StoryEditor

Tlak na ropu trvá

25.11.2007, 23:00
Uplynulý týždeň bol na trhoch výrazne ovplyvnený štvrtkovým sviatkom Dňa vďakyvzdania. Americkí obchodníci zasadli v tento deň so svojimi rodinami k pečeným moriakom a burzy zostali zatvorené.

Nízka aktivita pre dovolenky a predĺžený víkend sa na viacerých trhoch prejavila už v stredu a takisto v piatok.
Nepokorená stovka
Ani predsviatočná nálada nezabránila "býkom" na rope v ďalšom tlaku nahor. Napriek tomu, že sa v priebehu týždňa zdala stodolárová hranica ako nedosiahnuteľný cieľ, piatkový záver týždňa vlial mnohým obchodníkom očakávajúcim jej prerazenie novú nádej. Začiatok týždňa pokračoval tak, ako sa ten predchádzajúci skončil. Cena čierneho zlata rástla hlavne vďaka pomoci oslabujúceho dolára, ktorý sa znovu prepadol oproti euru do nového historického minima. Takéto oslabenie zelenej meny znamená aj lacnejšie nákupy ropy pre obchodníkov kupujúcich zo zahraničia. Slabý dolár tak kompenzuje súčasné vysoké ceny ropy a spôsobuje, že dopyt po tejto vzácnej komodite nepoľavuje. Na trhu sa netrpezlivo čakalo, s akými číslami o stave zásob príde v stredu americké ministerstvo pre energetiku. To informovalo o ďalšom prekvapujúcom poklese zásob ropy o 1,1 milióna barelov a destilátov (kam patria pred zimou toľko sledované vykurovacie oleje) o vyše dva milióny barelov. Zdalo sa, že pokorenie "stovky" bude nevyhnutné, avšak na trhu bola pred štvrtkovým sviatkom neochota výraznejšie nakupovať a cena ropy klesla až k hodnote 96 dolárov za barel. Nádej viacerých obchodníkov sa zdala byť pochovaná, avšak piatkové obchodovanie ju znova oživilo, keď ropa uzavrela týždeň nad 98 dolármi za barel. Pravdepodobnosť, že už tento týždeň sa dočkáme prekonania magickej úrovne 100 dolárov za jeden barel, je tak veľmi vysoká.
Zlato naberá na sile
Podobne ako ropa, ani zlato si nenechalo ujsť prepad dolára a využilo ho na znovuzískanie svojich predchádzajúcich pozícií. V úvode týždňa sa zdalo, že na trhu so žltým kovom bude pokračovať zatváranie pozícií špekulantov a výrazné predaje, avšak po korekcii ceny smerom nadol chytilo zlato druhý dych. Spôsobil to na jednej strane slabý dolár, na strane druhej to bola dôvera investorov v zlato ako bezpečného držiteľa hodnôt v neistých časoch. V situácii, keď sa nedarí americkému doláru, americká ekonomika spomaľuje a akciové trhy strácajú, a tak zlato sa javí investorom ako vhodný cieľ, kam umiestniť svoje peniaze. Z toho zlato ťaží a pri vysokých cenách ropy pravdepodobne aj ďalej ťažiť bude. Výsledkom bol aj opätovný týždenný nárast po predchádzajúcom neúspešnom týždni.
Nezastaviteľná sója
Do nových 34-ročných maxím vystúpila uplynulý týždeň cena sóje. Táto poľnohospodárska plodina tak má tento rok za sebou neuveriteľný nárast, keď jej cena stúpla už o vyše 63 percent. Navyše, posledných sedem týždňov sa sója naďalej posilňuje a obchodníci už len špekulujú, kedy sa tento boom zastaví. Hlavným ťahúňom posledného rastu je silný dopyt po americkej sóji zo strany zahraničných nákupcov, hlavne zo strany Číny. Slabnúci americký dolár de facto zlacňuje komodity obchodované v americkej mene pre zahraničných nákupcov a výrazne tak pomáha obilninám dosahovať rekordné exportné čísla. Okrem toho má Čína problémy s nedostatkom sóje a sójových produktov, a to má za následok výrazné nákupy tejto olejniny zo strany najľudnatejšej krajiny sveta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:35