StoryEditor

Krátke správy

12.01.2003, 23:00

Devízové rezervy Slovenska vzrástli od začiatku roka o 13,5 mil. USD a k 8. januáru dosiahli ďalšiu historickú úroveň 10,4943 mld. USD. Na zvýšení rezervných aktív štátu sa podieľali devízové rezervy centrálnej banky, ktoré stúpli o 14,5 mil. USD na 9,2099 mld. USD. Rezervné aktíva komerčných bánk sa v prvom týždni roka znížili o 1 mil. USD na 1,2844 mld. USD. Informovalo o tom tlačové oddelenie Národnej banky Slovenska (NBS). Ku koncu uplynulého roka dosiahli devízové rezervy SR historickú úroveň 10,4808 mld. USD. Rezervy NBS z toho predstavovali 9,1954 mld. USD a rezervy komerčných bánk 1,2854 mld. USD. K záveru decembra 2001 boli devízové rezervy Slovenska na úrovni 6,4778 mld. USD, z toho rezervy centrálnej banky boli 4,7911 mld. USD a rezervy komerčných bánk 1,6867 mld. USD. (SITA)
Nemecká spolková vláda plánuje znížiť prognózu rastu hrubého domáceho produktu na tento rok z 1,5 % na 1 %. Informovala o tom agentúra DPA po piatkovom rokovaní vlády. V oficiálnom vyjadrení pre agentúru Reuters minister hospodárstva Wolfgang Clement uviedol, že nový odhad nebude vyšší ako 1,1 %, čo zodpovedá prognóze šiestich renomovaných ekonomických inštitútov. Podľa ministra vplyvom neočakávane slabého rastu tohtoročná nezamestnanosť dosiahne v priemere 4,2 až 4,3 milióna osôb. (TASR)
Slovenský akciový index SAX Burzy cenných papierov v Bratislave dosiahol v piatok úroveň 139,61 bodu. V porovnaní s predchádzajúcim dňom stúpol pod vplyvom akcií Slovnaftu o 1,61 %, resp. 2,21 bodu. Objem obchodov uzatvorených na burze mierne klesol zo štvrtkových 4,935 mld. Sk na 4,278 mld. Sk. Prevod akcií z toho predstavoval 51,4 mil. Sk. Na parkete burzy sa v piatok previedlo 36 akcií Slovnaftu pri náraste priemernej ceny o 2,52 % na 976 Sk. Zobchodovalo sa tiež 86 akcií Nafty Gbely pri 1,29-percentnom náraste ceny na 1 100 Sk. Nového majiteľa získalo aj 154 akcií VÚB pri priemernej cene 935 Sk, čo je zvýšenie o 0,54 %. Pri 3,36-percentnom poklese priemernej ceny na 115 Sk sa previedlo 6 353 akcií VSŽ. Na parkete burzy sa previedli aj dve akcie Biotiky pri cene 170 Sk za akciu. Prostredníctvom priamych obchodov zmenilo vlastníka 12 308 akcií Biotiky za 175 Sk a 4 903 akcií Nafty Gbely za 1 100 Sk. (SITA)
Japonský index kľúčových indikátorov v novembri vzrástol podľa predbežných údajov na 72,2 bodu na 100-bodovej škále z revidovaných 40 bodov v októbri. Posledný údaj naznačuje, že ekonomické podmienky v Japonsku sa v najbližších mesiacoch zlepšia. Kľúčový index tvoria údaje o nových ponukách pracovných miest, spotrebiteľský sentiment, ceny akcií na tokijskej burze a výška zásob. Index, ktorý meria súčasné podmienky v ekonomike, však v novembri klesol na predbežných 33,3 bodu z revidovaných 90 bodov v októbri. Ďalší index, ktorý meria ekonomické trendy v posledných mesiacoch, zaznamenal v novembri nárast na predbežných 66,7 bodu z revidovaných 33,3 bodu v októbri. Úrad vlády niekoľkokrát reviduje predbežné údaje skôr než zverejní oficiálne čísla. (SITA, Reuters)
Zhodnotenie jednotnej európskej meny oproti doláru na nové trojročné maximá v priebehu minulého týždňa je priaznivou správou pre niektoré východoeurópske štáty, ako napríklad Poľsko, Českú republiku a Slovensko. Analytici však varujú, že táto úľava je iba dočasná. Uvádza to v piatkovom vydaní denník Financial Times. Spomínané krajiny spolu s Maďarskom sú kandidátmi na vstup do Európskej únie a už dlhšie zápasia s posilňovaním ich mien. Zahraniční investori totiž presúvajú prostriedky do štátnych dlhopisov a iných investícií v týchto krajinách. Investori rátajú v budúcnosti s prechodom krajín na euro a ich ekonomické prostredie im poskytuje určitú ochranu pred hospodárskymi rizikami, ktoré v súčasnosti panujú v mnohých vyspelých krajinách. Ďalším dôvodom presunu prostriedkov sú výrazne vyššie úrokové sadzby, ktoré s výnimkou ČR presahujú úroveň eurozóny. ČR vlani znížila sadzby na úroveň eurozóny v snahe zastaviť posilňovanie svojej meny. (SITA)
Hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska vzrástol počas tretieho kvartálu minulého roka o 0,2 %. V druhom štvrťroku pritom stúpol o 0,4 %. Informoval o tom národný štatistický úrad INSEE. Spotrebiteľské výdavky francúzskych domácností sa medziročne zvýšili o 0,7 %. Kúpna sila obyvateľstva sa zvýšila o 0,1 %. Podľa INSEE sa investície podnikov v treťom kvartáli v medziročnom porovnaní znížili o 0,8 %. V druhom kvartáli klesli investičné výdavky o 0,5 %. Investície domácností sa znížili o 0,1 % po tom, ako v druhom kvartáli vzrástli o 1,1 %. Celkovo sa investície znížili v treťom kvartáli uplynulého roka o 0,7 %. (SITA, APA)
Objednávky v nemeckom priemysle v novembri medzimesačne stúpli o 1,7 %. Spolkové ministerstvo hospodárstva a práce v piatok oznámilo, že k prekvapivo solídnemu výsledku prispel najmä silný nárast veľkých exportných objednávok. Analytici očakávali za november naopak pokles objednávok o 0,5 %. Čísla zo sektora priemyslu sú ďalším dôkazom, že najväčšiu európsku ekonomiku podržal ku koncu minulého roka hlavne export. "Export sa v novembri celkovo zvýšil o 4,3 %, zatiaľ čo domáce objednávky klesli o 0,4 %," uviedlo ministerstvo. Novembrové objednávky sa v západnom Nemecku zvýšili o 1,7 %, kým vo východnej časti vzrástli o 1,5 %. Objednávky spotrebiteľských tovarov zaznamenali v novembri nárast o 1,5 %. Objednávky tovarov strednodobej spotreby sa zvýšili o 1,3 %, kým objednávky tovarov investičného charakteru stúpli o 2 %. V medziročnom porovnaní stúpli objednávky v priemyselnom sektore v novembri o 5,9 %, keď analytici predpovedali rast o 3,4 %. (SITA, Reuters)

