StoryEditor

Ochranná lehota až 8 mesiacov

30.11.2010, 23:00

Jana dostala k 1. decembru výpoveď z organizačných dôvodov. V tom čase však už bola tehotná. Zaevidovala sa na úrade práce a dostáva podporu v nezamestnanosti. Na úrade práce sa dozvedela, že nárok na materskú mať nebude, pretože sa jej skočením pracovného pomeru skončilo aj nemocenské poistenie, na základe ktorého sa materské vypláca. V nemocenskom poistení platí síce 6-mesačná ochranná lehota, počas ktorej nemocenské poistenie síce zaniklo, ale nárok na dávky počas určenej doby trvá. V čase odchodu na materskú sa však ochranná lehota na ňu už vzťahovať nebude.

Dostávala by od štátu len 164,22 eura. A to napriek tomu, že pred výpoveďou bola osem rokov zamestnaná a riadne si platila nemocenské. Aby dostávala vyššie materské, mohla by sa dobrovoľne nemocensky pripoistiť -- avšak minimálne 26 týždňov pred odchodom na materskú.

Situácia pre Janu nemusí byť napokon až taká zlá, ak prejde návrh v novele zákona o sociálnom poistení. Predseda sociálneho výboru v parlamente Július Brocka (KDH) totiž navrhol, aby sa tehotným ženám predĺžila ochranná lehota v nemocenskom poistení na osem mesiacov. Minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál upozornil, že vďaka tomuto návrhu bude mať každá tehotná žena, ktorá stratí zamestnanie, nárok na materskú dávku.

Predĺžená ochranná lehota zaručí Jane pokračovanie nemocenského, pretože zasahuje až do dňa vzniku nároku na materské, ktoré je 6 až 8 týždňov pred dňom pôrodu. Materské sa jej bude počítať z poslednej hrubej mzdy pred zánikom pracovného pomeru. Ak mala nižšiu hrubú mzdu ako 1 116,75 eura, môže sa do tejto sumy dobrovoľne nemocensky pripoistiť, aby získala najvyššiu možnú materskú z dvoch poistení, čo je približne 614 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 06:06