StoryEditor

Poradca špeciál: Ako sa vyznať v zmenách od januára

28.12.2010, 23:00
Od januára sa menia štyri dôležité zákony -- o sociálnom poistení, o zdravotnom poistení, o rodičovskom príspevku.

Menia sa aj pravidlá zdaňovania príjmov. Ministerstvá pripravujú k novelám metodické usmernenia. Kým ich vydajú, pomôžeme vám zorientovať sa v základných zmenách. V Našej poradni nájdete odpovede na najčastejšie otázky.

Sociálne poistenie
Podľa novely zákona o sociálnom poistení sa stáva zamestnancom aj ten, kto má nepravidelný príjem. Rozsah platenia sociálnych odvodov zo závislej činnosti bude od januára závisieť aj od toho, či pôjde o zamestnancov s pravidelným alebo nepravidelným príjmom. Zamestnanec s pravidelným mesačným príjmom bude platiť nemocenské, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Zamestnanec s nepravidelným príjmom bude platiť len dôchodkové poistenie. Od januára bude zamestnancom aj konateľ či spoločník firmy, člen štatutárneho orgánu, správnej a dozornej rady či kontrolnej komisie alebo komanditista komanditnej spoločnosti. Zamestnancom môžu byť aj tí, ktorí majú príjmy z rôznych typov zmlúv, napríklad z príkaznej zmluvy. Nie je ním však ten, kto pracuje na dohodu. Novým skupinám zamestnancov pribudnú aj nové povinnosti – musia ich do 31. januára prihlásiť v Sociálnej poisťovni ako zamestnancov. Rozširuje sa tiež vymeriavací základ zamestnanca. Odvody sa budú platiť z každého zdaňovaného príjmu, teda aj z odstupného a odchodného, odmeny pri jubilejnom výročí, náhrad za pracovnú pohotovosť či z príspevku zo sociálneho fondu. Odvodmi sa zaťaží aj príjem zamestnanca v súvislosti s používaním motorového vozidla na služobné a súkromné účely. Mení sa aj status umelcov – už budú samostatne zárobkovo činnými osobami. Ak ich príjem za rok 2010 prekročí hranicu 3 948,73 eura, budú musieť povinne platiť sociálne odvody.

Iná materská
Materské sa zvyšuje z 55 na 60 percent denného vymeriavacieho základu. Materská dovolenka sa predlžuje o 6 týždňov – z 28 týždňov na 34 týždňov. Nárok na 43 týždňov bude mať žena, ktorá porodila súčasne dve alebo viac detí a aspoň o dve z nich sa stará. U osamelého poistenca sa zachováva súčasná dĺžka materského (37 týždňov, ak porodí osamelá poistenkyňa, a 31 týždňov, ak prevezme dieťa do starostlivosti osamelý poistenec).

Rodičovský príspevok
Rodičovský príspevok bude mať jednu výšku – 190,10 eura. Rodičia, ktorým v priebehu roka 2010 vznikne nárok na vyšší rodičovský podľa súčasnej legislatívy, ho budú môcť poberať, kým ich dieťa nedovŕši 20 mesiacov. Rodičia, ktorým sa narodilo súčasne viac detí, dostanú k základnej výške rodičovského príspevku 25 percent na každé ďalšie dieťa. Pri dvojičkách bude jeho výška 237,60 eura, pri trojičkách 285,10 eura. Novela zákona umožní rodičom popri poberaní príspevku pracovať. Príspevok na starostlivosť o dieťa sa zvyšuje zo 164,22 eura na 230 eur. Rodičovský príspevok bude nadviazaný na školskú dochádzku staršieho dieťaťa. Pokiaľ školopovinné dieťa rodiča, ktorý poberá rodičovský, vynechá 15 vyučovacích hodín v mesiaci, a to tri mesiace za sebou, rodičovský príspevok sa zníži o 50 percent.

Zmeny v zdravotnom poistení
Z príjmov z dividend sa novelou zákona o zdravotnom poistení zavádza 10-percentná odvodová povinnosť. Vymeriavacím základom pre dividendy sú príjmy z dividend prevyšujúce 44,2 % z priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov. Na rok 2011 je táto hranica 329,06 eura. Toto ustanovenie sa týka podielov na zisku, ktorý bol dosiahnutý v účtovnom období po účinnosti zákona. V príjmoch zdravotníctva sa tak odvody z dividend prejavia až v roku 2013. Podiely na zisku za rok 2011 vyplácané v roku 2012 budú zúčtované v ročnom zúčtovaní za rok 2012 v marci 2013 a finančne vyrovnané do konca júna 2013. Zdravotné poistné sa bude platiť aj z príjmov z prenájmov. Odvodovej povinnosti však budú podliehať len príjmy prevyšujúce ročne 500 eur. Samoplatiteľom sa zvyšuje minimálny vymeriavací základ na úroveň SZČO. Teda dobrovoľne nezamestnaný bude od januára platiť 46,06 eura. Aj do vymeriavacieho základu na zdravotné sa zahŕňajú všetky príjmy zdaňované ako príjem zo závislej činnosti. Autori, zdaňujúci svoje príjmy podľa § 6, sa musia prihlásiť v zdravotnej poisťovni do konca januára 2011 ako SZČO a najneskôr do 8. februára 2011 musia uhradiť po prvý raz preddavky za január. Zdravotné odvody sa budú platiť aj z príjmov z kapitálového majetku (podľa § 7 zákona o dani z príjmov), z ostatných príjmov (podľa § 8 zákona o dani z príjmov). Odvody sa nebudú platiť z príjmov, ktoré nie sú predmetom dane, sú od dane oslobodené alebo sa daň z nich vyberá zrážkovo (napríklad úroky v bankách).

01 - Modified: 2004-02-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vojaci do Afganistanu 02 - Modified: 2004-02-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súd v kauze zbrane
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 12:55