StoryEditor

Zaujmite hneď na prvý pohľad

24.09.2009, 00:00

Niektorí ľudia sú nám hneď sympatickí, iní jednoducho nie... Ale hovoríme len o tých, ktorí nás dokázali zaujať. O ostatných nevieme, že existujú.

To, že prvý dojem zohráva veľmi dôležitú úlohu, vedia ľudia od pradávna. "Často si však neuvedomujú, že prvý dojem sa veľmi rýchlo vytvára, ale o to ťažšie mení,“ tvrdí psychológ Štefan Matula. "Ako takmer všetko na svete sa dá aj táto zákonitosť využívať aj zneužívať. Presný návod na to, čím môže žena na prvý dojem upútať muža, neexistuje, pretože sme psychologicky rozdielni a na každého muža platí niečo iné.“ Predsa však vysielame isté signály, ktoré pôsobia väčšinou rovnako.

To, čo nie je vidieť
Zrejme to poznáte, keď ide osamelá žena von s myšlienkou, že sa chce s niekým zoznámiť, nezoznámi sa. Aspoň nie s tým, s kým by chcela. "Dôležité je totiž to, čo nie je vidieť, teda pokoj a uvoľnenosť. Vnútorná pohoda,“ upozorňuje psychoterapeutka Jana Štúrová. "Keď je žena napätá, muž to vycíti a iste to nezlepší jeho prvý dojem z nej.“ Potom ani nemá chuť zoznámiť sa. Na prvom dojme sa však dá popracovať. Nehovoríme o prsných implantátoch a vlasoch predĺžených až po zadok, ktorými by ste iste zaujali mnohých mužov. "Najdôležitejšie je,“ pripomína Matula, "aby žena zostala sama sebou a neprispôsobovala sa nasilu diktátu reklamy a módy - to rozumný muž ocení najviac.“ Muž si nevšimne (väčšinou), že máte na sebe šaty z módnej prehliadky známej návrhárky, ale skôr to, či v nich vyzeráte dobre a ako sa pohybujete.

Jemný úsmev pôsobí
"Pri prvom stretnutí je dôležitý vzpriamený postoj, držať hlavu hore a jemne sa usmievať,“ zdôrazňuje Štúrová. Naozaj iba jemne, príliš veľký, násilný úsmev, či dokonca hlasný smiech muža skôr odradí ako priláka. "Podstatné je tiež vedieť sa mu pozrieť do očí. Nesmiete sa však pozerať príliš dlho,“ hovorí psychoterapeutka. V tomto prípade je jedno, či ide o muža vašich snov alebo o získanie práce.

Muž vás počúva očami

Reč nášho tela je väčšinou neuvedomelá a úprimnejšia ako tá, čo vychádza z úst. Navyše je dokázané, že viac ako polovicu informácií, ktoré o nás získa partner pri prvom stretnutí, pochádza práve z reči tela.
Reč tela má vlastnú gramatiku a každé gesto má hodnotu slova. Podľa nemeckého odborníka na reč tela Erharda Thiela vieme takto o sebe prezradiť viac ako tisíc slov. V ére nemého filmu sa gestami dalo povedať všetko a každý vedel, kto je kto. Muž vás pri prvom stretnutí počúva najmä očami. Inštinktívne cíti, keď o sebe klamete. To vtedy, keď vaše slová a gestá neprebiehajú synchrónne.

Ruky
Veľa o nás povedia ruky. Takmer neustále ich používame, gestikulujeme, pomocou nich sa zdravíme, dotýkame. Mnohé ženy dnes venujú veľkú pozornosť najmä nechtom, na ktorých majú často vytvorené malé umelecké diela. Vedzte však, že muži, až na výnimky, uprednostňujú prirodzené nechty, teda nie príliš dlhé, bez krikľavého laku, prípadne s lakom jemných odtieňov. Aj tá najmenšia úprava v podobe priesvitného lesklého laku dodáva nechtom ženskosť, čo sa mužom páči.
Možno to neviete, ale už pri podaní ruky prezrádzame mnoho informácií o našich úmysloch. Ak sa dlaň podanej ruky ovinie okolo vašej, patrí dominantnej osobnosti. Pozor, ak dotyčnému dovolíte pootočiť vašu ruku tak, že jeho je hore, nechávate sa odzbrojiť, podriaďujete sa! Ak to nechcete pripustiť, pootočte panovačnú ruku vy, trebárs aj oboma rukami. Pôsobí to srdečne, hoci v tomto prípade to tak nie je. Rovnocenní partneri si stisnú ruky v zvislej osi. Supersignálom čestnosti je otvorená dlaň a pozdrav zdvihnutou rukou. Ak vás muž pri podaní ruky pritiahne k sebe, nemusí to byť len náznak príťažlivosti, ale aj to, že on je bojazlivý a cíti sa dobre len vo svojej zóne. Skrížené ruky zasa znamenajú bariéru a sebaovládanie.

