StoryEditor

Irak dostane rekordnú pôžičku

25.02.2010, 23:00
Autor:
(bb)(bb)
Medzinárodný menový fond schválil Iraku zatiaľ najväčšiu pôžičku. Jej hodnota je 3,6 miliardy dolárov. Peniaze by mali pomôcť irackej vláde znovu vybudovať zničenú infraštruktúru v krajine.

Kľúčovým zdrojov príjmov Iraku je totiž vývoz ropy. Príjem z predaja tejto komodity tvorí podľa BBC News viac ako 90 percent všetkých príjmov krajiny. Ceny čierneho zlata však na komoditných burzách klesli z rekordných maxím, ktoré dosahovali v roku 2008. "Klesajúce ceny ropy vlani spôsobili, že krajina závislá od jej exportu skončila s 20-percentným deficitom verejných financií," povedal šéf misie fondu v Iraku Ron van Rooden. Okrem nízkych cien ropy má krajina však problém aj s blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

Fond už predtým požičal Iraku menšie sumy, a to najmä vtedy, keď prišlo k ústupu od podpory výrobcov a farmárov. Dve pôžičky, ktoré menový fond poskytol predtým, boli každá na úrovni jednej miliardy dolárov.

Do roku 2011 chýba irackej vláde 5 miliárd dolárov. Úver od medzinárodného fondu by mal časť týchto prostriedkov pokryť. Ostatné peniaze by mohli prísť od menších darcov či Svetovej banky. Menový fond už krajine prisľúbil, že do parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 7. marca, vyplatí irackým autoritám 455 miliónov dolárov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 14:02