StoryEditor

Označenie CE pridá na dôveryhodnosti

27.09.2010, 00:00

Viac bezpečnosti i ochrana zdravia spotrebiteľa. To sa dá "vyčítať“ z tovarov, ktoré aj na slovenskom trhu nesú označenie CE. "Znamená to, že výrobok je v súlade s právnymi predpismi únie,“ hovorí riaditeľka odboru európskych záležitostí Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Kvetoslava Steinlová. A preto takýto výrobok možno uviesť na trh a predávať ho v celej EÚ.                                                                                      

Kedy je potrebné
Označenie CE znamená, ževýrobok pred jeho uvedením na trh posúdili vo väzbe na právne predpisy a že je v súlade so všetkými vyplývajúcimi požiadavkami. Teda ak chce slovenský výrobca so svojimi výrobkami preraziť na celom európskom trhu a splní požiadavky na označenie CE, v ostatných krajinách EÚ ho už nemusí podrobiť ďalším skúškam. "Vzťahuje sa na približne 23 kategórií výrobkov, ako sú napríklad hračky, elektrické spotrebiče a zariadenia, stroje, osobné ochranné prostriedky, plynové spotrebiče, rádiové zariadenia a koncové telekomunikačné zariadenia, zdravotnícke pomôcky, rekreačné plavidlá, tlakové zariadenia, meracie prístroje a zariadenia, výťahy, zábavnú pyrotechniku a podobne,“ vymenúva Steinlová.

Spotrebiteľ takto označený výrobok vníma ako dôveryhodný - taký, ktorý nepoškodí jeho zdravie či bezpečnosť. Označenie však v rámci únie nie je povinné na všetky výrobky, podlieha mu však väčšina priemyselnej produkcie.

Je to na výrobcovi
Ak ide o výrobky vyprodukované v EÚ, Európskom hospodárskom priestore a v Turecku, za posudzovanie zhody a získanie značky CE zodpovedá výrobca. "Ak sú dovezené z tretej krajiny, povinnosťou dovozcu je overiť, či výrobca mimo únie podnikol všetky nevyhnutné kroky na ich správne posúdenie s aplikovateľnou legislatívou únie. Či túto skutočnosť odráža príslušná technická dokumentácia výrobku a či je na vyžiadanie k dispozícii,“ dodáva Steinlová. Označenie funguje na európskom trhu už takmer 20 rokov.

Na to, aby výrobca mohol mať na svojom výrobku označenie CE, je potrebné urobiť šesť základných krokov. Najskôr treba identifikovať príslušný predpis, ktorý sa na výrobok vzťahuje. V ňom sú formulované všeobecné požiadavky výrobok. Výrobok musí výrobca navrhnúť a aj vyrobiť tak, aby spĺňal tieto základné požiadavky, pričom berie do úvahy všetky riziká, ktoré by mohol predstavovať. Tretím krokom je posúdenie, či je potrebné preskúšať výrobok notifikovaným orgánom.

Potom je to odskúšanie výrobku a skontrolovanie jeho zhody s predpismi. Nasleduje vypracovanie technickej dokumentácie, ktorú si výrobca musí uchovať a na požiadanie predložiť pri kontrole. Ak je všetko podľa predpisov, môže označenie CE umiestniť ho na výrobok.

Označenie sa týka konkrétneho výrobku, nie na výrobcu a ak výrobok spĺňa predpisy, výrobca ho umiestni na výrobok sám, teda neprideľuje ho žiadna inštitúcia. Ak si nie je bezpečnosťou výrobku istý, môže využiť služby notifikovanej osoby, medzi ktoré patrí napríklad Technický skúšobný ústav Piešťany alebo Slovenský metrologický ústav. Ich presný zoznam možno nájsť na webovej stránke Úradu pre normalizáciu, metroloógiu a skúšobníctvo. (www.unms.sk/?zoznam-notifikovanych-osob). Na základe výsledkov získaného certifikátu od neho posúdi zhodu a umiestni značku.

Firmy takúto "nálepku“ vnímajú pozitívne. "Naše výrobky sú odskúšané Technickým skúšobným ústavom v Piešťanoch a následne označené CE značkou, čo nám pomáha pri etablovaní sa na trhu,“ hovorí konateľ spoločnosti Fimabo Potvorice Jozef Michalka, ktorá vyrába gastrozariadenia.

Vybavenie označenia CE ako takého nestojí v podstate nič. Náklady sú spojené len s preskúšaním výrobku a teda preukázaním toho, že výrobok spĺňa dané požiadavky a je bezpečný. Takže ak výrobca navrhne a vyrobí bezpečný výrobok a podľa platnej legislatívy ho nemusí dať preskúšať, nemá s tým žiadne náklady.

Hračky sú najrizikovejšie
Oprávnenosť označenia výrobkov logom CE kontroluje na našom trhu slovenská obchodná inšpekcia. Najviac pochybení v súvislosti s bezpečnosťou je na detských hračkách. "Medzi najčastejšie zisťovaný, ale aj najzávažnejší nedostatok patrí označenie na výrobkoch, na ktorých bolo skúškami potvrdené závažné riziko s možným ohrozením zdravia alebo života spotrebiteľa,“ zdôrazňuje hovorkyňa inšpekcie Danuša Krkošová.
Katarína Šimurková

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:23