Krátke vety
Keď sa už dostanete k slovu, pri prvom stretnutí treba hovoriť radšej v kratších vetách a k veci. "Dlhým a zložitým vyjadreniam sa prvýkrát určite vyhnite a v žiadnom prípade nepoužívajte klišé,“ radí psychoterapeutka Jana Štúrová. Tými totiž bezpečne udusíte partnerov záujem. Prvý dojem môžete ľahko pokaziť aj tým, že pôsobíte ustráchane, signalizuje nižšiu sebadôveru, ale aj keď sa, naopak, preceňujete.
"Príťažlivý nie je ani človek, ktorý vyzerá veľmi dychtivo alebo manipulatívne,“ dodáva Štúrová.

Čo si obliecť
Podľa psychológov, keď niekam idete po prvýkrát, zásadne treba rešpektovať prostredie. Na pohovor do banky si nedávajte hlboký výstrih a krikľavé farby. Do divadla je to vhodné. Klasická elegancia, čistota, jemná vôňa a ľahký mejkap nemôžu nič pokaziť. Prehnaná vôňa, naopak, odpudzuje rovnako ako pach. Dôležité a často podceňované je tiež obliecť si na prvé rande to, v čom sa cítime dobre. Len vtedy môžeme vyžarovať pohodu, ktorá je oveľa príťažlivejšia ako stres z toho, ako dlho vydržíme v nových topánkach.

Vchádzate alebo vstupujete?
Spisovateľka Nataša Tanská kedysi vo svojej kultovej príručke šťukológie napísala: Vy vchádzate, ale Šťuka vstupuje. Išlo o ženu, ktorá na poradu prišla síce sekundu pred šéfom, aby nemeškala, ale zásadne až vtedy, keď už všetci sedeli na svojich miestach, takže si ju každý musel všimnúť. Je to účinné, ale stresujúce. Na stretnutie s mužom príďte radšej včas, to vám umožní vstúpiť dôstojne, prípadne rozhliadnuť sa na neznámom mieste. Treba dodržať aj základné pravidlá bontónu. Aj keby vám to znelo na prvý pohľad snobsky, na prvom stretnutí ich určite neporušte, Neviete, koho máte oproti sebe, ale isté je, že u neho nedostanete druhú šancu urobiť prvý dojem. Tak ho radšej nepokazte.

Prečítajte si aj:
Záleží aj na tom, ako sa práve cítite

Človek je tvor sociálny. Ľudí potrebuje a záleží mu na nich. Chce vzbudzovať silné pocity, chce byť prijatý, možno i nasledovaniahodný. Takíto sme všetci, líšime sa iba v spôsobe, akým to robíme. Pri stretnutí s neznámymi si o nich vytvárame prvý dojem a zároveň v nich zanechávame prvý dojem o sebe.

Anketa: Je pre vás dôležitý prvý dojem?

Lea Fekete,módna návrhárka
Prvý dojem je veľmi dôležitý. Je to prvá vizuálna výpoveď o človeku, ktorého ešte nepoznáme. Podľa vlastného hodnotenia by sa mal každý vedieť rozhodnúť, ako sa naň pripraví. Som však toho názoru, že žena by mala na sebe pracovať zo všetkých stránok, neklásť dôraz „LEN“ na oblečenie. Mám na mysli hlavne vyváženosť a harmóniu celej osobnosti, jej úsmev a charizmu. To je to, čo si každý vnímavý človek zapamätá a vie, že to bolo viac ako LEN prvý dojem.

Po lete nemusíte mať fľaky

V júli som bola dosť opálená a na tvári mi zostali pigmentové fľaky. Ako sa ich zbaviť? Jana L. Nitra

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 11:50