StoryEditor

Keď platíte za kúrenie viac, ako by ste mali

23.11.2010, 23:00

Jana býva v nezateplenom bytovom dome, kde v roku 2007 nainštalovali merače. Byt vykuruje maximálne na 20 stupňov, počas dňa do 16. hodiny nastavuje na 15 stupňov. Byt je umiestnený v strede. Prečo neplatí za teplo menej, naopak, po inštalovaní meračov sa jej platba zvýšila?

Juraj Šmelík zo spoločnosti Thermo-eco-engineering vie o prípadoch, keď výsledky rozpočítania spôsobili existenčné problémy obyvateľov niektorých bytov. Napríklad v zateplenom dome, ktorý ako celok dosiahol úsporu tepla skoro 70 percent oproti pôvodnému stavu, keď dom nebol vybavený ani termostatickými ventilmi, mal byt vyúčtované za vykurovanie viac ako v dobe nepretržitého neregulovateľného odberu tepla. "Je to absolútny technický nezmysel, pretože žiadne z vykonaných opatrení nedovolilo zvýšiť spotrebu tepla v byte oproti predchádzajúcemu obdobiu a zaručene aj v tomto byte došlo k úsporám tepla. Obyvatelia tohto bytu zároveň splácajú úver domu na energeticky úsporné opatrenia a zateplenie. Z čoho ho majú splácať, keď v dôsledku nevhodného spôsobu rozpočítania byt nemá žiadnu úsporu a platí za vykurovanie ešte viac ako pred zateplením?" Šmelík hovorí, že vlastníkom ostávajú dve možnosti: presvedčiť ostatných obyvateľov domu o nevhodnosti schváleného spôsobu rozpočítania, pričom časť z nich by musela súhlasiť so zvýšenými platbami za svoje byty. Alebo druhá, rýchlejšia a spoľahlivejšia: odsťahovať sa z domu.
Je možné, že Jana býva medzi bytmi, ktoré nie sú obývané alebo sú obývané len sporadicky -- a teplo registrované jej meračmi odchádza ako "nemerané" cez podlahu, steny, strop do susedných bytov. Svojou vysokou platbou sponzoruje susedov s neskutočne nízkou cenou za vykurovanie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:27