StoryEditor

Niektorým štát nevráti žiadnu daň

11.01.2011, 23:00

Zrážkovú daň vám tento rok po podaní daňového priznania vrátia naposledy. O rok to už nebude možné. Stanovuje to novela zákona o dani z príjmov. Po novom sa bude zrazená daň považovať za definitívne vysporiadanú.

V priznaní za rok 2010, ktoré podáte do konca marca, sa ešte budete riadiť zákonom platným v minulom roku, takže vám zrážkovú daň vrátia. Nové pravidlá budú platiť až za príjmy v roku 2011.               

Kto to zaplatí
Mnohí ľudia podávajú daňové priznanie s očakávaním, že im štát vráti aspoň časť zaplatenej dane. Deje sa to hlavne vďaka nezdaniteľným častiam a výdavkom. Ak máte daňový základ nižší ako nezdaniteľné časti, ktoré si môžete uplatniť, štát vám vráti všetku zaplatenú daň.
Podľa nového, už platného zákona to pre skupinu daňovníkov nebude možné. Zrážková daň sa bude považovať za vysporiadanú a nikto vám už nič nevráti. Čo raz zaplatíte, to zostane štátu.

Zrážkovú daň platia napríklad autori príspevkov do novín, časopisov, televízie a rozhlasu, platí sa aj z výnosu na vkladnej knižke, z úrokov na bežných účtoch, z výhier, z výnosov podielových listov, z poistného vráteného po ročnom zúčtovaní či z plnenia z poistenia pre prípad dožitia sa veku.

Niektoré podmienky platenia zrážkovej dane sa menia - napríklad zo závislej činnosti. "Všetky závislé príjmy sa budú po novom zdaňovať už len preddavkovým spôsobom, aj tie, ktoré nepresiahli sumu 165,97 eura za mesiac,“ vysvetľuje Dagmar Bednáriková, daňová poradkyňa.

Prídu o peniaze
Platitelia zrážkovej dane si však zrejme nebudú môcť uplatniť zrážkovú daň ani v prípade, že majú príjem, z ktorého nárok na nezdaniteľnú časť vyplýva. Napríklad autori, ktorí platia daň zrážkou, hoci patria pod paragraf 6, nezdaniteľnú časť si nemajú ako uplatniť. Doteraz to robili prostredníctvom daňového priznania, znížilo im to daňový základ a štát im preplatok na dani vrátil. Teraz to však už nepomôže - štát platiteľovi zrážkovej dane nevráti nič.

Jediná cesta, ako si odpočítateľnú položku uplatniť, by mohla byť priamo cez účtovníčku objednávateľa autorovej služby. Už dnes dostávajú autori odmenu zníženú o paušálne výdavky a otázka znie, či by sa im mohla znížiť aj o mesačnú nezdaniteľnú časť. "Paragraf 43 ustanovuje, že daňovým základom pri zrážkovej dani je príjem mínus 40-percentné výdavky. Ďalej už nie je možné odpočítať nič,“ myslí si Dagmar Bednáriková.

Diskriminácia?
Tomáš, ktorý má autorský príjem a platí zrážkovú daň, tvrdí, že ide o diskrimináciu. "Nové nastavenie diskriminuje istú skupinu daňovníkov. To sa ministerstvu nemôže stať, to je porušenie princípov právneho štátu. Nemôže povedať, že naše príjmy bude daniť bez nároku na
odpočítateľné položky, ktoré si môžu uplatniť všetky ostatné skupiny poberajúce príjmy v tomto štáte,“ hovorí Tomáš.

Ministerstvo financií vo svojej prvej reakcii uviedlo, že nejde o diskrimináciu, lebo daňovník má možnosť si vybrať, či bude zrážkovú daň považovať za vysporiadanú, alebo za preddavok. To je však pravda iba sčasti, lebo nový zákon umožňuje považovať zrážkovú daň za preddavok len v niekoľkých špecifických, zákonom presne stanovených prípadoch, napríklad v prípade redemácie podielových listov, dlhopisov a pokladničných poukážok.

"Zrážková daň sa považuje zaplatením za vysporiadanú. Zamestnanci či podnikatelia, ktorí platia preddavky, môžu mať aj nedoplatok, ktorý musia štátu doplatiť. Čiže znášajú riziko, ktoré pri vysporiadaní zrážkovou daňou nie je. Ide o dva rozdielne systémy platenia dane, ktoré nemožno navzájom porovnávať, a teda nemôže byť jeden voči druhému diskriminačný,“ reagoval Mikuláš Gera z ministerstva financií.

Výhody?
Platitelia zrážkovej dane, napríklad autori príspevkov do novín, časopisov, rozhlasu a televízie, sú oslobodení od platenia zdravotných odvodov. Toto oslobodenie sa však skutočne oplatí len tým, ktorí majú autorský príjem len ako vedľajšiu činnosť a sú už poistení z iného dôvodu, napríklad v inom zamestnaní alebo ako poistenci štátu. Kto totiž neplatí zdravotné odvody, nemá nárok na zdravotnú starostlivosť.
Výhodou podľa Bednárikovej môže byť aj to, že zrážkovú daň ako zo zákona vysporiadanú netreba uvádzať do daňového priznania. To znamená, že ak máte aj iné príjmy, napríklad zo zamestnania alebo z podnikania a podávate daňové priznanie, zrážková daň neovplyvní váš nárok na nezdaniteľnú časť z týchto príjmov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:00