StoryEditor

Krátke správy

18.11.2002, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Česká sporiteľňa vydala k pondelku druhú sériu emisie hypotekárnych záložných listov v celkovom objeme 700 mil. CZK. Hypotekárne záložné listy sú úročené 5,8 % a splatné v roku 2007. V prvej emisii vydala banka cenné papiere v hodnote 2,3 mld. CZK. Celková menovitá hodnota emisie tak dosiahla 3 mld. CZK. Cenné papiere môžu získať banky a inštitucionálni investori. Emisia je súčasťou dlhopisového programu s maximálnym objemom 10 mld. CZK. Hypotekárne záložne listy je druhá najbezpečnejšia investícia hneď po štátnych dlhopisoch.
Kurz ruského rubľa sa počas včerajšieho obchodovania takmer nezmenil aj napriek väčšej ponuke domácej meny. Banky sa totiž obávajú výraznejšie pohybu meny pre možné intervencie zo strany centrálnej banky. Priemerný kurz rubľa v dopoludňajšom zjednotenom obchodovaní klesol z piatkového 31,8225 RUB/USD na pondelkový 31,8231 RUB/USD. Ruský rubeľ kótoval na poludnie na úrovni 31,8430/31,8530 RUB/USD.
Ročná miera inflácie v krajinách eurozóny za október bola revidovaná z predbežných 2,2 % na 2,3 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,3 %. Októbrová inflácia bola najvyššia od apríla 2002 a presiahla 2-percentný strop cenovej stability stanovený Európskou centrálnou bankou. Nárast inflácie bol spôsobený hlavne nárastom ceny energií, ktorá sa oproti rovnakému obdobiu minulého roka zvýšila o 2,3 %. Bez zarátania cien energií a potravín vzrástli spotrebiteľské ceny oproti septembru o 0,3 %. Najnižšia medziročná inflácia bola v októbri v Nemecku a Belgicku.
Rakúska Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) sa dohodla na spolupráci v krajinách strednej a východnej Európy s divíziou finančných služieb nemeckej automobilky BMW. Dohoda o spolupráci medzi BA-CA Leasing a BMW Financial Services zahrňuje financovanie nákupu nových ako aj ojazdených vozidiel a lízing a financovanie obchodníkov. Podľa dohody sa spolupráca bude týkať hlavne Poľska, Chorvátska, Slovinska, Slovenska a Česka. BMW považuje krajiny strednej a východnej Európy za strategické vzhľadom na ďalší rast v blízkej budúcnosti.
Medziročný rast ruskej priemyselnej výroby v októbri klesol zo septembrových 5,5 % na 3,9 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa však priemyselná výroba v Rusku v októbri zlepšila. V septembri poklesol výkon priemyslu oproti augustu o 1,8 %, ale v októbri sa oproti septembru zvýšil o 1,9 %. Za prvých desať mesiacov 2002 sa výroba v ruskom priemysle zvýšila o 4 %, čo je však v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka o 1,2 % menej.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 05:22