Šťavnatá mastná kačka s lokšami plnenými pečienkou či voňavé bravčové koleno, obložené dusenou kapustou a knedľou. Takéto gurmánske špecialitky sa vďaka neúnavným bojovníkom s tukmi stávajú najväčším nahlodávačmi nášho svedomia. Zjesť celé, či zobnúť iba kúsok? To je otázka.
Tuky potrebujeme
Tuky na náš tanier patria. "Bez nich by nebola možná látková výmena, dôležité živiny by sa nedostali do buniek a produkty metabolizmu by sa zase nevedeli dostať z bunky von,“ upozorňuje Jiří Brát, špecialista na potraviny.
Dôležité je však vedieť, ktoré tuky a v akom množstve by sme mali jesť. "Dobrými tukmi sú nenasýtené a zlými nasýtené a transmastné kyseliny,“ v skratke hovorí Brát. Nasýtené mastné kyseliny sa vyskytujú v živočíšnych tukoch, teda aj v kačke či bravčovom kolene. A práve príjem nasýtených mastných kyselín si treba ustrážiť. Ak sa na tanieri ocitá iba tuk s vysokým obsahom mastných kyselín, rastie aj riziko, že v budúcnosti budete patriť k pacientom na kardiológii. Najbohatšie zastúpenie mastných kyselín majú takzvané exotické tuky - kokosový a palmový.
Pozor na pečivo
Medzi najnebezpečnejšie mastné kyseliny patria transmastné kyseliny. Nájsť sa dajú v trvanlivom pečive, no do potravy sa dostanú aj počas jej prípravy na presmaženom oleji. Ich použitie v potravinárstve niektoré krajiny napríklad regulujú "Majú potenciálne nepriaznivý účinok na ľudské zdravie,“ varuje lekárka Jana Jurkovičová. Znamená to, že ak budeme konzumovať veľa smažených, pečených jedál, ale aj trvanlivého pečiva, ako sú croissanty, hrozia nám zástavy srdca a skorá smrť. Vyskytujú sa aj prirodzene - napríklad v masle.
Pre ľudský organizmus prospešnejšie sú rastlinné tuky a oleje - kukuričné, olivové, slnečnicové, sójové a sezamové, ktoré obsahujú polynenasýtené mastné kyseliny. Okrem rastlín sa nachádzajú aj v rybách a morských živočíchoch. Konzumácia dvoch až troch porcií mastnej ryby týždenne znižuje pravdepodobnosť náhlej smrti či mozgovej mŕtvice. "Redukujú chorobnosť a úmrtnosť na infarkt myokardu a cievne mozgové príhody, znižujú výskyt porúch srdcového rytmu a sklony k trombóze,“ vyratúva lekárka Jana Jurkovičová.
Prečo sú problém?
"Tuky obsahujú oproti bielkovinám a sacharidom až dvojnásobok energie v jednotke hmotnosti,“ vysvetľuje Jiří Brát. Tuky, ktoré naše telo určite potrebuje, sa pri nadmernom príjme ukladajú a spôsobujú nám zdravotné ťažkosti.
Prečo? "Rozvoj civilizácie je sprevádzaný znižovaním telesnej aktivity. Klesá podiel manuálnej práce,“ vysvetľuje špecialista. Častejšie sa presúvame autom aj tam, kam sme pred rokom chodili bežne peši. Dôsledkom je, že potreba príjmu energie z tukov klesá.
Jednou z možností je obmedziť príjem najenergetickejších potravín. No ani toto riešenie nie je také jednoznačné. Podľa Bráta sa nedá zovšeobecniť na zákaz konzumácie tukov. Dôležitejšia je totiž rovnováha medzi príjmom a výdajom energie. Preto, ak máte chuť na údené koleno a nechcete, aby sa vás prijatá energia prinútila posunúť dierku na opasku, musíte ju aj vydať - rúbať drevo, hrať squash alebo sa ísť niekoľko hodín poprechádzať.
| Prečítajte si aj: |
| Tuk je dobrý sluha, no zlý pán Keď ho máme málo, je zle, no keď ho je príliš veľa, je ešte horšie. Na jednej strane pomáha, na druhej spôsobuje vrásky na čele. Najmä, ak si v jedle neustrážime jeho množstvo. Tuk nahromadený v cievach ich upcháva, zvyšuje krvný tlak, aj váhu. Tá je veľkou záťažou na kĺby, ktoré v neskoršom veku nedokážu uniesť nahromadené tukové vankúšiky. Na ochorenia srdca a ciev, spôsobených nadváhou, zomiera u nás najviac ľudí. |
| Obyčajné maslo treba dopriať deťom Ani odborníci nemajú jednoznačný názor na to, čo je zdravé a čo nie. Preto je ťažké niektoré ľudové mýty o jedle preukázateľne potvrdiť či vyvrátiť. Niektorí tvrdia, že hovoriť o rastlinných tukoch ako o škodlivých je nezmysel a jednoznačný mýtus. „Škodlivé látky, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi, sa nachádzajú v stužených rastlinných tukoch, ktoré by sa mali z jedálnička vylúčiť. Rastlinné nátierkové tuky a rastlinné tuky určené na pečenie sa už dnes vyrábajú modernými technológiami a tieto škodlivé zložky neobsahujú,“ tvrdí odborníčka na výživu Katarína Babinská. |
