StoryEditor

Nehodím sa do stabilného prostredia

07.08.2008, 00:00

Steve Ballmer mu síce netelefonuje, keď však má otázku, môže sa ísť šéfa najväčšej softvérovej firmy na svete opýtať osobne. Napriek vysokým právomociam nechce o všetkom rozhodovať sám. Dôležitý je dobrý tím, tvrdí Peter Čerešník, generálny riaditeľ Microsoft Slovakia.

Microsoft patrí medzi veľmi známe firmy. Ako ľudia reagujú, keď sa im predstavíte ako riaditeľ tejto spoločnosti na Slovensku?
Bol som veľmi prekvapený, koľko ľudí mi spontánne telefonovalo a blahoželalo po mojom vymenovaní do funkcie. Je príjemné, že ľudia túto pozíciu vnímajú ako niečo, čo môže ovplyvniť ďalšiu budúcnosť slovenskej pobočky. Takže zatiaľ je veľmi príjemné otvárať dvere a hovoriť dobrý deň, som Peter Čerešník, riaditeľ Microsoftu.
Treba zároveň povedať, že takéto personálne rozhodnutia sa nerodia zo dňa na deň. Diskusie, či mám záujem o túto pozíciu, prebiehali pomerne dlhý čas pred tým, ako prišlo verejné oznámenie. Dúfam, že sa v nej nájdem, pričom moje stotožnenie s ňou bude vždy závisieť od toho, do akej miery budeme schopní robiť pokroky. Nie som človek vhodný do prostredia, ktoré je nemenné, stabilizované. Aj preto je táto oblasť pre mňa atraktívna, lebo sa tu dá robiť veľmi veľa vecí novým, iným spôsobom. Je tu hromada myšlienok, nielen v mojej hlave, ale hlavne v hlavách kolegov. Je to obrovská motivácia.
Ten vleklý rozhodovací proces bol spôsobený aj tým, že ste túto ponuku dlho zvažovali?
Bolo to obojstranné. Zvažovať postup na pozíciu generálneho riaditeľa je pomerne zodpovedný a zložitý krok. Táto funkcia prináša so sebou aj príjemné chvíle, ale zároveň aj veľkú zodpovednosť. Je tu množstvo ľudí, zákazníkov a partnerov, ktorí majú obrovské očakávania, takže si musím ukrajovať aj zo svojho súkromia, voľného času stráveného s rodinou. A na druhej strane aj z pohľadu korporácie bolo toto rozhodnutie robené s veľkou dávkou zodpovednosti. Samotný proces výberu zamestnanca je totiž dlhou a komplikovanou záležitosťou. Hľadáme tých najtalentovanejších ľudí. A je jedno, či je to pozícia riaditeľa alebo konzultanta.
Osobne ste nad postom šéfa v minulosti uvažovali?
Tejto témy sme sa dotkli počas môjho prijímacieho pohovoru. Dostal som otázku, čo považujem za ďalší kariérny krok. Odpovedal som, že mám pred sebou niekoľko rokov práce a nie je dôvod uvažovať nad tým, čo bude ďalej. No oznámili mi, že ak budem dostatočne dobrý, chcú, aby som v budúcnosti pobočku viedol. No odvtedy som sa tomu vyše roka nevenoval.
Dá sa teda povedať, že vás na to dopredu pripravili?
(Smiech) Veľmi zľahka.
Doteraz ste pôsobili hlavne ako obchodník a stratég. Čo sa zmení na vašej práci?
Samozrejme, miera zodpovednosti. Pracovné úlohy sa posunú aj k témam, ktoré nie sú vyslovene obchodne zamerané. Doteraz som sa napríklad nedostával do takého blízkeho kontaktu s nekomerčným aspektom našej činnosti. Nesmiem sa však dostať do pozície, že bez môjho osobného vkladu nebude pobočka fungovať. Sme postavení na tímovej práci, na kvalitných ľuďoch a ich spolupráci.
Aké máte vlastne právomoci z pohľadu celej korporácie?
