StoryEditor

Krátke správy

02.02.2003, 23:00

Česká národná banka (ČNB) mala vlani nižšiu stratu. V roku 2001 bola strata centrálnej banky 28,6 miliardy Kč. Dnes dosahuje 54 miliárd Kč, pretože sa sčítava. Zatiaľ čo podnik by asi s takýmto hospodárením dlho nevydržal, pre centrálnu banku to taký problém nie je. Jej hlavným cieľom totiž je zabezpečovať cenovú stabilitu. Za hlboké prepady v hospodárení ČNB môže predovšetkým posilňujúci kurz koruny. Hlavne v prvej polovici minulého roka sa česká koruna posilňovala veľmi rýchlo a intervencie boli neúspešné. Celkove zaťažili intervencie hospodárenie ČNB 26 miliardami Kč.(TASR)
Priemerná úroková miera z čerpaných úverov sa v decembri minulého roku medzimesačne znížila o 0,64 percentuálneho bodu a predstavovala 7,85 %. Priemerná úroková miera z čerpaných úverov súkromného podnikateľského sektora klesla o 0,38 percentuálneho bodu na 9,0 %, v prípade verejného sektora ešte výraznejšie, a to o 1,16 percentuálneho bodu na 7,65 %. V prípade úverov čerpaných obyvateľstvom priemerná úroková miera klesla najvýraznejšie o 1,58 percentuálneho bodu na 9,94 %. Informovala o tom Národná banka Slovenska (NBS).(SITA)
Ratingová agentúra Fitch Ratings znížila hodnotenie spoločnosti McDonald's Corp. z úrovne A+ na A pre nadradené dlhy a z úrovne A na A- pre podradené dlhy. Ratingový výhľad zrevidovala zo stabilného na negatívny. Výsledky najväčšieho prevádzkovateľa siete reštaurácií na svete sa zhoršujú pod vplyvom konkurencie zo strany spoločností Burger King Corp. a Wendy's International Inc. Zníženie ratingu nasleduje iba osem dní po tom, ako firma McDonald's oznámila za štvrtý štvrťrok stratu 344 mil. USD. (SITA, Reuters)
Index spotrebiteľskej dôvery v USA klesol v januári viac ako sa očakávalo, keď sa podľa finálnych údajov znížil na úroveň 82,4 bodu z decembrovej hodnoty 86,7 bodu. Analytici predpovedali, že index University of Michigan padne v januári na 83 bodu. Predbežné údaje z polovice mesiaca hovorili o hodnote indexu za január 83,7 bodu. Ekonómovia sledujú ukazovatele dôvery Američanov ako signál budúceho vývoja spotrebiteľských výdavkov. Index zostavuje michiganská univerzita na základe prieskumu medzi približne 500 americkými domácnosťami. (SITA, Reuters)
Peňažná zásoba M2 sa v decembri medzimesačne zvýšila o 10,8 mld. Sk a podľa predbežných dekádnych údajov vo fixnom devízovom kurze k 1. januáru dosiahla 680,9 mld. Sk. Jej medziročný rast predstavoval 4,6 %. Korunové vklady, ako súčasť menového agregátu M2, vzrástli v decembri o 12 mld. Sk a medziročne sa zvýšili o 3,8 %. Úvery podnikom a obyvateľstvu sa v decembri medzimesačne zvýšili o 3,3 mld. Sk. Informovala o tom Národná banka Slovenska (NBS). (SITA)
V decembri 2002 sa počet žiadateľov o prácu vo Francúzsku zvýšil o 17 700 osôb, čo je 0,8-% rast. Celkový počet ľudí bez práce predstavoval 2 306 800. Podľa hodnotenia Medzinárodného úradu práce (BIT) bola vlani nezamestnanosť vo Francúzsku 9,1 %. Informoval o tom francúzsky denník Libération. Noviny ďalej podčiarkujú, že bilancia za celý rok 2002 je neradostná, lebo vo Francúzsku je o 100 000 nezamestnaných viac, ako ich bolo v decembri 2001. Ide o medziročný nárast o 4,8 %, informovali predstavitelia francúzskeho ministerstva práce a sociálnych vecí.(TASR)
Predsedníčka Českého štatistického úradu (ČSÚ) Marie Bohatá v piatok rezignovala. Svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že štatistický úrad Európskej únie Eurostat našiel chybu pri spracovaní štatistiky zahraničného obchodu nielen na strane Generálneho riaditeľstva ciel, ale aj na strane Českého štatistického úradu. Eurostat označil za vinníkov chyby colníkov aj ČSÚ. Bohatá však stále trvá na tom, že hlavným pôvodcom chyby sú colníci a očakáva, že obdobný postoj zaujme aj druhá strana. Svoju rezignáciu už zaslala aj Václavovi Havlovi, ktorý ju podľa hradného tlačového tajomníka Ladislava Špačka prijal.(ČTK)
Na trhu USA skončila cena ropy Light Crude v piatok so stratou 34 centov na úrovni 33,51 USD/barel, avšak za celý týždeň vykázala prírastok až o viac ako 2 USD. K strachu z vypuknutia vojny v Iraku sa pripojili aj vplyvy nízkych zásob ropy a redukcia exportu ropy z Venezuely, postihnutej dlhotrvajúcim štrajkom. Následkom týchto skutočností vyskočili ceny ropy od novembra minulého roku viac ako o 30 %. Napriek piatkovému poklesu však analytici neočakávajú oslabenie cien ropy, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú pri dvojročných maximách. (SITA, Reuters)
Ceny kakaa sa v piatok zvýšili na nové 17-ročné maximum po panickom obchodovaní, vyvolanom správami, že zahraničné spoločnosti evakuovali svojich zamestnancov z násilím zmietaného Pobrežia Slonoviny -- hlavného svetového producenta kakaa. Na New York Board of Trade vzrástla cena kakaa s marcovou dodávkou o 23 USD na 2 409 USD za tonu, čo je najvyššia úroveň od mája 1985. Pobrežie Slonoviny zabezpečuje približne 40 % svetovej produkcie kakaa pre výrobcov čokolády. Napätie odštartovalo podpísanie dohody v Paríži, ktorá garantovala organizátorom septembrového prevratu účasť vo vláde. (TASR)
Kinross Gold Corp. v piatok oznámil, že TVX Gold Inc. a Echo Bay Mines schválili trojstrannú fúziu, čo znamená vznik spoločnosti, ktorá bude 7. najväčšou v ťažbe zlata na svete. Jej ročná produkcia bude približne 2 milióny uncí zlata. Nová spoločnosť bude niesť názov Kinross a bude kótovaná na burzách v Toronte (Toronto Stock Exchange) a New Yorku (New York Stock Exchange). Fúziu už schválil ontarijský najvyšší súd. Denverský Newmont, najväčší svetový producent zlata, bude vlastníkom 14 % akcií v novom Kinrosse a bude jeho najväčším akcionárom. (TASR)

