StoryEditor

Vrana vrane oko (ne)vykole

30.12.2010, 23:00
Zuzana Melicherčíková, bývalá referentka, ktorá získala cenu Biela vrana - upozornila na zvláštne praktiky na škole.

Tento rok sa v médiách intenzívne hovorilo o školstve - a paradoxne aj počas letných prázdnin. Rezonovala nimi totiž kauza, v ktorej hlavnú úlohu zohrala Zuzana Melicherčíková, dovtedy celkom bežná študijná referentka na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Až kým približne pred rokom nenatrafila na podozrivé nezrovnalosti v spise jedného zo študentov.

"Zistila som napríklad, že ho prijali na odvolanie, ktoré však nikdy nebolo u nás oficiálne zaevidované. Nemal ani odoslané potvrdenie o prijatí,“ spomína Melicherčíková.
Sporné dokumenty nevrátila spolu so spisom späť na kopu, naopak, prezrela aj ostatné a zistila, že podobných prípadov je okolo dvadsať. A majú spoločného menovateľa: všetci sú zapísaní v Slovenskej komore daňových poradcov. Na všetkých dotknutých odvolaniach bola navyše rovnaká chyba a vtedy začala Zuzana Melicherčíková tušiť, že to zrejme nebude náhoda.

Jeden cheeseburger, pani referentka
Lavína sa spustila v momente, keď Melicherčíková upozornila na to, že väčšina z týchto daňových poradcov sa na prijímacích skúškach umiestnila hlboko pod čiarou, a naopak, niektorí študenti, ktorí skončili omnoho lepšie (a taktiež podali odvolanie), úspešní neboli.

Keď nepomáhali upozornenia adresované vedúcej študijného oddelenia, podala Zuzana Melicherčíková podnet na prokuratúru. V tom čase už mala podanú výpoveď a čerpala povinnú dovolenku.

"Od 1. júla som mala nastúpiť na miesto v inej firme, po dvoch dňoch mi však oznámili, že bude lepšie, ak v ich firme pracovať nebudem,“ hovorí Melicherčíková o jednom z najhorších období, kedy vraj sama pochybovala, či jej rozhodnutie bolo správne. Napokon sa však zamestnala ako obsluha v McDonalde, ale niektorí si dali tú námahu, aby sa z akademickej pôdy na obed presunuli až do Lamača. Nevyužili voľné pokladnice vedľa, počkali si pri tej, kde obsluhovala bývalá referentka.
"Čo vám budem hovoriť, bolo to dosť ponižujúce,“ hovorí Melicherčíková.

Chcem iba spravodlivosť
Medzitým kauza začala pomaly zapadať mediálnym prachom, ale udalosti sa vyvíjali ďalej. Okrem toho, že už predtým zmizli zo spisov dôkazové materiály, objavilo sa aj trestné oznámenie na samotnú Melicherčíkovú. Situácia sa teda začínala otáčať v jej neprospech, dnes však už Zuzana Melicherčíková "nekope“ iba za seba a za spravodlivosť. Na jej stranu sa postavila aliancia Fair play aj so svojimi právnikmi, a zástupcovia organizácie jej tiež udelili cenu Biela vrana za "principiálny postoj a dôslednú obhajobu pravidiel aj za cenu straty zamestnania proti presile inštitúcie a jej vedenia“.
Je to pre ňu dostatočné zadosťučinenie?

"Chcem, aby sa konečne ukázala spravodlivosť. Aby boli z toho konečne vyvedené dôsledky. Nie preto, že by som bola pomstychtivá, ale pravdu treba dokázať,“ uzatvára Melicherčíková, ktorá medzitým dostala päť pracovných ponúk. "Sú to však iba pozvánky na výberové konanie, nie samotné ponuky,“ podotýka ešte stále pracovníčka McDonaldu, ktorá na vlastnej koži pocítila, že vrana vrane oko nevykole. Iba ak by bola biela.

Jej tip na tvár roka: Zuzana Wienk, pretože sa stala synonymom boja proti korupcii.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
30. apríl 2024 10:57