StoryEditor

Dôsledky zmien nového zákona o DPH pre českých platcov

14.05.2004, 00:00
Schvaľovanie nového zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorý nadobudol účinnosť dňom vstupu Českej republiky do Európskej únie sprevádzal rad problémov. Nakoniec bol zákon schválený 22. apríla 2004 a pod č. 235/2004 publikovaný v Zbierke zákonov ČR. Vzhľadom k tomu, že sa týmto zákonom v ČR zaviedli pravidlá uplatňovania DPH -- uplatňované aj v členských štátoch EÚ, upozorňujeme na najdôležitejšie zmeny, ktoré sa od 1. mája 2004 premietli do bežnej praxe českých platcov DPH.

Schvaľovanie nového zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorý nadobudol účinnosť dňom vstupu Českej republiky do Európskej únie, sprevádzal rad problémov. Nakoniec bol zákon schválený 22. apríla 2004 a pod č. 235/2004 publikovaný v Zbierke zákonov ČR. Vzhľadom na to, že sa týmto zákonom v ČR zaviedli pravidlá uplatňovania DPH aj v členských štátoch EÚ, upozorňujeme na najdôležitejšie zmeny, ktoré sa od 1. mája 2004 premietli do bežnej praxe českých platcov DPH.

Zmena formátu DIČ a systému VIES
Od 1. mája 2004 nemá DIČ českých poplatníkov a platcov podobu predčíslia (číslo finančného úradu), pomlčka a IČ právnických osôb, či rodné číslo fyzickej osoby. Nový formát sa začína kódom štátu CZ a za ním bez medzery nasleduje doteraz používaná časť za pomlčkou, t. j. napr. CZ12345678. Na žiadosť platcu dane vyznačí správca dane zmenu DIČ v osvedčení o registrácii.
Upozorňujeme, že DIČ v novom formáte nebudú používať len platcovia DPH, ale táto zmena sa týka všetkých subjektov registrovaných v ČR k niektorej z daní. Preto je naďalej nutné si overovať, či obchodný partner je platcom DPH alebo nie. Táto povinnosť rovnako platí pri obchodovaní s platcami DPH z niektorých členských krajín EÚ. Pre overenie DIČ platcu DPH slúži v rámci EÚ informačný systém VIES, do ktorého je ČR od 1. mája 2004 zapojená a prostredníctvom ktorého je možné na príslušnom útvare Ministerstva financií ČR a na finančných úradoch overiť DIČ telefonicky, faxom, emailom alebo písomne. Pred 1. májom 2004 si bolo možné overiť DIČ platcu DPH z EÚ priamo na internetovej stránke Európskej komisie: http://europa.eu.int/comm/taxation_customs/vies/en/vieshome.htm

Osoby povinné k dani a platcovia dane
Od 1. mája 2004 došlo k rozšíreniu definície osôb, ktoré sa môžu stať platcami DPH. Nejde len o podnikanie alebo činnosti obsahujúce znaky podnikania, ale o "ekonomické činnosti", medzi ktoré je možné zahrnúť i prenájom nehnuteľností, autorské honoráre a iné nezávislé povolania. Platcom dane sa stane "osoba povinná k dani", ktorej obrat za najbližších 12 predchádzajúcich po sebe idúcich kalendárnych mesiacov presiahne sumu 1 000 000 Kč, a to od prvého dňa 3. mesiaca nasledujúceho po mesiaci, kedy táto osoba prekročila stanovený obrat.

Zdaniteľné plnenia v tuzemsku -- ČR
Pokiaľ ide o určenie miesta plnenia a stanovenie dňa uskutočnenia zdaniteľných plnení v tuzemsku (ČR), nedošlo po vstupe ČR do EÚ k žiadnym podstatným zmenám.

