StoryEditor

Za odpojenie by ste už nemali platiť

19.05.2010, 00:00
Autor:
(ph)(ph)

Ak si chcete vybudovať vlastnú domovú kotolňu a odpojiť sa od centrálneho kúrenia, môže to byť cesta, ako ušetriť veľa peňazí. Doteraz ste však museli dodávateľovi zaplatiť za odpojenie tzv "ekonomicky oprávnené náklady vyvolané odpojením odberateľa od sústavy tepelných zariadení dodávateľa". Od júna by sa to malo zmeniť. Náklady za odpojenie by sa už na základe novej vyhlášky regulačného úradu nemali platiť.

Súčasná výška nákladov sa počíta podľa vzorca, ktorý určuje vyhláška regulačného úradu číslo 505/2006. Jozef Popluhár z technickej sekcie Slovenského zväzu bytových družstiev si myslí, že tieto náklady nie sú zanedbateľné. "V prvom rade je potrebné dosiahnuť súhlas dodávateľa a dohodnúť termín odpojenia. Dodávateľ tepla potom spravidla vypočíta náklady spojené s odpojením sa od sústavy a tieto doručí správcovi, ktorý vie posúdiť ich opodstatnenosť. V prípade, že vlastníci bytov odmietnu ich úhradu, dodávateľ nemusí súhlasiť s odpojením," tvrdí Jozef Popluhár.

Keď si už dohodnete odchod z centrálneho kúrenia, môžete začať stavať kotolňu. Potrebujete priestory, vybudovanie prípojky pre vodu, elektrinu a plyn. Nutný bude aj komín a pripojenie na vnútorné rozvody tepla a teplej vody v dome.

Aby ste neprerobili, vopred si vypočítajte, koľko vás to všetko bude stáť a po akom čase sa vám výdavky môžu vrátiť. "Ak je návratnosť takejto investície vyššia ako desať rokov, neodporúča sa domovú kotolňu budovať," hovorí Jozef Popluhár zo zväzu bytových družstiev.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 04:42