StoryEditor

Vedľajšie príjmy zamestnanca treba uviesť v priznaní

10.03.2011, 23:00
Privyrábate si popri zamestnaní? Od druhu vášho vedľajšieho príjmu závisí, či budete musieť podať daňové priznanie. Prenájom, živnosť, autorská činnosť, predaj z dvora, tlmočenie, výhra alebo príležitostná činnosť, to všetko patrí do tlačiva typu B.

Ak by ste mali iba príjmy zo závislej činnosti, zamestnávateľ by za vás urobil ročné zúčtovanie dane. Keď máte príjmy iné ako zo zamestnania alebo brigády, povinnosť podať daňové priznanie vás neobíde, ak vaše celkové príjmy presiahli hranicu 2 012,85 eura.

Prenájom
Častým vedľajším zárobkom popri zamestnaní je prenájom nehnuteľnosti. Zdaňuje sa trochu inak ako všetko ostatné. Do priznania sa píše suma znížená o 925,95 eura, a ak ste na prenájme zarobili menej, nemusíte to do priznania písať vôbec. Ide o oslobodenú sumu, na ktorú si treba dať pozor - je totiž spoločná s príležitostnými príjmami podľa paragrafu 8 a v daňovom priznaní ju možno uplatniť len raz.

Keď si o túto sumu znížite príjem, musíte znížiť aj svoje výdavky v takom pomere, v akom je váš znížený príjem k skutočnému, nezníženému príjmu. Pri prenájme si môžete uplatniť reálne alebo paušálne výdavky. Reálne musia byť podložené dokladmi, napríklad o rekonštrukcii bytu, paušálne sú vo výške 40 percent príjmu, oboje, samozrejme, pomerne znížené.

V prípade, že prenajímaný byt majú v bezpodielovom spoluvlastníctve dvaja manželia, môžu si príjem z prenájmu rozdeliť. Obaja podajú daňové priznanie, a každý z nich si bude môcť od príjmu odpočítať 925,95 eura. Manželom to pomôže znížiť si daň. "Môžu si ich rozdeliť v akomkoľvek pomere, aký im z hľadiska výšky dane najviac vyhovuje. Po uplatnení oslobodenej čiastky 925,95 eura každý z nich uvedie do zdaniteľných príjmov len sumu prevyšujúcu tento limit,“ radí daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková.

V priznaní za rok 2010 to ešte bude výhodné, o rok to treba zvážiť, keďže podľa aktuálne platného zákona bude musieť prenajímateľ platiť aj zdravotné odvody. Ak by mali manželia o rok príjmy rozdelené, a ak by sa zákon dovtedy nezmenil, platili by obaja aj zdravotné odvody, čo by sa im neoplatilo.

Živnosť a príležitosti
Ak si zarábate ako živnostník, tiež si môžete vybrať medzi reálnymi a paušálnymi výdavkami. Rozhodnutie, aké výdavky si uplatniť, závisí aj od účtovníctva - ak vediete účtovníctvo a môžete spoľahlivo vydokladovať náklady vyššie ako 40 percent, určite sa vám viac oplatia skutočné výdavky. Naopak, ak by boli vaše reálne náklady menšie, alebo ak vediete evidenciu a nemáte ku všetkému doklady, uplatnite si paušálne výdavky vo výške 40 percent príjmov.

Keď sú vaše výdavky vyššie ako príjmy, teda keď ste v strate, žiadnu daň platiť nebudete, lebo vám nevznikne daňový základ. Príjem zo živnosti a ostatných podnikateľských činností si môžete znížiť o zaplatené zdravotné poistenie.

V prípade, že ste mali kapitálové príjmy, napríklad úrok zo stavebného sporenia, v priznaní ho môžete dať do tabuľky číslo 2, a ak máte nízke príjmy, štát vám môže vrátiť daň, ktorá vám už bola zrazená.

Zamestnanec, ktorý si privyrába, často ani nevie, do ktorého paragrafu spadá jeho príjem. Typický príklad sú príkazné zmluvy, ktoré sa posudzujú podľa toho, či ide o jednorazový, alebo pravidelný príjem. "Ak má daňovník jednorazový zárobok, ktorý nevieme s istotou zaradiť, odporučíme mu tabuľku číslo 3, teda ostatné príjmy podľa paragrafu 8,“ tvrdí Beáta Uhrinová z Daňového riaditeľstva.

Do tabuľky číslo 3 sa v daňovom priznaní píšu príležitostné zárobky ako predaj z dvora, predaj hnuteľných vecí a nehnuteľností, výhry, prevody opcií, cenných papierov a podielu na firme, dôchodky, príjmy zo zdedených práv alebo z derivátových operácií. Výdavky sa však riadia osobitnými pravidlami. "Zákon pri týchto príjmoch nepovoľuje aplikovať výdavky percentom príjmov, okrem príjmov z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva . Vo všeobecnosti sa výdavky uplatňujú v skutočne preukázanej výške, maximálne do výšky príjmu,“ hovorí Dagmar Bednáriková. Paušál pri poľnohospodárskej výrobe je 25 percent.

Zaplatená daň
Keď podávate daňové priznanie ako zamestnanec s vedľajším príjmom, vypĺňate aj V. oddiel, do ktorého treba napísať výšku príjmu v zamestnaní a zaplatené zdravotné poistenie, z čoho si vypočítate daňový základ (ako Zuzana v príklade v infografike). Daň z tohto príjmu už za vás zamestnávateľ zaplatil, a nesmiete zabudnúť to do tlačiva napísať. Je na to určený riadok číslo 103. Túto zaplatenú daň potom odrátate od daňovej povinnosti, ktorá vám vznikne výpočtom z daňového základu zníženého o nezdaniteľnú časť.

V prípade, že ste počas roka odviedli zrážkovú daň, napríklad z autorskej činnosti alebo z úroku, uveďte ju na riadok 99. Tento rok vám ju ešte vrátia, o rok to už nebude možné, lebo zaplatením sa zrážková daň bude považovať za vysporiadanú a nebudete môcť žiadať o jej vrátenie v daňovom priznaní.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 16:30