Intrakomunitárne dodávky tovaru
Dodávanie tovaru z alebo do iného členského štátu EÚ sa považuje za tzv. intrakomunitárnu dodávku tovaru. Pri dovoze tovaru z iného členského štátu EÚ platí pravidlo, že DPH sa priznáva a odvádza v bežnom daňovom priznaní a zároveň si platca DPH môže uplatniť v rovnakej výške nárok na odpočet (pokiaľ spĺňa podmienky pre uplatnenie nároku na odpočet). Naopak pri dodávke tovaru do iného členského štátu EÚ, nie je český platca DPH povinný na daňovom doklade uviesť českú DPH, pokiaľ mu zahraničný platca DPH, napr. z Nemecka, neuvedie svoje DIČ.

Dovoz a vývoz tovaru
Za dovoz a vývoz tovaru sa naďalej považuje nákup a predaj tovaru z/do tzv. tretích zemí, nečlenských štátov EÚ.

Poskytovanie služieb
Naďalej všeobecne platí, že miestom plnenia pri poskytovaní služieb je sídlo poskytovateľa služby. Doterajšia prax pozná výnimky aj z tohto pravidla, napr. v prípade služieb súvisiace s nehnuteľnosťami, u ktorých sa miesto plnenia stanoví tam, kde sa daná nehnuteľnosť nachádza. Novinkou pre českých platcov DPH je možnosť prenosu miesta plnenia u niektorých vymenovaných služieb -- tzv. princíp reverse charge. Za predpokladu, že český platca DPH bude poskytovať služby (poradenské, reklamné, prevod licencie, elektronické, a i.) osobe registrovanej DPH v inom členskom štáte EÚ, presúva sa miesto plnenia týchto služieb do miesta sídla platcu z EÚ. Český platca DPH preto nemusí uplatňovať českú DPH.

Zálohové platby
Doteraz boli českí platcovia DPH zvyknutí, že záloha nie je zdaniteľným plnením. Toto niekoľkoročné platné pravidlo vstupom ČR do EÚ prestalo platiť. Naopak, pokiaľ k prijatiu platby dôjde pred uskutočnením zdaniteľného plnenia, bude platca DPH povinný vystaviť daňový doklad do 15 dní odo dňa prijatia platby. Z praktického hľadiska bude nutné novému režimu záloh prispôsobiť chod spoločnosti, najmä sledovať prijaté platby v kratšom než mesačnom intervale, zaistiť nadväznosť záloh na konkrétne zdaniteľné plnenia a pripraviť na tento účel i účtovný softvér. Preto sa považuje za vhodné dohodnúť sa s bankou na častejšom zasielaní výpisov z účtu, resp. na zavedení internetového bankovníctva.
Ministerstvo financií ČR v súvislosti s účtovaním záloh vydalo nasledujúce odporúčania:
* o prijatí platby budú platcovia DPH účtovať na vrub účtu 21 -- Peníze alebo 22 -- Účty v bankách so súvzťažným zápisom v prospech účtu pre účtovanie zálohách účtovej skupiny 32 -- Závazky (krátkodobé) alebo 47 -- Dlouhodobé závazky,
* o priznanej DPH na vrub účtu pre účtovanie o zálohách účtovej skupiny 32 -- Závazky (krátkodobé) alebo 47 -- Dlouhodobé závazky so súvzťažným zápisom v prospech príslušného účtu účtovej skupiny 34 -- Zúčtování daní a dotací,
* o rozdiele medzi výškou prijatej platby od odberateľa, ktorý zálohu poskytol a výškou zostatku na príslušnom účte pre účtovanie o zálohách účtovej skupiny 32 -- Závazky (krátkodobé) alebo 47 -- Dlouhodobé závazky, t. j. DPH, v knihe v podrozvahových účtov ako o časti záväzku k odberateľovi.

Daňové doklady
Novou povinnou náležitosťou bežného daňového dokladu je jednotková cena bez dane. Samostatne sú v zákone stanovené náležitosti daňového dokladu pri poskytnutí služby alebo dodaní tovaru do iného členského štátu EÚ. Popri splátkovom kalendári -- daňovom doklade používaného najčastejšie pri finančnom lízingu, sa zavádza tzv. platobný kalendár. Ten by mal slúžiť k rozpisu jednotlivých platieb napr. pri elektrickej energii, dodávok vody a pod.

