StoryEditor

Prenájom zníži mzdové náklady a neplytvá vaším časom

09.04.2010, 00:00

Pokiaľ vozový park vašej firmy tvorí viacero automobilov, určite stojí za uváženie možnosť zverenia jeho starostlivosti do rúk špecializovanej spoločnosti. "Operatívny lízing je hlavne o úspore času a starostí," hovorí konateľ spoločnosti Edencars Karol Sloboda. Dlhodobý nájom šetrí starosti so servisom, s riešením poistných udalostí či so zháňaním náhradného vozidla. "Je však veľmi individuálne, či je z hľadiska používateľa výhodnejší operatívny lízing alebo kúpa vlastného vozidla," dodáva.

Možností je viacero
Dlhodobý nájom znamená kompletnú starostlivosť o vozidlo nájomcu. Od platenia a zabezpečenia poistenia vozidla a servisu, až po pravidelné čistenie. Firma môže takýmto spôsobom dosiahnuť úspory na viacerých miestach. "Hneď prvou je počiatočný nákup vozidla. Nájomca hradí vopred spravidla jednu mesačnú splátku. Toto zlepší cash-flow nájomcu, lebo peniaze nemá viazané vo vozidlách," hovorí. Platby sú každý mesiac rovnaké, kým pri kupovanom vozidle sa objavujú nepravidelné náklady na servis, poistky či cestnú daň a podobne. Zároveň je každá spoločnosť, ktorá vlastní automobil, zo zákona povinná hradiť zaň cestnú daň, teda v prípade dlhodobého nájmu ju hradí prenajímateľ. Ten tiež platí aj poistenie vozidla.

"Prenajímateľ tiež zabezpečuje a financuje kompletný servis vozidla počas celého obdobia nájmu. Tým je možné usporiť na nákladoch na správcu vozového parku," hovorí Sloboda. Spoločnosti s väčším počtom automobilov spravidla majú jedného či viacerých zamestnancov, ktorí musia zabezpečovať servisné úkony, rokovanie s poisťovňami pri poistných udalostiach a podobne. Pri dlhodobom nájme ich firma nepotrebuje. Bonusom môže byť aj náhradné auto, pokiaľ má pracovník svoje vozidlo v servise. Prenajímateľ mu ho počas tohto obdobia poskytne bezplatne.

Množstvo je výhoda
"Niekto si môže povedať, že poistenie, servis či služby síce hradí prenajímateľ, ale aj tak si ich zahrnie do ceny nájomného. Áno, je to tak. Lenže prenajímateľ je spoločnosť, ktorá pracuje s obrovským množstvom áut, a preto má výhodnejšie podmienky pri uzatváraní poistenia, servise aj samotnej kúpe vozidla," vysvetľuje Sloboda. A tu podľa neho prichádza úspora.

Mnoho firiem rieši takýmto spôsobom správu vozového parku. Outsorcovanú formu operatívneho lízingu využíva aj spoločnosť UniCredit Bank. "V banke došlo k redukcii prevádzkových nákladov na správu vozového parku, aj k personálnym úsporám," potvrdil nám riaditeľ odboru Logistika Kristián Lichtblau.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 22:13