Ratingová agentúra Moody's Investors Service znížila úverový rating nemeckej telekomunikačnej spoločnosti Deutsche Telekom na úroveň Baa3, čo je iba jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom. Agentúra Moody's totiž očakáva, že telekomunikačnej firme sa nepodarí splniť svoje ciele v oblasti redukcie dlhu. Zníženie ratingu je v zhode s očakávaniami, avšak väčšina analytikov predpokladala, že bude oveľa miernejšie, iba na úroveň Baa2. Rating firmy Deutsche Telekom od agentúry Moody's je teraz o dva stupne nižší ako ratingy od ďalších dvoch popredných ratingových agentúr -- Standard & Poor's a Fitch Ratings. Agentúra Moody's vo svojom stanovisku uviedla, že znížila rating dlhodobých záväzkov firmy Deutsche Telekom o dva stupne na Baa3 z úrovne Baa1, pričom rating krátkodobých záväzkov znížila na P-3 z úrovne P-2. Výhľad pre oba ratingy je stabilný. "Zníženie ratingu odzrkadľuje náš názor, že spoločnosť Deutsche Telekom pravdepodobne nebude schopná zredukovať svoj čistý dlh na úroveň približne 50 mld. eur do konca roku 2003," informovala agentúra Moody's. Agentúra znížila taktiež rating spoločnosti T-Mobile USA, známej predtým ako VoiceStream, ktorá je americkou dcérou firmy Deutsche Telekom pre mobilnú komunikáciu, a to na Ba3 z úrovne Baa2 s negatívnym výhľadom. Rating dcérskej spoločnosti Deutsche Telekom Finance B.V. znížila agentúra na Baa3 z úrovne Baa. (SITA, Reuters)

