledok repo tendra reagovali okamžite úrokové sadzby nárastom. Sadzby jednodňových úložiek vyskočili z 3 na 4,8/5,1 % p. a. Týždňové depozity sa nachádzali na 4,6/4,9 % p. a., dvojtýždňové na 4,5/4,8 % p. a. Od mesiaca vyššie boli sadzby už pod štyrmi percentami, najnižšie boli úročené ročné zdroje na 3,3/3,6 % p. a. Z utorkového nadstavu 16 miliárd korún sa po vyrovnaní repo tendrov a príchode splatných štátnych pokladničných poukážok vo výške 2,83 miliardy dostal sektor v stredu do podstavu, keď banky na účtoch povinných minimálnych rezerv (PMR) deponovali len 10,208 miliardy Sk. Stanovený predpis tak v kumulatívnom vyjadrení aj napriek poklesu stavu PMR o 19 miliárd korún plnili na 109,48 percenta. Pred dvoma týždňami totiž centrálna banka svojimi priamymi intervenciami na devízovom trhu zaplavila banky prebytočnou likviditou, čím sa im podarilo vyhnať kumulatívne plnenie PMR na 111 percent. Vďaka tomu, že Agentúra pre riadenie štátneho dlhu a likvidity vo štvrtok vliala na trh tri miliardy korún, banky sa dostali do mierneho nadstavu a tieto prostriedky komerčné banky premiestnili na účty PMR. Následne opäť klesli najkratšie sadzby až takmer k jednodňovej sterilizačnej sadzbe. Tam sa dostali v piatok.
Na dnes je plánovaná aukcia ročných štátnych pokladničných poukážok. Výnos týchto cenných papierov by sa mal pohybovať na úrovni 3,5 percenta. Sektor obohatia dve emisie ŠPP v celkovej hodnote 4,8 miliardy korún, a splatný repo tender v objeme 115 miliárd korún.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 08:03