StoryEditor

Čerpanie PN-ky sa sprísni

08.09.2010, 00:00

V rámci novely zákona o sociálnom poistení chce ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny sprísniť aj podmienky vyplácania nemocenskej dávky. Konkrétne ide o ochrannú lehotu, ktorá sa zo 42 dní má podľa návrhu skrátiť len na sedem dní. "Skrátenie ochrannej lehoty navrhuje ministerstvo práce preto, aby zabránilo rôznym špekuláciám, ktoré takáto dlhá ochranná doba umožňuje,“ hovorí Andrea Devánová z mediálneho odboru ministerstva.              

Namiesto nemocenskej podpora
Ochranná lehota slúži pre zamestnancov, ktorí ochorejú po skončení pracovného pomeru, čiže po skončení nemocenského poistenia. Vtedy im síce nevypláca náhradu mzdy za prvých desať dní priamo zamestnávateľ, ale v rámci tejto lehoty naň majú nárok zo Sociálnej poisťovne na nemocenské. Ide teda o lehotu, počas ktorej má poistenec nárok na nemocenskú dávku, aj keď už nie je nemocensky poistený.

Podľa ministerstva však dochádzalo v pôvodnej 42-dňovej lehote často k zneužívaniu a účelovému využívaniu tejto lehoty a tým k neodôvodnenému čerpaniu nemocenského. Preto ju chce zmeniť tak výrazne. "Dôvod, prečo dôjde k skráteniu práve na sedem dní, je ten, že ochranná lehota má význam pre ľudí, ktorí stratili prácu a novú si ešte nenašli. Počas siedmich dní majú čas zaregistrovať sa na úrade práce a požiadať o dávku nezamestnanosti alebo v hmotnej núdzi. Skrátenie ochrannej lehoty bolo už dlhodobo požiadavkou Sociálnej poisťovne, ktorá vyplynula z potrieb praxe. Kratšia ochranná lehota je štandardom i v okolitých krajinách,“ argumentuje Devánová.
Po ukončení pracovného pomeru tak bude mať bývalý zamestnanec už len týždeň na to, aby v prípade ochorenia mohol čerpať dávku zo sociálneho poistenia. Po jej prekročení už nárok na nemocenské zanikne. " Ak nezamestnaný ochorie neskôr, bude už mať nárok na dávku v nezamestnanosti alebo na dávku v hmotnej núdzi,“ spresňuje Devánová.

Výnimka zostane pre ženy, ktoré sú tehotné a nemocenské poistenie im zaniklo v období tehotenstva. "Zostáva zachovaná ochranná lehota šesť mesiacov,“ dopĺňa Devánová.

Účinné proti zneužívaniu?
Odborníci na sociálnu problematiku sa na zámery ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny pozerajú rôzne. "Považujem to za správne. Keď vznikne práceneschopnosť 42 dní po ukončení zamestnania, a teda aj poistenia, mám pocit, že to s tým zamestnaním a aj poistením už nijako nesúvisí,“ hovorí odborníčka na sociálnu problematiku Jana Motyčková.

Iní to zase nepovažujú za príliš účinný nástroj na eliminovanie zneužívania čerpania nemocenského po skončení zárobkovej činnosti. "Napriek uvedenému kroku nepredpokladám výrazné zmeny v čerpaní nemocenského z navrhovanej skrátenej sedemdňovej ochrannej lehoty. Účinnejšie riešenie tkvie v kontrolnej posudkovej činnosti uznávania dočasných pracovných neschopností a v zavedení mechanizmu oslobodenia od platenia poistného na sociálne poistenie po určitý čas za predpokladu, ak sa fyzická osoba opätovne v krátkom čase zamestná,“ hovorí odborník na oblasť sociálneho zabezpečenia Miloš Lacko.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 11:54