StoryEditor

Krátke správy

03.04.2003, 00:00

Vedúceho ekonóma OECD Jeana-Philippa Cotisa citoval včera denník International Herald Tribune. Podľa neho ECB vykazuje dostatok priestoru na výrazné znižovanie úrokových sadzieb. ECB naposledy znížila svoje úrokové sadzby 7. marca o štvrť percenta. Tým sa oficiálne sadzby dostali na historicky najnižšiu úroveň 2,50 %. J. P. Cotis sa tiež vyjadril, že rast európskeho hospodárstva sa na tento rok momentálne očakáva na 0,9 %, čo je o polovicu menej, ako predpokladala OECD v novembri. Cotis pritom dodal, že oslabenie amerického dolára znamená, naopak, posilnenie svetového hospodárstva. (TASR)
Rast maďarského hospodárstva v ostatných siedmich rokoch, ktorý bol ďaleko nad priemerom rastu hospodárstva krajín Európskej únie, dokazuje, že existuje rozvoj aj mimo EÚ. Vyhlásil to včera v Budapešti člen predsedníctva Hnutia za lepšie Maďarsko (Jobbik Magyarországért Mozgalom) András Tasnádi. Ak maďarskí občania povedia 12. apríla v referende o vstupe krajiny do EÚ áno, tak sa malí a strední podnikatelia dostanú do konkurencie so svojimi kapitálovo zdatnými západnými podnikateľmi, v ktorej pravdepodobne nebudú schopní obstáť, domnieva sa podľa Tasnádiho hnutie Jobbik. Hnutie sa domnieva, že rýchlejší rozvoj maďarského hospodárstva by sa realizoval mimo EÚ. (TASR)
Ministri financií eurozóny sa v piatok stretnú, aby prediskutovali svoju hospodársku politiku a rozpočty členských krajín. Budú sa tiež zaoberať situáciou vo Francúzsku, ktoré porušilo rozpočtové pravidlá EÚ, oznámila Európska komisia. Exekutíva EÚ však plánuje pre Francúzsko pripraviť konkrétne rozpočtové návrhy až v máji. Hovorca ekonomických záležitostí komisie Gerassimos Thomas tiež dodal, že nástupníctvo po členovi výkonnej rady ECB Sirkkovi Hamalainenovi nebude predmetom tohto stretnutia. G. Thomas sa tiež vyjadril, že komisia očakáva tento rok nárast hospodárstva EÚ približne o 1 %, pokiaľ sa podarí podporiť spotrebiteľskú dôveru tak, ako sa pôvodne očakávalo. Tá by mala stúpnuť v druhej polovici tohto roku. (TASR)

Americký burzový dohľad SEC a Zväz obchodníkov s cennými papiermi z National Association of Securities Dealers (NASD) začali vyšetrovanie niektorých obchodných praktík investičnej banky Morgan Stanley (MS). Informovali o tom americké médiá. Kontrolné a dozorné orgány sa zameriavajú na praktiky, ktoré MS používa pri predaji podielov svojich verejných fondov. Obe inštitúcie sa zameriavajú na preverenie podozrení, či brokeri MS ponúkali klientom nevhodné fondy. Ich podozrenie vyvolali najmä veľké objemy tzv. B-fondov, ktoré sú na rozdiel od A-fondov pre klientov oveľa nevýhodnejšie. Za účasť v B-fondoch na rozdiel od A-fondov sa síce neúčtuje vstupná prirážka, ale banka za ne pýta oveľa vyššie správne poplatky. (TASR)
Prijatie pravidiel pre bankroty štátov neschopných splácať svoje zahraničné dlhy sa odkladá na neurčito. Štátny tajomník amerického ministerstva financií John Taylor povedal, že návrh, ktorý predkladá Medzinárodný menový fond (MMF), sa nedá zatiaľ realizovať. Podľa Taylora zámer nemá dostatočnú podporu v americkom Kongrese. Proti jeho prijatiu je aj veľa rozvojových krajín. Návrh MMF by mal umožniť krajinám, ktoré nedokážu splácať svoje zahraničné dlhy, aby mohli podľa určitých pravidiel dosiahnuť odročenie splácania svojich záväzkov, a tak nájsť východisko z bezvýchodiskovej finančnej, hospodárskej a sociálnej situácie. Autorka návrhu, zástupkyňa výkonného riaditeľa MMF, Američanka Anna Kruegerová uviedla, že napriek Taylorovmu stanovisku ona v polovici mesiaca na jarnom zasadnutí fondu a Svetovej banky predloží dopracovaný návrh pravidiel pre bankroty nesolventných štátov. (TASR)
Maloobchodné tržby v eurozóne sa v januári medzimesačne zvýšili o 2,5 % po decembrovom poklese o 0,7 %, uviedol štatistický úrad Európskej únie (EÚ) Eurostat. V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby 12 krajín menovej únie stúpli o 2,7 % po decembrovom znížení o 1,6 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters v rámci prieskumu, očakávali v januári medzimesačný rast tržieb o 1,5 % a medziročné zvýšenie o 0,6 %. Decembrové údaje boli zrevidované z pôvodne uvedeného medzimesačného poklesu o 1,1 %, respektíve z medziročného zníženia o 1,9 %. (SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 22:43