StoryEditor

Lacnejšia elektrina láka. Počas krízy viac

25.11.2009, 23:00
Firmy môžu výhodnou zmluvou s dodávateľom ušetriť tisíce eur. Dôležité je pýtať sa a zistiť si viacero ponúk.

Uvažovali ste v poslednom čase nad zmenou dodávateľa elektrickej energie? Od roku 2005 je totiž trh s elektrinou otvorený a firmy si tak môžu zvoliť ľubovoľného partnera. Podľa prieskumu Hospodárskych novín svoje možnosti zvažovali takmer dve tretiny z nich. Väčšie firmy, ktoré tak urobili, hovoria o ročnej úspore presahujúcej tisíce eur.

Skúšajú tendre
Povolenie na obchodovanie s elektrickou energiou udeľuje regulačný úrad. Nie všetci z nich však reálne aj obchodujú. "Dnes má na trhu licenciu na dodávku elektriny niekoľko desiatok firiem, ale reálne sa stretávame tak s desiatimi až dvanástimi,“ povedal hovorca Západoslovenskej energetiky Ján Orlovský.

Ak však chcete ušetriť, alebo skvalitniť doterajšie služby, určite sa ozvite. Nemusíte pritom hneď meniť doterajšieho dodávateľa, mnohokrát stačí povedať svoje požiadavky. Mnoho väčších podnikov to rieši tendrom, vypíše svoje požiadavky a vyberie si dodávateľa, ktorý im v nich dokáže najviac vyhovieť. Samozrejme, o čo väčšieho zákazníka ide, o to viac rastie záujem zo strany dodávateľov uspieť.

Na Slovensku je teda otvorený trh s elektrinou a firmy si môžu vyberať dodávateľa. Pri rozhodovaní sa podľa hovorcu Východoslovenskej energetiky Borisa Peška môžu oprieť o viaceré kritériá, ktoré sú pre ne rozhodujúce. "Pre niekoho je dominantným faktorom pri rozhodovaní cena, pre iného zase typ produktu, flexibilita dodávky či akcionárske zázemie dodávateľa.“

Rôzne bonusy
A hoci cena patrí medzi hlavné kritériá, mnohokrát nie je pre firmy najdôležitejšia. "Zákazníci kladú dôraz okrem ceny aj na profesionalitu a spoľahlivosť dodávateľa. Očakávajú partnera s pridanou hodnotou,“ hovorí Orlovský.

Jednotliví dodávatelia tak lákajú klientov okrem cien na rôzne výhody. Zákazníci VSE majú podľa Peška napríklad k dispozícii produkty šité na mieru. "Čím väčší je ročný objem spotrebovanej elektriny, tým flexibilnejšie sú možnosti nastavenia jednotlivých parametrov kontraktu,“ hovorí. Podľa neho sa tiež dlhodobo venujú poradenstvu v oblasti úspor a podporujú efektívne riešenia.

Stredoslovenská energetika zas podľa hovorkyne Jany Bolibruchovej ponúka veľkoodberateľom produkt, ktorý umožňuje rozložiť riziko finálnej ceny za elektrinu a dáva flexibilitu pri stanovení celkového objemu dodávky. "Umožníme zákazníkom nakupovať po častiach. Tak sami rozhodnú, kedy a za akú cenu elektrinu pre nich nakúpime a cenové riziko tak rozložia do viacerých čiastkových nákupov,“ vysvetľuje Bolibruchová.

Spoločnosť Lumius zas podľa vedúceho obchodu s elektrinou a marketingového riaditeľa Miloňa Vojnara ponúka individuálny prístup ku každému zákazníkovi. "Našou snahou je budovať dlhodobé obchodné vzťahy. Významnou výhodou je ponuka dodávky oboch komodít, elektriny a plynu.“

Rýchlo a zadarmo
Zmena dodávateľa je úplne zadarmo a pre zákazníka neznamená žiadnu dodatočnú finančnú záťaž. "Slušný dodávateľ navyše zariadi všetky administratívne kroky spojené so zmenou,“ hovorí Vojnar. Zmenou môže podľa neho firma ušetriť až päť percent z pôvodných nákladov.

Ani vypracovanie ponuky v prípade záujmu netrvá dodávateľom dlho. Podľa konateľa spoločnosti Magna E.A. Martina Ondka si dnes už môže každý odberateľ vyžiadať konkurenčnú ponuku a porovnať ju s doterajšou. "Naša spoločnosť vypracuje takúto ponuku do 24 hodín od doručenia žiadosti a základných údajov o spotrebe elektriny,“ hovorí. Súčasná situácia jednoznačne nahráva zákazníkom.

Prečítajte si aj:
Porovnajte si najmä ročné náklady

Najvýznamnejším bonusom, na ktorý lákajú klientov alternatívni dodávatelia, je nižšia cena. To, že ju dokážu zákazníkom ponúknuť, má svoje dôvody.

Zmeniť dodávateľa si môžete už aj doma

Ak si myslíte, že si ako obyčajný človek nemôžete vyberať, kto vám bude dodávať elektrinu, mýlite sa. Nielen firmy si totiž môžu slobodne zvoliť najvýhodnejšieho partnera, už vyše dvoch rokov tak môžu urobiť aj domácnosti. Treba však dodať, že výber dodávateľov s platnou licenciou je zatiaľ o niečo chudobnejší oproti tomu, ktorý majú k dispozícii podniky. Povolenie regulačného úradu podnikať aj v sektore domácností zatiaľ získalo len päť dodávateľov. Svoj vstup v krátkom čase však už ohlásili aj ďalší, čo by so sebou mohlo priniesť očakávané zlacnenie a skvalitnenie služieb.

Pre zákazníka je najdôležitá je ponuka šitá na mieru

Rozhovor. Riaditeľ obchodu a člen Predstavenstva ZSE Energia Miroslav Recký.

Čo znamená otvorenie trhu pre jednotlivých hráčov a pre odberateľov?
Trh je otvorený de iure už od roku 2005. Postupne sa otváral pre podniky až po domácnosti v roku 2007. Pre zákazníkov tieto zmeny znamenajú možnosť voľby a porovnania si tradičného dodávateľa s novými hráčmi, či už sú to stabilné mená z iných krajín alebo nezávislé novopríchodiace firmy, ktoré nie sú súčasťou žiadnej integrovanej energetickej spoločnosti. Dodávatelia musia rýchlo a pružne reagovať na požiadavky trhu a zákazníkov ponukou svojich produktov a služieb, ako aj samotným prístupom ku klientom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 03:14