StoryEditor

Neplatnú výpoveď hneď napadnite

04.11.2009, 23:00

Na váhanie a dlhé premýšľanie, čo so životom po výpovedi, nie je čas. Ak ste ju dostali, riadne si jej znenie preštudujte. A zamerajte sa na dôležité detaily - či je dodržaný zákon a či sú uvedzené objektívne a pravdivé fakty. Podľa HR manažérky GTS Slovakia Vieroslavy Grznárovej vám môžu pri odstraňovaní nedostatkov pomôcť blízki kolegovia dobre mienenou radou. Šanca znova sa zamestnať je tu vždy, no závisí od daného človeka, či sa zo svojich chýb dokáže poučiť. Veľakrát si porušovanie pracovnej disciplíny ľudia uvedomia až vtedy, keď ich na to upozornia.

Ako sa brániť nezákonnému prepusteniu zo zamestnania

  • výpoveď si pozorne prečítajte (zistite, či sú v nej objektívne a pravdivé dôvody, či je v súlade so zákonom)
  • zistite si, za akých okolností je výpoveď platná
  • preštudujte si, na čo všetko máte pri výpovedi nárok (dovolenka, voľno na hľadanie práce, odstupné)
  • vždy sa obráťte na odbornú pomoc, advokáta, ktorý vás bude zastupovať v prípade súdneho sporu
  • dôvody rozviazania pracovného pomeru musia s vami vopred prerokovať

Nezabúdajte na vlastné nároky
Ak sa s vami zamestnávateľ rozlúčil podľa paragrafu 63 (dôvody v odseku 1 písmeno a) Zákonníka práce máte nárok na odstupné. A to vo výške minimálne dvojnásobku priemerného mesačného zárobku. Ak ste odpracovali vo firme viac ako päť rokov, ide o trojnásobok priemernej mesačnej mzdy. Rovnako by ste nemali zabudnúť, že máte nárok na voľno kvôli hľadaniu nového zamestnania - je to polovica pracovného dňa v jednom týždni.

Ak vám dá zamestnávateľ neplatnú výpoveď, upozornite ho do dvoch dní na to, že vás musí ďalej zamestnávať. V tomto prípade musíte uviesť aj dôvod, prečo je podľa vás výpoveď neplatná. Napríklad, ak vás vyhodia kvôli reorganizácii a vy ste presvedčení o tom, že u vás vo firme žiadna neprebieha.

V každom prípade s vami váš zamestnávateľ musí dôvody výpovede vopred prerokovať. Ak si ju nájdete bez predošlých rokovaní náhle na stole, je neplatná. Všetky neplatné dôvody môžete napadnúť na súde najneskôr do dvoch mesiacov od dátumu výpovede. Ak si nie ste istí svojou schopnosťou zvládnuť celý proces po právnej stránke, budete sa musieť obrátiť na advokáta. Ten si však za svoje služby samozrejme vypýta odmenu.

V takomto prípade máte aj nárok na náhradu mzdy. Závisí od toho, kedy ste oznámili neplatnosť výpovede, až dovtedy, kým vás nevezmú späť.

Radšej sa dohodnite
Naťahovať sa s firmou na súdoch stojí množstvo energie a času. Lepšie je sa so zamestnávateľom dohodnúť. Veď si stačí iba predstaviť stresujúcu atmosféru, do ktorej by ste sa v prípade nezákonného prepustenie museli vrátiť.

Oprávnene sa proti výpovedi môžete brániť napríklad vtedy, ak ste boli dlhší čas doma kvôli úrazu, ktorí ste si nespôsobili sami. Samozrejme, že sa to týka tehotných žien a aj tých na materskej dovolenke. Dokonca aj v prípade, ak vás zamestnávateľ uvoľnil z práce pre výkon verejnej funkcie, alebo ak pracujete v noci a lekár vám zo zdravotných dôvodov nočné zmeny dočasne zakázal.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 21:17