StoryEditor

Nebojte sa povedať svoju cenu

26.10.2009, 23:00
Pozorne sledujte všetky dostupné prieskumy o aktuálnych výškach platov.

Na vaše očakávané finančné ohodnotenie sa vás zvyčajne pýtajú už pri prvom stretnutí na pracovných pohovoroch. Pre zamestnávateľov je dôležitá informácia. Ak svoju cenu oznámite, nič tým nestratíte. Podstatné je, aby ste pri tom nemali strach a zabudli na sebapodceňovanie. No vždy si vopred overte, či sa vaše predstavy zhodujú s realitou.

Ako si môžete určovať vlastnú cenu

  • dobre si premyslite, čo môžete zamestnávateľovi ponúknuť
  • opierajte sa o platové prieskumy
  • predkladajte referencie z predchádzajúcich pôsobísk
  • nezanedbávajte pravidelné sebahodnotenie a hodnotiace pohovory
  • nenechajte sa tlačiť pod hranicu vami určenú
  • podávajte neustále výborné výkony

Urobte si prieskum
Prieskumov o platoch je na trhu veľa. A opierať sa o ne by mali nielen absolventi, ktorí to so svojím platovým očakávaním často preháňajú. "Pred pracovným pohovorom by si mal kandidát dôkladne premyslieť, čo môže zamestnávateľovi ponúknuť. Reálne predostrieť pracovné skúsenosti v danej oblasti a aké nadobudol zručnosti - teda ako je na tom so znalosťou cudzích jazykov alebo so znalosťou práce s PC. Taktiež treba brať do úvahy ohodnotenie na predchádzajúcich pracoviskách,“ hovorí HR Specialist spoločnosti Centire Lucia Sántaiová.

Jedným z účinných spôsobov, ako si určiť výšku platu, je prieskum o jeho priemernej výške vo vašom trhovom sektore. Rovnako vám môžu pomôcť referencie vašich známych. Dôležité informácie v tomto smere vám poskytnú aj personálne agentúry. O priemerných platoch informuje aj Štatistický úrad. Vo veľkých nadnárodných spoločnostiach rozhoduje aj výška dosiahnutého vzdelania.

Hranica, pod ktorú neklesnete
Napriek tomu, že ľudí s dlhoročnou praxou tlačia ich budúci zamestnávatelia pod hranicu predchádzajúcich platov, nemali by na takéto ponuky pristúpiť. "V tomto prípade pomôže, ak si stanovia hranicu, pod ktorú nemôžu klesnúť. Už iba preto, že majú na starosti rôzne splátky, alebo si chcú udržať svoj doterajší životný štandard. Zároveň by pritom mali kalkulovať s inými nefinančnými výhodami, ktoré im môže zamestnávateľ poskytnúť,“ upozorňuje Lucia Sántaiová. No aj opačný prípad, teda zvyšovanie platu, úzko súvisí s uvedomením si vlastnej hodnoty pre firmu. Ako skúsení ľudia s praxou musíte vedieť upozorniť šéfov na to, kedy ste podali nadštandardný výkon. A najlepšie je podávať ich neustále. To je reálna a pravdepodobná cesta, ako sa dopracovať k lepšiemu platu. Preto si pripravte vhodné argumenty, ktoré by mali súvisieť iba s pracovnými záležitosťami. Výhodou pre každého zamestnanca je, ak ich vie dokresliť reálnymi príkladmi z pracovného života. Teda kedy a v ktorých situáciách sa zachoval nadštandardne a prekonal očakávania, ktoré sa kladú na jeho pozíciu.

Tlakom na šetrenie mzdových nákladov sa mnohí pripravujú o zlepšenie svojej odmeny do budúcnosti. V nejednom prípade sú totiž ochotní robiť za menej, ako si objektívne zaslúžia.

Prečítajte si aj:
Prieskumy platov berte s rezervou

Porovnávanie platov sa stalo tohtoročným hitom. Uchádzači o prácu sa na internete snažia zistiť, akú sumu si môžu dovoliť žiadať od svojho budúceho zamestnávateľa. Internetové porovnávanie vyvažuje neochotu zamestnávateľov informovať o platoch vo firme. Metodika porovnávania miezd na internete vychádza z platových prieskumov pre danú profesiu a lokalitu. Informácie z internetu by ste aj napriek tomu mali brať s istou rezervou. „Kým v minulom roku požadovali ľudia v administratíve so skúsenosťami 1 000 eur, teraz z platovými požiadavkami klesli na 800 eur. Pracovníci call centier s aktívnym cudzím jazykom mali dolnú hranicu platov 900 eur, no dnes požadujú o sto eur menej. Procesní inžinieri a technológovia si v prvom polroku 2008 pýtali 1 500 eur, no v súčasnosti už iba 1 200 eur,“ uvádza riaditeľ personálnej spoločnosti AuJob Peter Ulbrik.

Poradňa

Našla som si prácu na dohodu. Ako sa odlišuje dohoda o vykonaní práce od riadneho pracovného pomeru?

01 - Modified: 2003-08-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Útoky na Bali plánovali na 11. septembra 02 - Modified: 2003-08-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Alí v rukách Američanov 03 - Modified: 2003-08-22 06:31:51 - Feat.: 0 - Title: Financovanie škôl by malo byť prehľadnejšie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:53