StoryEditor

Tieto veci v zmluve by ste nemali nikdy podpísať

15.06.2021, 11:18
Mnohé rodiny sa dostávajú do finančnej tiesne a sú aj náchylné brať si zlé pôžičky alebo predávať nehnuteľnosti za nepriaznivých podmienok. Ako naše právo posudzuje podobné kontrakty? Na otázky reagujú advokáti.

Odpovedá Róbert Bános, advokát, advokátska kancelária  BÁNOS&KOŠÚTOVÁ

1. Znalecký posudok

Kedy je pri kúpe domu vhodný znalecký posudok?

V prípade kúpy staršieho domu, ak zmluva obsahuje formulácie v znení napríklad „zmluvné strany sa navzájom oboznámili s faktickým a právnym stavom nehnuteľnosti a tento akceptujú v čase podpisu zmluvy“, prípadne „kupujúci nehnuteľnosť kupujú v stave, v akom stojí a leží“, mali by byť skutočne oboznámení so stavom nehnuteľnosti, napríklad i so stavebným materiálom, z ktorého bola nehnuteľnosť zhotovená, čo môže mať v budúcnosti vplyv na stav či trvácnosť stavby ako takej. Aby kupujúci tejto chybe predišli, je vhodné dať si napríklad vypracovať znalecký posudok, aby získali čo možno najpodrobnejší prehľad o predmete kúpy a mali tak dostatočné informácie.

2. Finančná záloha

Kedy sa pri kúpe nehnuteľnosti skladá finančná záloha?

V prípade, ak by celý proces trval dlhšie. Potrebné je v takom prípade dávať pozor na podpis takzvaných rezervačných zmlúv a ich obsahových formulácií. Kupujúci totiž často podpíšu zmluvu, v zmysle ktorej zložia finančnú zálohu, ktorá im však po uplynutí času na uzavretie kúpnej zmluvy nebude vrátená a o túto prídu. Preto je najdôležitejšie v zmluve vždy vymedziť, za akých okolnosti je predávajúci povinný kupujúcemu zálohu či preddavok kúpnej ceny vrátiť, a to predovšetkým, ak nastanú okolnosti, ktoré kupujúci nemohol ovplyvniť.

3. Kúpna cena

Akým spôsobom sa dá zabezpečiť vyplatenie kúpnej ceny?

Priamo v listine si určíte nielen výšku kúpnej ceny, ale aj termín jej splatnosti a spôsob úhrady. Zákon zakazuje platby v hotovosti medzi fyzickými osobami, teda nepodnikateľmi, ktoré prevyšujú 15-tisíc eur. Medzi podnikateľskými osobami, či už právnickými alebo fyzickými, nesmú platby v hotovosti presiahnuť päťtisíc eur. Vhodné je upraviť si aj možnosť odstúpenia od zmluvy pre prípad, ak nebude uhradená v stanovenej výške a lehote.

Odpovedá Slavomír Rabatin, advokát a konateľ RASLEGAL

4. Neprijateľné podmienky

Aké podmienky do takzvaných spotrebiteľských zmlúv nep...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-06 15:00:00 - Feat.: - Title: Nechávajú sa podviesť či využiť: Tieto znamenia zverokruhu sa dajú oklamať veľmi ľahko 02 - Modified: 2024-03-25 10:30:00 - Feat.: - Title: Ako zistíš, že ťa niekto klame? Odborník na reč tela, ktorý pracoval pre FBI, prezradil niekoľko hlavných znakov 03 - Modified: 2023-06-15 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena podviedla desiatky zúfalých párov. Ponúkala im svoje deti na adopciu, tehotná však nebola 04 - Modified: 2023-05-05 11:44:11 - Feat.: - Title: Alžbeta Ferencová po MISS mame hanebne klamala do očí. Toto bol dôvod! 05 - Modified: 2023-04-11 13:00:00 - Feat.: - Title: Už sa nám to vymyká spod kontroly? Chat-GPT predstieral, že je slepý a oklamal pracovníka
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 09:12