StoryEditor

Na biofarmu treba dva roky

30.08.2010, 00:00

K rodinnému farmárčeniu sa Demešovci vrátili pred 14 rokmi. Ako vysvetľuje Michal Demeš, v podstate tým nadviazali na pretrhnutú generačnú niť. "Oproti konvenčnému poľnohospodárstvu vidím výhodu v tom, že viem, čo jem a že do nášho potravinového reťazca nevstupuje agresívna a zdraviu škodlivá agrochémia,“ hovorí o dôvodoch založenia ich rodinnej biofarmy Mašekov Mlyn.

Takýchto ekologických fariem u nás pribúda čoraz viac. "Počet biofarmárov bol k prvému augustu 513,“ hovorí riaditeľka odboru životného prostredia a ekologického hospodárstva Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu        poľnohospodárskeho Juliana Schlosserová.

Od registrácie po biocertifikát
Založiť si farmu s nálepkou "bio“ vyžaduje splniť prísne kritériá, ktorých dodržiavanie podlieha pravidelnej kontrole. Čo všetko preto farmár musí urobiť?                                                                                           

Prvým krokom je registrácia na Ústrednom kontrolnom a skúšobnom ústave poľnohospodárskom. Pre samotnú registráciu farmár nemusí spĺňať špeciálne podmienky. "Zaregistrovaný biofarmár vstupuje do obdobia konverzie, čiže akejsi očisty pôdy, a dodržiava pravidlá ekologickej poľnohospodárskej výroby,“ vysvetľuje Schlosserová. Druhým krokom je uzatvorenie zmluvy s inšpekčnou organizáciou, ktorá kontroluje, či farmár nepoužíva nedovolené krmivá alebo hnojivá. U nás to robí zatiaľ len spoločnosť Naturalis.

Na získanie nálepky "bio“ je však dôležité práve obdobie konverzie. Jej dĺžka je rôzna. "Na ornej pôde a trávnatom poraste sú to spravidla dva roky, na trvácich kultúrach ako sady a vinohrady, zase tri,“ hovorí riaditeľ spoločnosti Naturalis Jaroslav Drobný. Podobne je to aj pri živočíšnej výrobe, kde dĺžka "očisťovania“ závisí od toho, či sa pozemky a zvieratá zaradia do konverzie naraz.

Ide teda o postupný proces, kde v prvom roku nie je možné dať farme či produktom už nálepku "bio“. "Až po 12 mesiacoch možno označiť produkciu rastlinnej výroby ako produkt v konverzii na ekologické poľnohospodárstvo. Označenie bioproduktu sa udeľuje až po vybavení podanej žiadosti o vydanie certifikátu na úrodu z pozemkov, ktoré osiali až po ukončení konverzie, teda po 24 mesiacoch, a potom z nich zbierali produkty. Produkcia z vinohradov a ovocných sadov zase až po 36 mesiacoch od začiatku konverzie,“ spresňuje Drobný. Čiže, ak chcete jablká z vášho sadu predávať s nálepkou "bio“, potrvá to tri roky. K nej je potrebné vybaviť ešte biocertifikát, ktorý získate, ak splníte všetky podmienky ekologickej poľnohospodárskej výroby.

Rady od susedov
Ekofarmy podliehajú pravidelným kontrolám, minimálne raz ročne je ohlásená, ďalšie môžu prísť neohlásene. "Kontrolujú sa fyzicky pozemky, zvieratá, ustajňovacie, skladovacie, výrobné priestory či účtovné doklady podľa prihlášky ku kontrole,“ hovorí Drobný.

Finančná podpora biofarmárov na Slovensku je podľa Schlosserovej nižšia ako v starých členských štátoch EÚ. "Platby sú 185,40 eura na hektár ornej pôdy, 814,96 na hektár ovocných sadov a vinohradov, 81,74 na trvalé trávne porasty a na pestovanie biozeleniny, liečivých, koreninových a aromatických biorastlín 450 eur.“

Pri zakladaní biofarmy však potrebujete získať najmä praktické skúseností od tých, čo to už poznajú. "Treba si to najskôr vyskúšať a zažiť prácu na farme. Myslieť si, že sa to dá naštudovať v literatúre či na internete je ilúzia. A tak podľa mňa sa lepšie skúsenosti dajú získať v zahraničí,“ radí Demeš.
Katarína Šimurková


menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 16:56