Nesmierne veľké. Pobočky zodpovedné primárne za obchod majú veľké pole pôsobnosti a autonómie, čo sa týka rozhodovania o investíciách, personalistike a podobne. Napríklad na Slovensku neponúkame celé portfólio produktov Microsoftu. To súvisí s našou stratégiou zamerať sa na to, čo je zaujímavé pre zákazníka, a tým aj pre korporáciu. Máme teda veľký priestor v rozhodovaní, kam budeme smerovať.
Ako často vám teda volá Steve Ballmer?
Steve Ballmer nemá veľmi čas na obvolávanie country manažérov. Komunikuje s nami iným spôsobom a osobne máme možnosť stretnúť sa s ním niekoľkokrát do roka. Nemáme totiž príliš hierarchicky organizovanú štruktúru a Steve Ballmer je možno o štyri priečky nado mnou. Keď mám otázku, na ktorú neviem inde nájsť odpoveď, pôjdem sa pokojne spýtať kohokoľvek z predstavenstva spoločnosti.
Takže ste na konzultácie využili aj jeho návštevu Slovenska?
Vtedy som ho stretol prvýkrát. Bol to jeden z mojich najsilnejších kariérnych zážitkov.
Čo vám to dalo?
Mal som možnosť stretnúť človeka s neuveriteľnou charizmou. Nikdy som nestretol nikoho, kto má väčšiu mieru nadšenia pre svoju prácu a oblasť, v ktorej pôsobí.
A čo vy? Ako je to s vaším postojom k softvéru? Vnímate ho hlavne ako predajný produkt, alebo je v tom aj niečo viac, osobný či odborný záujem o technológie?
Keď sa na softvér pozerám čisto cez svoju prácu, je to produkt, ktorý poskytujeme zákazníkom a ktorým ponúkame pridanú hodnotu. Zároveň je aj neoddeliteľnou súčasťou mojich pracovných nástrojov.
A potom je tu súkromná rovina a rozsah, v akom sa s naším softvérom stretávam v osobnom živote. Bez mobilného telefónu, v ktorom mám prístup k mailom, svojej agende, informáciám, si neviem predstaviť svoje fungovanie. V tomto som asi dobrovoľne závislý. No netvrdím, že som nadšenec pre všetky produkty a riešenia, ktoré ponúkame. Takého človeka asi nájdete len veľmi ťažko. Ale využívam všetko, čo potrebujem k svojej práci, a čo mi spríjemňuje trávenie voľného času.
Aj keď by sa to práve šéfovi Microsoftu nemalo stať, ale čo ak vám spadne Windows? Ste schopný si systém oživiť?
Som, ale ide o otázku času. A ten nemám. Kedysi som začínal ako programátor na databázových systémoch a aj keď mám k technológiám blízko, nepovažujem sa už za nič viac ako trošku nadpriemerne pripraveného užívateľa. Už zďaleka nie som administrátor, no základnú údržbu som schopný urobiť a doma ju aj robím. Vo firme sa však kriticky pozeráme na vlastné technológie, väčšina ľudí má k nim blízky vzťah a ak máme s niečím problém, dáme to najavo.
Takže čo je vo vašom počítači, Vista alebo stále Windows XP?
Windows Vista, a bola tam dlho pred tým, ako sa objavila v predaji. Nepoznám momentálne lepší operačný systém.
Používate teda aj konkurenčné produkty?
Doma používam aj Apple. Rešpektujem iných výrobcov. Microsoft mi vyhovuje v práci aj v súkromí, ale nemám problém s používaním niečoho iného, ak si to bude situácia vyžadovať. Rád testujem iné a nové veci.
V tomto smere je viditeľný posun celej korporácie, aj pod tlakom napríklad Európskej komisie sa otvorenosť a kompatibilita systémov čoraz zlepšuje. Bude to pokračovať?
Nesporne áno. Otvorenosť štandardov a prepojiteľnosť prostredí je pre nás dôležitá. Dávame tým zákazníkovi možnosť voľby. Nie je pre nás problém, že existujú open source platformy, naopak, motivuje nás to k lepšej práci.