Hlavný britský akciový index FTSE 100 skončil v piatok na zvýšenej úrovni v porovnaní so záverom predchádzajúceho obchodného dňa. Piatok sa však vyznačoval výraznými výkyvmi indexu, ktorý klesol z denných maxím v dôsledku správy o nezamestnanosti v USA, avšak neskôr vzrástol vďaka stabilizácii na americkom akciovom trhu. Index FTSE 100 skončil na úrovni 3 974,1 bodu s denným prírastkom 40,1 bodu, pričom dosiahol denné maximum 3 997,2 bodu. Oproti záveru z piatku minulého týždňa však index vykázal pokles o 31 bodov. Najväčšie prírastky zaznamenali už druhý deň za sebou akcie spoločnosti Safeway, ktorá je prevádzkovateľom supermarketov. V piatok vzrástli o 9,3 % na 280 pencí po správe z nemenovaných zdrojov, že konkurenčná spoločnosť J. Sainsbury pravdepodobne predloží odvetnú akvizičnú ponuku na kúpu firmy Safeway po tom, ako firma William Morrison ponúkla za Safeway 2,6 mld. GBP. Na raste indexu FTSE 100 sa výrazne podieľali aj akcie bánk a poisťovní, ktoré vykompenzovali časť nedávnych strát vďaka nákupnej aktivite investorov. (SITA, Reuters)

Na varšavskej burze sa podarilo ubrániť psychologickú hranicu 1 200 bodov a obchodovanie sa skončilo s miernym prírastkom. Trh kopíroval vývoj na európskych trhoch a podobný scenár očakávajú makléri aj na tento týždeň. "Poľský trh je opäť nadviazaný na vývoj vo svete, najmä v USA," povedal Tomasz Ossig, maklér zo spoločnosti CDM Pekao SA. Hlavný akciový index WIG 20 stúpol o 0,2 % na 1 211,4 bodu, za uplynulý týždeň však zoslabol o 0,6 %. Objem obchodov klesol zo štvrtkových 268 mil. PLN na 260 mil. PLN. Banka Pekao SA zatvárala oproti štvrtku na nezmenenej úrovni 95 PLN. Akcie telekomunikačnej skupiny TPSA stúpli o 0,4 % na 13,5 PLN a ťažobná spoločnosť KGHM získala 1,8 % a zatvárala na hodnote 14,10 PLN. Investori ignorovali zvýšenie ratingu akcií mediálnej Agory bankou ING a Merrill Lynch, keď akcie skupiny klesli o 0,4 % na 46,5 PLN. (SITA, Reuters)

