StoryEditor

Rodný list dieťaťa vybavte do troch dní

21.07.2010, 00:00
Pán Eduard s manželkou už o pár týždňov čakajú prírastok do rodiny. Popri kupovaní základnej výbavy pre dieťa však musia myslieť aj na to, čo všetko majú zariadiť po jeho narodení.

Kedy treba vybaviť pre novorodenca rodný list? Je nutné nahlásiť nového člena rodiny aj správcovi bytového domu, v

 ktorom bývajú?

Len rodičom
Byrokracie po narodení dieťaťa nie je málo. Rodič musí obehnúť niekoľko úradov, aby "papierovo“ bolo všetko v poriadku.
V prvom rade je dôležitý rodný list pre novorodenca. Vybavuje sa na matrike - zvyčajne sídli na mestskom či obecnom úrade, kde dieťa zapíšu do knihy narodených. Príslušná matrika je tá, pod ktorú patrí nemocnica, kde sa dieťa narodilo. Napríklad, ak rodičia bývajú v
Bratislave-Petržalke, ale dieťa sa narodí v nemocnici na Kramároch, príslušná matrika je v Bratislave-Novom Meste.
Pri vybavovaní rodného listu musí rodič predložiť hlásenie o narodení dieťaťa, ktoré dostane v pôrodnici. Najčastejšie vybavuje rodný list otec dieťaťa.

Ak sú rodičia dieťaťa zosobášení, potrebuje na vybavenie oba občianske preukazy a sobášny list. Oznámenie musí urobiť do troch dní od narodenia dieťaťa.

Ak je matka rozvedená, predkladá spolu s občianskym preukazom aj právoplatný rozsudok o rozvode. V prípade, že je slobodná, predkladá svoj občiansky preukaz a ak chce urobiť aj zápis o otcovstve, musia byť prítomní obaja rodičia dieťaťa. Matka v týchto prípadoch nemusí dodržať trojdňovú lehotu na oznámenie narodenia novorodenca, urobí tak hneď, ako je schopná.

Matrika vydá rodný list na počkanie, ale len rodičom novorodenca, vo výnimočných prípadoch to môže byť iná osoba, ktorá má od rodičov splnomocnenie. Vydanie prvého listu je bezplatné. Veľmi užitočné je urobiť si hneď niekoľko kópií rodného listu novorodenca, pretože ich treba zaslať či predložiť na viaceré ďalšie úrady.

Na zdravotnú máte dva mesiace
Ďalšou úlohou pre rodičov je prihlásenie dieťaťa do zdravotnej poisťovne. Majú na to až 60 dní, počas ktorých hradí zdravotnú starostlivosť o dieťa poisťovňa matky. Rodičia si môžu vybrať jednu z troch zdravotných poisťovní na Slovensku, neplatí pritom podmienka, že musí ísť o tú istú, ako majú oni. "Dieťa môže prihlásiť len zákonný zástupca, teda otec alebo matka, prípadne osoba, ktorej dieťa zverili do opatery. Nesmie to byť cudzia osoba, ani na základe splnomocnenia,“ spresňuje špecialistka pre externú a internú komunikáciu poisťovne Dôvera Radoslava Miklášová. K prihláške sa prikladá aj kópia rodného listu dieťaťa.

Kópiu treba tiež zaslať Sociálnej poisťovni. Väčšina mamičiek už niekoľko týždňov pred pôrodom nastúpili na materskú dovolenku, alebo začali poberať materské. Ich povinnosťou je potom oznámiť rodné číslo novorodenca. "Poberateľka dávky nemusí rodné číslo dieťaťa oznámiť doslova sama. Môže tak urobiť napríklad aj manžel, otec dieťaťa, prípadne iný príbuzný. Kópia rodného listu môže byť doručená aj poštou,“ tvrdí hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Trvalý pobyt? V mestách je to rôzne
Novorodenca musia rodičia prihlásiť aj na trvalý pobyt. Treba si priamo na mestskom úrade zistiť, či ho prihlasujú sami, alebo tak urobí matrika. Napríklad v Prievidzi či v Trenčíne to robí priamo matričný úrad, ktorý na evidenciu obyvateľstva zašle Oznámenie o narodení dieťaťa. "Na základe oznámenia je dieťaťu pridelený trvalý pobyt, a to podľa miesta trvalého pobytu matky. Začína sa dňom narodenia dieťaťa. Ak má otec iný trvalý pobyt ako matka a rodičia chcú dieťa prihlásiť na ten, predloží otec v ohlasovni v mieste trvalého pobytu platný občiansky preukaz, list vlastníctva, súhlasy všetkých vlastníkov nehnuteľnosti a rodný list dieťaťa,“ vysvetľuje hovorkyňa Mestského úradu v Trenčíne Erika Ságová.

Vo väčšine miest však platí, že rodičia kvôli prihláseniu trvalého pobytu novorodenca musia zájsť na mestský či obecný úrad a zahlásiť ho do evidencie obyvateľstva. Predkladajú svoj občiansky preukaz a originál rodného listu dieťaťa k nahliadnutiu. Urobiť sa tak má do piatich dní od narodenia dieťaťa, mnohé oslovené úrady však na tejto lehote netrvajú.

Počet osôb je dôležitý
No a zabudnúť by rodičia bývajúci v byte nemali ani na to, že nového člena sú povinní nahlásiť správcovi bytového domu. "Táto povinnosť vyplýva predovšetkým z podpísanej zmluvy o výkone správy. Naša spoločnosť určuje lehotu do desiatich dní, ale je to vecou dohody zmluvných strán, dokedy je nevyhnutné zmenu počtu bývajúcich osôb oznámiť správcovi,“ upozorňuje konateľ Bratislavskej správcovskej spoločnosti Krasomír Patorčev. Mnohé položky pri platbách za byt sa totiž rozpočítavajú podľa počtu prihlásených osôb. "Bežne sú to napríklad poplatky za odvoz a likvidáciu odpadu, upratovanie spoločných častí domu, servis výťahov, osvetlenie spoločných častí domu - ich presný rozsah závisí od vôle vlastníkov,“ dopĺňa Patorčev.

Správca vykoná zmenu zálohovej platby od nasledujúceho mesiaca po nahlásení takejto zmeny a vyúčtovanie vykoná podľa stavu osôb nahlásených do 31. decembra príslušného kalendárneho roka. Aj novorodenec sa pritom počíta ako celá osoba, nie napríklad ako polosoba - pri zohľadnení veku. "Pokiaľ nie je v zmluve o výkone správy určené inak, je osoba ako osoba,“ uzatvára Patorčev.

01 - Modified: 2004-01-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Burianove kresby 02 - Modified: 2004-01-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rekordy zo sveta dinosaurov 03 - Modified: 2004-01-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dino sapiens 04 - Modified: 2004-01-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vtáky: Čo zostalo z dinosaurov 05 - Modified: 2004-01-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ríša dinosaurov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 20:14