Spomínali ste, že na Slovensku nerealizujete kompletné portfólio produktov spoločnosti. Čo je teda na našom trhu z pohľadu obchodu kľúčovým produktom?
Máme veľmi vysoko nastavené očakávania, ktoré súvisia s novými produktmi. Začalo to operačným systémom Windows Vista, pridal sa Microsoft Office 2007 a nasledovali ďalšie a ďalšie. Vidíme obrovskú príležitosť v integrovaných scenároch, snažíme sa ušiť zákazníkovi na mieru to, čo potrebuje. Z hľadiska trhových segmentov budeme najvýraznejší rast vidieť v priestore malých a stredných firemných zákazníkov. Súvisí to aj s celkovou ekonomickou situáciou na Slovensku, aj so zlepšovaním kultúry biznisu a metód riadenia v podnikoch.
Vo firmách teda nastáva posun, ako je to však v domácnostiach? Tu sa ešte pred pár rokmi považovalo takmer za hriech platiť za kúpu legálneho softvéru.
V minulosti bolo akceptovateľné, keď niekto používal vec, za ktorú neplatil. Na inej úrovni bola aj kúpyschopnosť obyvateľstva. Nechceme však tvrdo tlačiť na zákazníka, snažíme sa skôr presvedčiť ho pomocou extra hodnoty, ktorú dostane pri používaní legálnych produktov. Druhým spôsobom je príklad Office verzie pre študentov a domácnosti, ktorú ponúkame za veľmi priaznivú cenu. Minulý rok sme spustili program bezplatného nekomerčného využívania softvéru pre vysokoškolákov. Aj to sú cesty, aby sa výskyt nelegálneho softvéru čo najviac obmedzil.
Na čo však ľudia najlepšie počúvajú? Nie je pre nich dôležitejšia cena a ušetrené peniaze ako lepšia podpora či iná pridaná hodnota k legálnemu softvéru?
Nemyslím si, že je to už len cena. Zákazník už začína vnímať aj hodnotu, ktorú dostáva. Konkrétne napríklad to, že máme víziu a vieme, čo bude aj o rok, o dva či o päť a snažíme sa jeho budúce potreby a očakávania v súvislosti so softvérom aj riešiť.
Jedným z príkladov je aj Windows 7, ktorý má vystriedať Vistu. Očakáva sa na prelome rokov 2009 a 2010, prečo tak rýchlo prichádzate s novým systémom? XP-čka čakali na svojho nástupcu oveľa dlhšie.
Už pri predstavovaní Windows Vista sme oznámili, že jej nástupca príde v horizonte do troch rokov. Aj to je dôkazom, že sa snažíme viac investovať do vývoja softvéru a prichádzať s kratšími a možno menej výraznými inovačnými cyklami.
Vízie však siahajú oveľa ďalej, až k multimediálnym interaktívnym domácnostiam prešpikovaným technikou ovládanou len gestami, slovnými príkazmi či dotykmi. Kedy bude mať aj Peter Čerešník doma takéto vybavenie?
Je otázne, do akej miery je definovaná potreba domácností, ale aj firiem po takomto vybavení. Vývoj však musí byť o niekoľko krokov dopredu, tak, aby sme vedeli uspokojiť akékoľvek potreby. A mne zatiaľ úplne postačuje môj mobil.

Kto je Peter Čerešník
Peter Čerešník bol vymenovaný na post generálneho riaditeľa spoločnosti Microsoft Slovakia. V spoločnosti je od roku 2006, doteraz zastával pozíciu obchodného riaditeľa pre skupinu veľkých zákazníkov a bol zodpovedný za finančné výsledky skupiny veľkých zákazníkov a tvorbu rozpočtu. Skúsenosti získaval aj v spoločnosti SAS Institute GmbH, kde pôsobil ako riaditeľ slovenského zastúpenia a bol zodpovedný za tvorbu stratégie a manažovanie lokálnych predajných aktivít. Vyštudoval manažment na City University Bratislava a na University of New York Prague získal titul MBA.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 18:24