StoryEditor

Etiketa firemného večierka

24.11.2004, 23:00

Pomaly sa končí rok a nastáva čas mikulášskych, vianočných a iných firemných večierkov. Ak nie sú príliš časté, sú vhodnou príležitosťou, aby sa v uvoľnenej atmosfére lepšie spoznali nadriadení a pracovníci, aby sa podporila súdržnosť tímu a pracovná motivácia. Ale pozor! Ak sa na pracovisku žiada odborná kompetencia a výkon, rovnako platí, že na firemných večierkoch treba zachovávať pravidlá spoločenského správania. Nie je jednoduché vyhnúť sa všetkým nástrahám, ktoré sa zákonite vyskytujú všade, kde sa zábava stáva "nenútenou". Zachovávanie štýlu a etikety sú dnes znova na postupe a pre vlastné dobro by ste si mali všimnúť niekoľko užitočných rád.

Zdvorilosť platí vždy
Aj keď sa nedokážete nadchnúť pre podobné podujatia, firemným večierkom sa nikdy nevyhýbajte. Kto zostáva mimo, považujú ho za "outsidera". Na druhej strane vaše vystupovanie a správanie nezriedka môže rozhodnúť aj o vašej budúcnosti v podniku. Firemné večierky sú totiž vynikajúcou príležitosťou jednoduchým spôsobom otestovať, ako sa ten či onen pracovník dokáže správať.
Večierok v podniku, bez rozdielu, pri akej príležitosti, nikdy nemá súkromný charakter -- oslavujete tam s kolegami a nadriadenými. Preto príďte presne (v danom časovom rámci) a oblečte sa primerane podujatiu. Zväčša sa vyžaduje trocha sviatočnejšie oblečenie než vo všedný pracovný deň. Dôležitým pravidlom je, že muži by v priebehu večierka mali sako odložiť len v najkrajnejšom prípade, a ten nastáva vtedy, ak sako odloží hostiteľ (spravidla je aj vaším šéfom).
Nezabudnite, že aj keď je podujatie vo vašom voľnom čase, neustále sa nachádzate v "pracovnom kontexte". Teda dodržiavajte úrovne podnikovej hierarchie a poradie dôležitosti. Váš nadriadený je aj tu primus inter pares (prvý medzi rovnými)!
Ak ste si doteraz so šéfom vykali, nemali by ste sa pokúšať zmeniť to práve v tejto situácii. Opačne, ponuku šéfa potykať si, keď už je "v nálade", radšej prepočujte. Na druhý deň už nebudete mať dočinenia s družným "kumpánom", ale s vážnym kolegom a nadriadeným.

Boj pri studenom bufete
Nalaďte sa pozitívne, ku kolegom sa správajte zdvorilo a pristupujte k nim priateľsky a s úsmevom. Ľudia, ktorí sa bavia izolovanie len v úzkom kruhu svojho oddelenia, vyvolávajú dojem, že ohovárajú druhých; pôsobí to vždy negatívne. Radšej podujatie využite, aby ste si rozšírili svoju "sieť". Pokúste sa s čo možno najväčším počtom kolegov -- najlepšie z iných oddelení -- nadväzovať rozhovory a bližšie sa zoznámiť. Pridržiavajte sa pravidiel small talku, vytvárajte pozitívnu atmosféru a vyhýbajte sa nevhodným témam. Večierok je ideálnou príležitosťou aj na urovnanie konfliktov medzi kolegami, ak nejaké jestvujú.
Firma sa celkom iste postará o nejakú formu vášho telesného blaha, a tou býva zväčša samoobslužný bufet s viacerými chodmi. Pri ňom sa zvyčajne v plnej nahote prejaví, kto mal v detstve akú výchovu a či sa vie zdvorile správať. Aj za cenu toho, že sa nenajete "do prasknutia", by ste mali zachovať aspoň niekoľko pravidiel.
Nikdy sa nevrhnite k bufetu ako prvý. V ideálnom prípade sa ako prvý obslúži hostiteľ (váš nadriadený) a tým dá pokyn aj ostatným. Slušne sa postavte do radu, netlačte sa a nepredbiehajte. Nenakladajte si na tanier kopcom až po okraj a najmä nemiešajte spolu viaceré chody! Radšej sa vráťte viackrát, ale vždy s novým tanierom (to platí predovšetkým v reštaurácii, na firemnom večierku sa použitie toho istého taniera toleruje). Nikdy sa ničoho nedotýkajte rukou, aj pečivo si naberajte klieštikmi. Nezačnite jesť a piť už pri bufete, ale odstúpte, aby sa mohli obslúžiť aj druhí.

Všetko má svoje hranice
Aj pri dobrej nálade na firemnom večierku by ste nemali zabúdať, že ste pod neustálou kontrolou kolegov a nadriadených. Klan klebetníkov podniku zaznamenáva vašu konzumáciu nápojov rovnako, ako nespútané flirtovanie s kolegami/kolegyňami. Ak sa nechcete stať témou klebiet na dlhší čas, nemali by ste pri konzumácii alkoholu stratiť sebakontrolu: pite iba toľko, koľko znesiete!
Stáva sa, že aj inak "počestní" kolegovia výdatne prekročia mieru. Svojím správaním však neohrozujú iba vlastnú dobrú povesť, ale často pokazia náladu aj ostatným prítomným. Trápne následky -- najmä ak sú ako hostia prítomní dôležití ľudia -- si budú nadriadení celkom iste dlho pamätať!
Veľmi dôležité je, aby na druhý deň po večierku vo firme opäť zavládol vecný tón a spoločenské spôsoby. Všetci by sa mali na oslavách správať tak, aby si mohli v práci s dobrým svedomím navzájom pozrieť do očí. Inak by ráno po večierku mohlo byť najhorším z celého roka. Ak sa dobre vyzbrojíte týmito radami, firemný večierok si príjemne užijete.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 19:59