StoryEditor

Zatiaľ netreba kolkovať eurá

29.11.2010, 23:00

Stále sme bombardovaní negatívnymi informáciami o Grécku, Írsku, eure... Môžeme donekonečna hovoriť, že to nie je chyba Slovenska (čo je, samozrejme, aj pravda), ale musíme byť pripravení na všetky scenáre.

Je to klasická situácia z teórie riadenia rizík. Malá pravdepodobnosť nastania nejakej skutočnosti, ale veľký dosah. Pád eura je zatiaľ málo pravdepodobný, ale jeho dosahy by boli pre Slovensko veľké. Nemôžeme sa tomu riziku vyhnúť. Nemôžeme ho kontrolovať. Nebude záležať od nás, či takáto situácia nastane.

Jediná vec, čo sa v takýchto situáciách dá robiť, je mať dobrý krízový plán. Plán, ktorý sa dá v krátkom čase uskutočniť. Takáto situácia by na Slovensku nebola úplne nová. Začiatkom roku 1993 sme tiež kolkovali staré česko-slovenské koruny, pretože sa ukázalo, že spoločná mena je neudržateľná.

Súčasťou takéhoto krízového plánu by mohla byť aj inventúra v NBS, možno by sa tam ešte nejaké kolky našli. Minulý týždeň som sa rozprával s prof. Švejnarom (českým kandidátom na prezidenta ČR) a pýtal som sa ho "... či im nezostali nejaké kolky v ČNB z roku 1993, že ich možno budeme potrebovať". Im sú nanič a aj keby boli trochu iné, tak ušetríme. S úsmevom povedal, že "... je to možné, pretože je starou dobrou tradíciou z monarchie veci uchovávať, a nie sa ich zbavovať ...".
Managing partner KPMG Slovensko

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 02:58