StoryEditor

Stavebníci sú vyťažení len na polovicu

13.03.2011, 23:00

Stavebné firmy takýto nedostatok práce už dlho nezažili. Bokom stoja nielen stavebné stroje, ale aj zamestnanci, ktorých si spoločnosti jednoducho nemôžu dovoliť prepustiť. Vyťaženosť stavebných kapacít je preto aktuálne na Slovensku najnižšia za posledných päť rokov. "Vyťaženosť kapacít stavebných spoločností sa drží stále nízko, aktuálne iba na 58 percentách,“ hovorí Ľuboš Vančo, riadiaci partner spoločnosti KPMG na Slovensku.

Odišli tisíce ľudí
Kým v roku 2008 dosahovala vyťaženosť stavebných firiem rekordné hodnoty až na úrovni 92 percent, dnes majú opačný problém. Už v predchádzajúcom štvrťroku museli spoločnosti výrazne redukovať rady svojich zamestnancov a tento trend sa preniesol aj do súčasnosti. Podľa Štatistického úradu SR sa zamestnanosť v odvetví v januári znížila oproti vlaňajšku o viac ako dve percentá na niečo vyše 175-tisíc pracovníkov. Na konci roku 2008 to však bolo o 11-tisíc ľudí viac. "Trend je, bohužiaľ, taký, že sa znižuje zamestnanosť v stavebníctve a každá stavebná firma využíva prirodzený spôsob fluktuácie,“ tvrdí Zsolt Lukáč, prezident Združenia stavebných podnikateľov Slovenska, a dodáva, že aj napriek tomu, že firmy stále nemajú dosť práce pre všetkých zamestnancov, viac už prepúšťať nemôžu. "Práve aj s ohľadom na to, že určitú základnú bázu pracovníkov by si radi ponechali. Pokiaľ by prepustili aj nosných zamestnancov, tak o pol roka nám budú chýbať,“ vraví Lukáč.                                                              

Dovolenka je výnimkou
Vo väčších spoločnostiach sa ako prví na čiernej listine ocitli agentúrni zamestnanci a z kmeňových pracovníkov boli najskôr uvoľnení tí najmenej kvalifikovaní. Skúsených pracovníkov sa spoločnosti snažili udržať čo najdlhšie, no nie vždy sa im to podarilo. Snaha zefektívniť fungovanie je pritom stále jednou z najhlavnejších priorít a nástroje ako nútená dovolenka sú v tomto odvetví skôr výnimkou. "Riaditelia spoločností, ktoré realizovali redukcie, podstatne častejšie spomínali prepúšťanie než nútené dovolenky. Na trhu aktuálne vidieť aj spoločnosti, ktoré mierne zvyšujú počet svojich zamestnancov. Nie je ich však príliš veľa, a preto stále neočakávame návrat k rastu počtu zamestnancov v celom sektore,“ vysvetľuje Jiří Vacek, riaditeľ spoločnosti CEEC Research, ktorá spoločne s KPMG a so Združením stavebných podnikateľov vypracovala Kvartálnu analýzu slovenského stavebníctva.
Miroslav Hargaš

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:44