Kurz pri prepočte na Kč
Vzhľadom k tomu, že sa stane bežnou záležitosťou priznávať v ČR daň z pridanej hodnoty z daňového dokladu v EUR, je pre prax dôležitá informácia, aký kurz sa použije pre prepočet na Kč. Týmto kurzom môže byť denný kurz Českej národnej banky alebo pevný kurz používaný v účtovníctve.

Sadzby DPH
V tejto súvislosti upozorňujeme, že sa novým zákonom zmenil doposiaľ známy princíp, t. j. tovar v 22 % a služby v 5 % (s výnimkami uvedenými v prílohách zákona). Od 1. mája 2004 sú tovar i služby všeobecne zaradené do základnej sadzby dane 19 % a len vo vymenovaných prípadoch bude možné uplatniť zníženú 5-percentnú sadzbu.

Finančný lízing
Ak bola zmluva o finančnom lízingu uzatvorená a predmet lízingu odovzdaný platcovi DPH do dňa predchádzajúcemu dňu nadobudnutia zákona (1. máj 2004), bude po celú dobu finančného lízingu platiť znenie zákona platného do 30. apríla 2004. Z toho vyplýva, že po celú dobu bude pri osobnom automobile časť splátky rozdelená na časť podliehajúcej 22 % a na finančnú službu s 5 %. Naďalej zostáva nárok na odpočet pri montážnych automobilov (kategória N1).

Prevod stavieb a pozemkov, bytová výstavba
Prevod stavieb, bytov a nebytových priestorov je oslobodený od dane po uplynutí 3 rokov od nadobudnutia alebo kolaudácie. Zámerom tvorcov zákona bolo zdaniť prevod stavebných pozemkov. Súčasná formulácia zákona však vedie k tomu, že len prevod stavebných pozemkov so stavebným povolením by bol zdaňovaný 19 %. Nájom pozemkov, stavieb a nebytových priestorov je oslobodený za rovnakých podmienok ako doteraz.
Pri uplatnení základnej alebo zníženej sadzby DPH bude rozhodujúce, či ide o stavebné práce alebo o prevod stavieb k bývaniu alebo komerčnému využitiu. Pri bytovom dome (5 % DPH) musí byť viac než polovica podlahovej plochy miestnosti určená k bývaniu.

Daňové priznanie a súhrnné hlásenia
Platcovia DPH budú naďalej podávať daňové priznania do 25 dní po skončení zdaňovacieho obdobia (mesačne alebo štvrťročne). Navyše platcovia DPH, ktorí dodávajú tovar do iného členského štátu EÚ, budú povinní štvrťročne podávať tzv. súhrnné hlásenia.

INTRASTAT
Pre štatistické účely budú platcovia DPH za určitých podmienok povinní vyplňovať i výkaz INTRASTAT. Základnou podmienkou je prekročenie tzv. asimilačného prahu pri prijatí tovaru z EÚ alebo odoslanie tovaru do EÚ. Asimilačný prah je stanovený pre odosielanie tovaru v hodnote presahujúcu 4 mil. Kč a pre prijatie tovaru v hodnote presahujúcu 2 mil. Kč. Zisťuje sa z fakturovanej hodnoty, zvlášť pre prijatie a zvlášť pre odoslanie tovaru.
Pokiaľ však nebude presiahnutý tzv. špecifický prah stanovený na 100 mil. Kč (opäť zvlášť za odoslanie do EÚ a zvlášť za prijatie tovaru z EÚ), vykazujú sa údaje pre INTRASTAT zjednodušene -- bez údajov "Statistické hodnotě", "Druhu dopravy" a "Dodacích podmínkách".
Výkazy s údajmi pre INTRASTAT sa odovzdávajú príslušnému colnému úradu jedenkrát za mesiac, najneskôr do 12. pracovného dňa mesiaca nasledujúcom po stanovenom období. Upozorňujeme, že už mesiac, v ktorom dôjde k prekročeniu hodnoty asimilačného prahu sa stáva prvým sledovaným obdobím, za ktorý je povinnosť odovzdať výkaz pre INTRASTAT.
Formulár výkazu je možné nájsť na internetových stránkach Českého statistického úřadu www.czso.cz.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:19