StoryEditor

Koncepcia musí rátať s rastom ceny práce

27.05.2003, 00:00

Najdôležitejším dôvodom, prečo sa už pred rokom počas minulej vlády objavili úvahy o zavedení zmiešaného dôchodkového systému, bolo demografické riziko. Uviedol to na konferencii Hospodárska a sociálna politika v predvstupovom procese generálny riaditeľ DDP Pokoj Michal Szabo, vedúci sekcie sociálneho poistenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR od roku 1998 do roku 2002. Zmiešaný systém sa skladá z troch zložiek -- časti dôchodku, ktorú dostáva dôchodca vďaka odvodom ekonomicky aktívnych ľudí, vlastných povinných úspor a dobrovoľných úspor.
M. Szabo povedal, že pri odvode 10 % mzdy do systému povinných dôchodkových úspor vzniknú veľké náklady. To znamená, že štát bude musieť veľa prispievať do priebežne financovanej zložky dôchodkov. Podľa niekdajších prepočtov 65 mld. Sk získaných za predaj akcií Slovenského plynárenského priemyslu by postačovali na 8 rokov pri odvode 3,4-percentného podielu zo mzdy. M. Szabo si myslí, že ani ďalších 50 či 100 mld. Sk, ktoré by vláda mala získať za predaj podielov v energetických monopoloch, nebude stačiť na pokrytie nákladov spojených s prechodom na viaczložkový systém financovania dôchodkov. "Koncepcia musí počítať s rastom ceny práce, lebo cena práce po vstupe Slovenska do Európskej únie bude rásť," povedal M. Szabo. Pre riešenie súčasných problémov s financovaním dôchodkov je najdôležitejšie dosiahnuť zníženie nezamestnanosti na 10 %. Okrem toho by koncepcia mala počítať s tým, že po vstupe do Európskej únie bude rýchlejšie rásť inflácia, pretože prispôsobovanie sa cenám je spojené s rastom inflácie.
Súčasná koncepcia sa zamerala len na oblasť dôchodkových úspor a nespojila ich s širším komplexom dávok, ako je napríklad nemocenské a úrazové poistenie. "Tvrdenie o zavedení kapitalizačného piliera 1. januára 2004 považujem z ríše rozprávok. Ak je dobrý prvý priebežne financovaný pilier, dá sa zaviesť druhý pilier. Zmeny v prvom pilieri však nastanú najskôr od 1. januára 2005," tvrdí M. Szabo. Výdavky na dôchodky a iné sociálne dávky nie sú na Slovensku veľké. Predstavujú v priemere 8 % hrubého domáceho produktu (HDP), kým v Európskej únii predstavujú v priemere 13 %, poznamenal M. Szabo.
V súčasnom období na Slovensku plnia úlohu dobrovoľného dôchodkového poistenia doplnkové dôchodkové poisťovne. Vznikli v polovici deväťdesiatych rokov. Na trhu fungujú DDP Tatry Sympatia, Pokoj, Credit Suisse Life & Pension (Lipa) a Pokoj. Licenciu získala aj podnikateľská skupina Danubia Invest. Príspevok na doplnkové dôchodkové poistenie je položkou, ktorá sa dá odpočítať od daňového základu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. máj 2024 04:34