StoryEditor

Konflikt záujmov v audítorských firmách

19.05.2003, 00:00

Americké regulačné orgány zatiaľ prehrávajú viac ako dvojročný boj, týkajúci sa konfliktu záujmov medzi základnou činnosťou audítorských firiem a konzultačnou činnosťou. Bez ohľadu na to, že americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC -- Securities & Exchange Commision) zakázala poskytovanie väčšej časti konzultačných služieb, neaudítorské služby prinášajú audítorom väčšie výnosy ako overovanie účtovných dokladov.
Denník The Wall Street Journal analyzoval doklady väčšiny z 30 spoločností, ktorých ceny akcií vstupujú do indexu Dow Jones. Ukázalo sa, že v roku 2002 zaplatili audítorským firmám 812 mil. USD, z ktorých bolo 62 % za neaudítorské služby. Na jednej strane je to zjavný progers oproti roku 2001, keď bola tento ukazovateľ oveľa väčší -- 75 %. Minuloročný ukazovateľ je aj tak veľký. Preto SEC robí kampaň kvôli obmedzeniu neaudítorských služieb. Nemali by ich poskytovať tie isté spoločnosti, ktoré tým istým firmám kontrolujú účtovné výkazy.
Niektoré služby, ktoré sa kedysi považovali za neaudítorské, sú už audítorskými službami do tej miery, do akej sú nevyhnutné kvôli zabezpečeniu súladu účtovných výkazov účtovným princípom GAAP, alebo analýze dokumentov, ktoré spoločnosť odovzdáva SEC.
Kedysi SEC určovala "poplatky za audit" len ako platbu za každoročný audit a za overenie štvrťročných a ročných účtovných výkazov spoločností. Množstvo nových spoločností začalo už využívať nové normy. Ako vyplýva z dokumentov American Express za minulý rok, kde sa využívala doterajšia definícia audítorských službe, v roku 2001 zaplatila Ernst & Young 7,3 mil. USD za audit a 13,9 mil. USD za iné služby. Z dokladov, ktoré American Express odovzdala SEC, kde je prepočet podľa novej formulácie zákona, vyplýva, že platba za audítorské služby v tom istom roku 2001 predstavovali 15,2 mil. USD a za iné služby 6 mil. USD. V roku 2002 American Express zaplatila za audítorské služby 18,4 mil. USD a 7,9 mil. USD za iné služby.
Zmena formulácie je, obrazne povedané, darčekom pre audítorské firmy, ktorý pomáha aj investorom, myslí si Barabara Roupermová, riaditeľka oddelenia pre ochranu práv investorov z Americkej federácie na ochranu práv spotrebiteľov. Predstavitelia SEC a audítorských firiem tvrdia, že nová definícia "poplatkov za audit" ukazuje investorovi, že len audítor spoločnosti jej môže poskytovať určité služby, a že platby za tieto služby sa môžu považovať za platbu za audit alebo s ním totožné služby.
Najväčší rozdiel v platbách za audítorské a neaudítorské služby je v spoločnosti Johnson & Johnson v roku 2002. Pricewaterhouse Coopers zaplatila $10,2 mil. USD za audit a za poradenstvo 82,7 mil. USD. Ďalšia firma International Paper zaplatila Deloitte & Touche za audítorské služby 6,9 mil. USD a za ostatné služby 1,6 mil. USD.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 16:34