Medzinárodný menový fond pripravil plány na obnovenie privatizácie najväčšej rumunskej banky Banca Comerciala Romana (BCR), podľa ktorých by rumunská vláda najprv poskytla minoritné podiely medzinárodným finančným inštitúciám. Rumunská vláda sa už dvakrát neúspešne pokúšala banku predať pre oslabenie svetovej ekonomiky a problémy s potenciálnymi kupcami. BCR s aktívami 127,6 bil. lei tvorí tretinu celkových bankových aktív v Rumunsku. Podľa vládnej správy Európska banka pre obnovu a rozvoj a Medzinárodná finančná korporácia (IFC), investičná divízia Svetovej banky, do BCR investujú, ak "trhové podmienky budú priaznivo naklonené k nájdeniu strategického investora". (SITA, Reuters)
Japonský jen zoslabol v piatok na európskom devízovom trhu oproti euru na najnižšiu úroveň od júla 1999. Trhy veľmi znepokojila správa, že Severná Kórea sa rozhodla odstúpiť od dohody o nešírení jadrových zbraní. Geopolitické napätie držalo dolár v piatok uväznený neďaleko trojročného minima oproti euru, zaznamenaného vo štvrtok. Investori navyše pozorne vyčkávali na nové správy o Iraku. Euro sa spočiatku posilnilo oproti doláru o štvrť percenta na 1,0510 USD/EUR a pohybovalo sa tesne pod trojročným maximom 1,0539 USD/EUR, ktoré zaznamenalo vo štvrtok. Európsku menu podporila aj priaznivá správa o objednávkach v nemeckom priemysle za november, ktoré vzrástli o výrazných 1,7 %. (SITA, Reuters)
Ruská federácia dosiahla v minulom roku prebytok rozpočtu 154,3 mld. rubľov (RUR), čo predstavuje 1,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ešte v decembri ministerstvo odhadovalo prebytok na 1 % HDP, kým pôvodné prognózy hovorili o prebytku rozpočtu vo výške 178,3 mld. RUR, resp. 1,6 % HDP. Podľa hovorkyne ministerstva primárny prebytok po vylúčení splácania zahraničného dlhu predstavoval v minulom roku 3,5 % HDP. Rusko počas roka odkladalo bokom do špeciálnych rezervných fondov prostriedky určené na splácanie dlhu zahraničiu, ktorého splátky v tomto roku dosiahnu maximum -- 17 mld. USD. Za prvých 11 mesiacov minulého roka prebytok dosiahol 70,6 mld. RUR, resp. 0,7 % HDP. Na budúci rok Rusko plánuje dosiahnuť prebytok rozpočtu vo výške 72,15 mld. RUR, čo by malo predstavovať 0,6 % HDP. (SITA, Reuters)
Tokio podporí Moskvu pri vstupe do Svetovej obchodnej organizácie (WTO), oznámila tlačová agentúra Interfax. "Japonsko podporuje ruský zámer vstúpiť do WTO a pomôže mu pri získavaní potrebných poznatkov a skúseností na úrovni technickej a intelektuálnej spolupráce," uvádza sa v spoločnom akčnom pláne, podpísanom japonským premiérom Džuničirom Koizumim a ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve. Podľa plánu Rusko prisľúbilo implementovať potrebné zmeny v oblasti práva i vo svojej prihláške do Svetovej obchodnej organizácie, aby zabezpečilo kompatibilitu s normami a pravidlami WTO. Obe krajiny zvýšia svoje úsilie pri príprave dokumentu o ďalšej spolupráci v energetickej oblasti. Rusko a Japonsko budú podporovať realizáciu projektov Sachalin-1 a Sachalin-2. Ďalšie konzultácie budú prebiehať hlavne v oblasti spojeného výskumu mierového použitia atómovej energie. To by malo prispieť k stabilizácii situácie na svetovom trhu s energiou i zvýšiť energetickú bezpečnosť celosvetovo, hlavne však v ázijsko-pacifickom regióne. (TASR)
Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service zmenila výhľad pre rating dlhodobých depozitov A1 maďarskej banky Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) z negatívneho na stabilný. Na druhej strane však ponechala banke nezmenené výhľady pre rating krátkodobých depozitov P-1 a rating finančnej sily D+ na úrovni "stabilný". Informovala o tom agentúra Moody's. Rozhodnutie ratingovej agentúry zlepšiť výhľad K&H pre rating A1 nasleduje po tom, ako agentúra zlepšila výhľad ratingov Aa3/B finančnej spoločnosti KBC z negatívneho na stabilný. KBC je materskou spoločnosťou maďarskej banky K&H. Banka Kereskedelmi és Hitelbank Rt má sídlo v Budapešti, pričom na konci roku 2001 mala konsolidované aktíva 1,145 bil. HUF a čistý zisk 3,8 mld. HUF. (SITA)
Zhodnotenie jednotnej európskej meny oproti doláru na nové trojročné maximá v priebehu minulého týždňa je priaznivou správou pre niektoré východoeurópske štáty, ako napríklad Poľsko, Českú republiku a Slovensko. Analytici však varujú, že táto úľava je iba dočasná. Uvádza to v piatkovom vydaní denník Financial Times. Spomínané krajiny spolu s Maďarskom sú kandidátmi na vstup do Európskej únie a už dlhšie zápasia s posilňovaním ich mien. Zahraniční investori totiž presúvajú prostriedky do štátnych dlhopisov a iných investícií v týchto krajinách. Investori rátajú v budúcnosti s prechodom krajín na euro a ich ekonomické prostredie im poskytuje určitú ochranu pred hospodárskymi rizikami, ktoré v súčasnosti panujú v mnohých vyspelých krajinách. Ďalším dôvodom presunu prostriedkov sú výrazne vyššie úrokové sadzby, ktoré s výnimkou ČR presahujú úroveň eurozóny. ČR vlani znížila sadzby na úroveň eurozóny v snahe zastaviť posilňovanie svojej meny. (SITA)

V americkej ekonomike v decembri zaniklo 101 000 pracovných pozícií, oznámila to v závere minulého týždňa americká vláda. Pokles počtu pracovných miest je najväčší od februára, keď zaniklo 165 000 pozícií. Za celý rok 2002 dosiahol čistý úbytok pracovných miest 181 000. Napriek tomuto poklesu a zníženiu priemernému počtu odpracovaných hodín miera nezamestnanosti zostala v decembri na rovnakej úrovni 6 %, tvrdí správa ministerstva práce. Ministerstvo zároveň revidovalo novembrové údaje o poklese počtu pracovných miest zo 40 000 na 88 000. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 02:21