Dolár pokračoval v piatok v ziskoch po správach o náraste priemyselnej výroby aj napriek miernemu zhoršeniu indexu spotrebiteľských nálad USA. Japonská centrálna banka v piatok priznala, že v priebehu januára niekoľkokrát intervenovala, keď na devízovom trhu nakúpila asi 6 miliárd USD, aby mierne korigovala nárast kurzu, ktorý by mohol poškodiť export krajiny. Aj tieto správy prispeli k posilňovaniu dolára. Oproti jenu si dolár v piatok polepšil až o 0,75 % na 119,89 JPY/USD, čo je pre dolár trojtýždňové maximum. Jen mierne sa oslabil aj oproti euru na úroveň 125,85 JPY/EUR, čo je 0,11-percentný pokles.(TASR)

Po troch rokoch straty sa Poštová banka, a. s., vlani dostala do čiernych čísel a podľa predbežných výsledkov ukončila hospodárenie so ziskom takmer 86 mil. Sk. Ešte v roku 2001 jej strata predstavovala 620,6 mil. Sk, v roku 2000 bola 844,2 mil. Sk a v roku 1999 dokonca až 1,654 mld. Sk. Vyplýva to z údajov zverejnených bankou. Banka je v súčasnosti v procese privatizácie. Majoritným vlastníkom banky je Slovenská konsolidačná (SKo). Tá vyhlásila medzinárodný tender na predaj svojho 55-percentného podielu v banke v decembri 2001. Ďalším dôležitým akcionárom s podielom 34,25 % je Istrokapitál, Slovenská pošta má 6,85 %.(SITA)

Akcie Erste Bank stiahli svojím znehodnotením hlavný akciový index Burzy cenných papierov v Prahe (BCPP) PX 50, a to o 0,75 % na 465,3 bodu. Naopak, najvyššiu pozitívnu zmenu zaznamenali na pražskej burze účastiny Českého Telecomu, ktorých hodnota stúpla o 1,66 % na 275 Kč. Akcie Unipetrolu finišovali na úrovni 37,72 Kč, čo predstavuje nárast o 0,86 %. Účastiny Komerční banky skončili so ziskom 0,59 % na 2 060 Kč. Celkový finančný objem obchodov na BCPP vzrástol pred víkendom až na 17,687 miliardy Kč. Akcie sa previedli len v sume 552,7 milióna Kč, dlhopisy takmer za 17,135 miliardy Kč.(TASR)

Maďarská poisťovateľská spoločnosť OTP-Garancia založila na Slovensku dve dcérske spoločnosti, a to OTP-Garancia Poisťovňa a OTP-Garancia Poisťovňa Životná. Dokumenty o založení podpísali v piatok predstavitelia OTP-Garancia, pričom obe dcérske spoločnosti začnú svoju prevádzku na začiatku mája. Poisťovateľské spoločnosti požiadajú do dvoch mesiacov slovenský protimonopolný úrad o udelenie prevádzkových licencií. Založené poisťovateľské spoločnosti budú zo začiatku predávať tri produkty. Jedným z nich je zmiešané životné poistenie, ktoré sa predáva najmä ako určitá forma záruky pri úveroch od OTP Banka Slovensko.
(SITA, MTI-Econews)

Priemerná úroková miera z čerpaných úverov sa v decembri minulého roku medzimesačne znížila o 0,64 percentuálneho bodu a predstavovala 7,85 %. Priemerná úroková miera z čerpaných úverov súkromného podnikateľského sektora klesla o 0,38 percentuálneho bodu na 9,0 %, v prípade verejného sektora ešte výraznejšie, a to o 1,16 percentuálneho bodu na 7,65 %. V prípade úverov čerpaných obyvateľstvom priemerná úroková miera klesla najvýraznejšie o 1,58 percentuálneho bodu na 9,94 %. Informovala o tom Národná banka Slovenska (NBS).(SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 15:22